Column Anders Verder

Magazines | Driesteden Business nr2 2024

In de sportschool waar ik lid van ben, staat de volgende zin op de muur: “Positive energy, positive results”. Wat mij betreft een ware uitspraak, niet alleen als je aan je fysieke conditie wilt werken.
 
Tijdens een kennisdag van de Noloc (de beroepsvereniging voor loopbaanprofessionals en jobcoaches) - mocht ik onlangs een inspirerende lezing van prof. dr. Nele Jacobs bijwonen, over haar onderzoek naar onder andere welke factoren het welbevinden van mensen beïnvloeden.
 
Hieruit blijkt dat positieve emoties veel meer effect hebben op ons welbevinden dan negatieve. Als je positieve emoties en groei bevordert, resulteert dit in een gunstige impact op het welbevinden van mensen. Daarbij heeft voldoening de meeste invloed!
 
Wat betekent dit voor een organisatie? Laatste jaren is er steeds meer aandacht voor het voorkomen van burn-out bij medewerkers door aan de voorkant maatregelen te treffen, vóórdat het te laat is. In de fase waarin medewerkers gezond zijn. Amplitie betekent het versterken van het positieve binnen het bedrijf en aandacht geven aan bewustwording, veerkracht en groei. Voldoening hoort dan ook zeker thuis in dit rijtje!
 
Hoe kan je als bedrijf hier vorm aan geven?

  1. Creëer een positieve, veilige werkomgeving.
  2. Stimuleer het ontwikkelingsperspectief van je medewerkers door mogelijkheden te bieden tot persoonlijke & professionele groei en interne doorstroom.
  3. Juiste persoon op de juiste plek. Zorg voor een goede match tussen iemands persoonlijkheid, talenten en competenties en de vereisten van taken & rol binnen de organisatie.
  4. Stimuleer bewustzijn rondom stressmanagement en veerkracht, zodat werknemers inzicht krijgen in hun persoonlijke energiebalans en leren hoe ze hun veerkracht kunnen vergroten.
  5. Besteed aandacht aan teamcohesie. Een slecht functionerend team kost energie en vermindert de productiviteit en tevredenheid. Leer elkaars drijfveren en talenten kennen om bewustwording te vergroten en de samenwerking te verbeteren.

 
Ben je klaar voor een korte reflectie? Aan welke van deze punten besteed je aandacht binnen jouw organisatie? Waar denk je dat er nog ruimte is om elkaar vanuit een positieve energie te versterken?
 
Wat zou voor jou een volgende stap zijn om hierin Anders Verder te gaan? Wil je sparren over hoe dit aan te pakken, dan denk ik graag met je mee. Stuur dan een bericht naar info@anders-verder.nl" rel="nofollow" target="_blank">info@anders-verder.nl om kennis te maken.

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by