Begin september nodigde Driesteden Business een aantal partners uit voor een ballonvaart. De tocht begon in Vaassen en gedreven door de zuidwestelijke wind arriveerden de gasten anderhalf uur later in Wijhe, waar ze plechtig in de luchtadelstand verheven werden.

Een van de deelnemers was Arne Heitmeijer, lid van de directie van het ’t Hof van Gelre in Lochem. Na het prepareren van de ballon, waarbij de deelnemers nog een handje mochten helpen, en de instructies van ballonvaartpiloot Hein van Vroonhoven verliet de ballon rond 18.00 uur met zes opvarenden de veilige klei van Vaassen. De kapitein zette, gestuurd door de wind, koers in noordoostelijke richting, naar Olst en Wijhe. “Je zag die dorpen liggen en ook Zwolle was zichtbaar, Onder ons lagen de maisvelden en de IJssel die zo prachtig door het landschap kronkelt”, vertelt Heitmeijer. Dat vond ik wel bijzonder: het leven onder je gaat gewoon door. Je ziet een camping, een trouwerij, een boer die zijn werk doet. Allemaal uit het leven gegrepen. En wij mogen even boven dat alles zweven.”

Van Vroonhoven is al tien jaar kapitein op de luchtballon en vaart met veel plezier. “Ik heb altijd gezeild en gesurft en ook aan paragliding gedaan. Wind zonder motor, daar heb ik gewoon wat mee”, lacht hij. “En daar komt bij dat het bijna altijd mooi weer is en mensen plezier hebben.” Dat laatste was ook deze keer het geval. “Een van de heren in het gezelschap was aanvankelijk wat angstig, maar dan blijf ik gewoon een beetje in de buurt. Daarna heeft hij net zo genoten als de rest. Het was een gezellige groep en een leuke vaart, daar doen we het voor.”

Na anderhalf uur landde de ballon net voorbij een maisveld in Wijhe. De volgauto met teamleden van Vroonhoven zocht de eigenaar van de grond om toestemming te vragen om uit te mogen laden en de ballon in te pakken. En daarna was het tijd voor de luchtdoop. “Het is natuurlijk een bijzondere ervaring voor mensen en dat bekrachtigen we door hen in de luchtadelstand te verheffen”, zegt Van Vroonhoven. “Vervolgens schrijf ik voor elke deelnemer een luchtdoopcertificaat uit.”

Heitmeijer heeft er dus een titel bij. “We ontvingen een glas champagne en werden benoemd tot baron van Vaassen tot Wijhe. Daarbij kregen we wat gras op ons hoofd dat in de brand werd gestoken, als symbool dat we één met de aarde en de natuur waren”, vertelt Heitmeijer. “Al met al een geweldige middag en mooi om van bovenaf de schoonheid van dit stukje Nederland te ervaren.”

- Advertentie -