Dr. Ten uit Wezep heeft de Veluwse Innovatieprijs 2019 gewonnen. De zeezoutbatterij van het Noord-Veluwse bedrijf was volgens de jury het meest innovatief van alle genomineerden. De publieksprijs ging naar de ‘omgekeerde bouwers’ van Lagemaat uit Heerde.

 De Veluwse Innovatieprijs, waarvan de feestelijke uitreiking plaatsvond in de theaterzaal van Hotel Sparrenhorst in Nunspeet, is een initiatief van Innovatiehuis Noord-Veluwe, het regionale kennis- en netwerkplatform voor innovatie en duurzaamheid. In het Innovatiehuis werken overheid, onderwijs en ondernemers samen, om innovatie te stimuleren en het Noord-Veluwse bedrijfsleven te promoten.

 Kwaliteit
Maar liefst twaalf bedrijven waren genomineerd. Juryvoorzitter Ronald Cleijsen gaf aan dat het door de kwaliteit van de inzendingen heel erg lastig was om een winnaar te kiezen. Toch viel de keuze uiteindelijk unaniem op de innovatie van Dr. Ten.

 Doorbraak in energietransitie
Dr. Ten, opgericht door oud-topschaatser Marnix ten Kortenaar, werkt al jaren aan de ontwikkeling van een zeezoutbatterij. Een veilig en duurzaam alternatief voor de gangbare lithium- en loodzuurbatterij. Bovendien kan deze batterij ook wind- en zonne-energie opslaan. Een doorbraak in de steeds toenemende vraag naar duurzame energie.

Wow-gevoel
De zeezoutbatterij bezorgde de jury volgens de voorzitter een ‘wow-gevoel’. Hij riep Dr. Ten op om groot te durven denken. “De batterij verdient namelijk een wereldwijde toekomst.” Gerrit Miedema, die namens het bedrijf de trofee in ontvangst nam, sprak de hoop uit dat in 2021 gestart kan worden met de grootschalige productie van de zeezoutbatterij.

 Lage kostprijs

De zeezoutbatterij wordt gemaakt met mineralen, koolstofsoorten en zouten die grotendeels uit de zee en uit natuurlijke materialen worden gewonnen. De batterij wordt nog steeds verbeterd, maar kent al een hoge energiedichtheid. De kostprijs ligt aanzienlijk lager dan die van andere batterijen. Ook kan de batterij helemaal worden leeg geladen en draaide deze bij eerste testen meer dan 7000 cycli. Met de zeezoutbatterij won Dr. Ten eerder de Jan Terlouw Innovatieprijs.

Oorsprong

De nieuwe batterij is in de afgelopen jaren ontwikkeld door uitvinder en oud-schaatser Dr. Marnix ten Kortenaar. Al in 2007 constateerde hij dat mensen in afgelegen gebieden in Afrika behoefte hadden aan een betere, goedkopere en schonere batterij voor de opslag van zonne-energie. De natuurlijke en schone batterij is behalve voor de stationaire opslag van zonne-energie en windenergie ook geschikt voor het tijdelijk opslaan van elektriciteit uit het net en kan dienen als oplaadpunt voor elektrische auto’s.

Publieksprijs

De ongeveer 185 bezoekers van de finaleavond van de Veluwse Innovatieprijs brachten ook hun stem uit. Dat deden ze op grond van videopresentaties van de twaalf genomineerden en naar aanleiding van vraaggesprekken met de ondernemers. De meeste stemmen gingen naar het bedrijf Lagemaat uit Heerde. Lagemaat is van oudsher een sloopbedrijf dat de afgelopen jaren grote stappen heeft gezet op het gebied van duurzaamheid. Dit alles onder het motto: ‘Slopen is omgekeerd bouwen’. Het bedrijf brengt bouwmaterialen in kaart, om deze later te kunnen hergebruiken. Het loopt daarmee voorop in het circulair bouwen. De bezoekers gunden deze duurzame filosofie de publieksprijs. Arend van de Beek van Lagemaat was blij verrast. “Dit hadden we nooit verwacht. Maar het is voor ons een mooie bevestiging dat we op de goede weg zijn.”

Studenten Award
Vast onderdeel van de Veluwse Innovatieprijs is de Studenten Award. Die werd deze editie gewonnen door leerlingen van het Technasium van RSG Slingerbos uit Harderwijk. Zij lieten in hun pitch zien hoe ze de airco van een personenauto kunnen verduurzamen.

Nationaal en mondiaal effect

Innovatiemakelaar Marieke op de Weegh vond de diversiteit van alle gepresenteerde innovaties indrukwekkend. “Ze zijn ook allemaal van een heel hoog niveau. Innoveren is niet alleen denkkracht, maar ook praktisch uitvoeren. De Veluwse Innovatieprijs is een regionaal initiatief, maar het effect is nationaal en zelfs mondiaal. Dit podium heeft voor de winnaars en een aantal genomineerden van eerdere jaren nieuwe deuren geopend.”

 

 

De overige genomineerden

BE Precision Technology – Nunspeet

Unieke gerobotiseerde oplossing voor het testen van verse voedingswaren tijdens het verpakkingsproces.

CekamonSAWS – Ermelo

Met alsmaar toenemend transport van goederen wordt een efficiënt laad- en los proces steeds belangrijker. De innovatie ‘Ergomover’ versnelt dit proces en bevordert het werkklimaat voor medewerkers.

Green Offices – Harderwijk

Green Ofices verhuurt full-service werkplekken in een van de duurzaamste panden van Nederland. Het pand in Harderwijk is uiterst duurzaam gebouwd en heeft een A++++ label.

Hametech – Nijkerk/Ermelo

Hametech ontwikkelde een oplossing voor een van de grootste energielekken in huis: de douche. De MEED is een douchecabine die water met een warmtewisselaar zeer efficiënt verwarmt en de warmte uit het douchewater hergebruikt.

Hellebrekers – Nunspeet

Met het Clear Pool Concept introduceert Hellebrekers een duurzame waterbehandelingstechniek die geen afbreuk doet aan de hygiëne, de veiligheid en het comfort van een zwembad.

HRLS – Ermelo

GoedWerklicht is een duurzaam lichtconcept op basis van inductie, dat vrijwel identiek is aan daglicht en een positieve invloed heeft op mens en dier. HRLS ontwikkelde dit concept samen met ESA.

Ifective – ‘t Harde

Ifective introduceert een softwarepakket dat het samenstellen van orders en de verwerking naar technische tekeningen en stuklijsten automatiseert.

I&S Sporthorses – Putten

Met gebruik van genetische data, onderzoek en moderne technologie wil dit bedrijf de paardenfokkerij verduurzamen en naar een hoger plan tillen.

LED Technologies – Zeewolde

LED Technologies maakt een atletiekbaan slim. Door lampen in de afwateringsgoot te bouwen, kunnen snelheden getoond worden. Een digitale ‘haas’ voor sporters.

Protifarm – Ermelo

Met een geautomatiseerd kweekproces kweekt Protifarm op grote schaal insecten voor de voedingsindustrie.

- Advertentie -