Van Dam ICT: ondernemers onderschatten belang van beveiliging
Stilstand is achteruitgang. Hackers worden steeds inventiever en zien een knap verdienmodel in het chanteren van bedrijven, óók binnen het mkb. Van Dam ICT merkt dat veel ondernemers de ernst van de voortdurende dreiging die heerst nog niet inzien.
“Vaak onderschatten ze het belang van beveiliging", zegt Melvin Jongeling, systeembeheerder en -engineer. “Als die echt een ‘gatenkaas’ is en een hacker weet serieus toe te slaan, kan dat een faillissement veroorzaken.”
Van Dam ICT in Apeldoorn, dat zich in de regio onderscheidt met een breed pakket aan oplossingen voor het mkb en een persoonlijke 1:1-communicatie, heeft zich voorgenomen om zijn klanten in de komende periode actief te gaan attenderen op mogelijke beveiligingsrisico’s. “Door alle veranderingen op dit gebied schrikken ondernemers vaak zodra blijkt hoe kwetsbaar hun systemen zijn", vertelt Jerry Stad, accountmanager en systeembeheerder. “Meestal onderschatten ze ook de consequenties en de impact op het bedrijf. De hele integriteit kan in duigen vallen als klantengegevens op internet belanden of er valse betalingen worden gedaan. Ze realiseren zich niet tot wat voor schadepost het leidt.” Jongeling: “Het gebeurt daadwerkelijk dat hackers een heel systeem wekenlang platleggen en zeker niet alleen bij grote organisaties. Binnen het mkb is dat net zo goed aan de orde. Gezien de digitalisering van alle processen tegenwoordig ligt het bedrijf er dan helemaal uit en valt de schade niet te overzien, waardoor een faillissement serieus op de loer ligt. Het gebeurt vaker dan je denkt. Je zou helemaal opnieuw kunnen beginnen of je besluit het losgeld te betalen, maar wie garandeert je daarna dat alles werkt? In een enkel geval staat misschien ergens een pc met alle belangrijke data offline, maar dat noemen wij dom geluk.”
Niet altijd ingewikkeld
Veel ondernemers hikken tegen de investering in deugdelijke beveiliging aan. “Ze treffen wel preventieve maatregelen tegen inbraak, terwijl de schade bij een systeemhack veel hoger kan oplopen,” vergelijkt Jongeling. “Goede cybersecurity hoeft niet per definitie heel ingewikkeld te zijn. Het hangt maar net van de organisatiestructuur af. Onder andere van de mate waarin mensen thuiswerken en welke apparaten zij daarvoor gebruiken. Alleen de laptop van de zaak of ook hun eigen mobiele telefoon? Wanneer iemand per trein reist en een hacker via de wifi bestanden kan kapen, heb je een probleem. Het begint met regulier computeronderhoud inclusief updates, het installeren van goede anti-malware en met het instellen van een tweestapsverificatie, die steeds meer de norm wordt. Bedrijven vinden dat vaak lastig en van hun medewerkers vraagt het een bepaalde gewenning.” Zoals zoveel vormen van dienstverlening betreft het maatwerk. “Wij kennen onze klanten, hun organisaties en de wijze waarop ze hun processen inrichten,” zegt Stad. “Op een eenmanszaak of een kleine mkb-onderneming hoef je geen hele enterprise security los te laten. Dan schaal je makkelijker naar beneden af. Niet dat je dan minder goed gaat beveiligen, maar anders, omdat het door de eenvoudige structuur makkelijker te beheersen valt. In een grote organisatie worden de data veel meer verspreid en moet je er dus voor zorgen dat waar nodig tijdig alarmbellen gaan rinkelen.”
Meer informatie: www.vandamict.nl