Voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf is er sinds kort een aantrekkelijke en duurzame manier om op de energierekening te besparen. Zelfstroom Zakelijk biedt de mogelijkheid om zonder investering te profiteren van goedkope, schone zonne-energie. Wouter Staal van Yoghurt Barn is al erg enthousiast over de samenwerking en hoopt op een duurzaam sneeuwbaleffect in ondernemend Nederland.

Ondernemer Wouter Staal richtte zeven jaar geleden Yoghurt Barn op en heeft inmiddels al dertien vestigingen door het hele land. Bij Yoghurt Barn kunnen liefhebbers van biologische yoghurt, koffie, een gezonde lunch of een high tea hun hart ophalen. Bij Staal staat duurzaamheid heel hoog in het vaandel, zegt hij. “Wij verkopen alleen honderd procent vegetarische producten. Zo dragen wij ons steentje bij aan het verduurzamen van Nederland. We dachten ook al een tijdje na over alternatieve manieren van energieopwekking en toen kwamen wij uit bij Zelfstroom, dat de marktleider is als het gaat zonnepanelen voor particulieren”, vertelt Staal.

Na de positieve gesprekken met Zelfstroom besloot Staal contact te zoeken met de eigenaren van de panden van de vestigingen van Yoghurt Barn. “Wij huren de panden, waar in veel gevallen nog een appartement of studentenhuis boven zit. Het is aan de pandeigenaar om het contract af te sluiten. Ik was zo enthousiast over de besparing van energiekosten en het voornemen om Nederland weer iets duurzamer te maken, dat ik met de pandeigenaren en Zelfstroom ben gaan zitten. We merkten toen al snel dat zonnepanelen, via een koop- of leasecontract met Zelfstroom, voor iedereen win-win zou worden”, aldus Staal.

DREMPEL VERLAAGD
Arnoud Jullens, Directeur Zelfstroom Zakelijk bij Zelfstroom, merkt dat steeds meer ondernemers de stap zetten richting zonne-energie. “Er waren tot voor kort te hoge drempels, met name in financieel opzicht, voor ondernemers. Ze moesten flink investeren voordat het rendement eruit werd gehaald en ze wisten ook niet altijd waar ze goede zonnepanelen konden krijgen. Wij bieden MKB’ers sinds dit jaar de mogelijkheid om tegen een scherp en vast maandbedrag onze A-merk zonnepanelen te leasen.”

“Je hoeft geen fors bedrag te investeren, dat geld blijft in de onderneming. Het leasebedrag is lager dan de huidige energietarieven. Bovendien staat het tarief tien jaar vast, dus de besparing loopt op als de stroomprijzen verder stijgen. Reken op een totale besparing van tot wel € 15.670 over tien jaar tijd. Na de leaseperiode kun je de zonnepanelen overnemen en bespaar je nog meer. Tot wel twintig jaar lang, want ze gaan zo’n dertig jaar mee”, zegt Jullens, die op de particuliere markt al ruim 15.000 klanten heeft. “Eigen stroom is de goedkoopste stroom. De prijs per kilowattuur van de opgewekte energie is fors lager dan die van je energieleverancier. En je stopt met het zinloos wegbrengen van honderden euro’s naar je energieleverancier”, aldus Jullens.

KOSTENBESPAREND
Zelfstroom wil de energietransitie versnellen door zonne-energie bereikbaar te maken voor iedereen. Nederland telde in 2019 1,75 miljoen MKB-bedrijven. “MKB is de motor van onze economie. Door al deze organisaties te helpen met goedkope, schone energie, zetten we een heel belangrijke stap om Nederland duurzamer te maken. Als we al die organisaties kunnen helpen met goedkope, schone energie, dan helpen we om Nederland duurzamer te maken”, verklaart Jullens, die inmiddels met meer dan honderd ondernemers gesprekken heeft gevoerd. Staal heeft inmiddels concrete plannen om een vestiging in Den Haag te voorzien van zonnepanelen. En ook voor de locatie in Nijmegen hoopt hij stappen te zetten naar zonne-energie. “Het mooiste zou zijn als we alle vestigingen kunnen voorzien van zonnepanelen, maar dat is in de praktijk heel lastig. We zitten ook op NS-stations en op Schiphol. Dan hebben we met andere, grotere partijen te maken. Ik wil kijken wat ik kan doen in de bemiddeling om ook daar nog meer in te zetten op zonne-energie. Uiteindelijk weet iedereen in Nederland dat we stappen moeten zetten voor een schonere wereld”, vertelt Staal.

FULL SERVICEPAKKET
Zelfstroom biedt een full servicepakket aan voor, tijdens en na de installatie van de zonnepanelen. “De ondernemers, of zoals in het geval van de panden van Yoghurt Barn de pandeigenaren, hoeven zelf nergens naar om te kijken. De zonnepanelen worden door monteurs van Zelfstroom vakkundig geïnstalleerd en daarna zijn ze voor de complete looptijd van tien jaar verzekerd en gegarandeerd in topconditie. De opbrengst wordt vervolgens gemonitord. En dan is er nog de Meegroeigarantie. Stel dat het bedrijf groeit of overstapt op elektrische auto’s, waardoor de energiebehoefte stijgt. Dan kan het bedrijf het zonnestroomsysteem uitbreiden als de aansluiting en het dakoppervlak dit toelaat”, vertelt Jullens.

Zelfstroom kan door het bestuderen van hoge resolutie luchtfoto’s voor elke onderneming bekijken hoe en hoeveel zonnepanelen geïnstalleerd kunnen worden. “Eerst digitaal op afstand en vervolgens op de locatie zelf door de experts. Daarbij geven we direct inzicht in de kostenbesparing. Binnen zes weken na de aanvraag kunnen we zonnepanelen installeren”, aldus Jullens, die merkt dat bij MKB’ers steeds meer belangstelling ontstaat voor zonne-energie. “Naast de portemonnee is het milieu een belangrijke reden om voor zonne-energie te kiezen. Je levert een bijdrage aan de CO2-reductie en de duurzame uitstraling voor je organisatie is mooi meegenomen. Maar er zijn ook ondernemers die te maken hebben met verscherpte maatregelen vanuit de overheid. Kantoorpanden van minimaal 100 m2 moeten al in 2023 energielabel C hebben. En zonnepanelen kunnen je label tot wel twee klassen verbeteren.”

Meer weten? Kijk op zelfstroom.nl/zakelijk

- Advertentie -