Netwerkevent Cognactheek

Bij de Cognactheek van Harold van der Werff en zijn jeugdvriend en compagnon Erik de Leest denken veel mensen aan het kopen van cognac en klaar. Maar deelnemers aan de proeverij van 25 september weten inmiddels wel beter. Harold en Erik zijn ook specialisten in whisky en in hun proeflokaal waar zo’n achthonderd flessen sterke drank open staan, kunnen zij gasten heel wat lekkers voorschotelen.

Harold fêteerde zijn gasten eind september op maar liefst acht verschillende soorten whisky. “We beginnen de avond altijd met een welkomstdrankje en daarna bouwen we de proeverij op volgens een flight-up principe”, legt hij uit. “Erik zorgt voor de juiste hapjes bij de drankjes en samen komen we dan tot een logische opbouw van steeds complexere smaken met een steeds langere afdronk. Het is de bedoeling te eindigen met een soort big bang, meestal kiezen we ervoor met een turfachtige whisky eindigen. Nadat je die hebt geproefd, zijn je smaakpapillen wel even verzadigd.” Voor de whiskyproeverij voor Driesteden Business kozen Harold en Erik voor de licht geturfde 18-jarige Talisker. In 2007 werd die bij De World Whiskies Awards verkozen tot ‘World’s Best Single Malt Whisky in the World. Harold: “Dat leek ons de perfecte afsluiter’”.

Terug op de grond
Een van de deelnemers aan de whiskyproeverij was Irene Maatman van Avancé Communicatie uit Zutphen. “Ik ben helemaal geen whiskydrinker, maar ik werd door andere members op deze avond geattendeerd en ik ben positief verrast. Het was heel erg goed voorbereid en de energie van Harold werkte aanstekelijk. Eerlijk gezegd dacht ik dat ik cognac zou gaan proeven en dat het een mannenaangelegenheid zou worden, maar niets bleek minder waar. Ik heb veel geleerd over het maken van whisky en ik heb een aantal nieuwe contacten gelegd, dus ik kijk met een goed gevoel terug. Alleen de flight-up van de acht whisky’s eindigde voor mij wel met een down. De laatste ‘gerookte’ whisky vond ik echt helemaal niks”, vertelt Irene lachend.

Mooie avond
Organisatieadviseur Douwe Meetsma wist vooraf wel het een en ander van whisky, maar ook hij is blij verrast. “Het was goed voorbereid, prima gedaan. Het was een leuke avond. Het zat goed in elkaar en door de combinatie met het lekkere eten was het echt genieten.”

Bijzondere smaken
Voor Harold van de Cognactheek geldt hetzelfde: “Het is altijd leuk om mensen nieuwe dingen te laten ervaren. Smaak is heel persoonlijk en erover praten levert vaak interessante nieuwe inzichten op bij de deelnemers. Erik en ik hebben de grootste collectie cognac van de Benelux en ook voor verschillende van onze whisky’s kun je in Apeldoorn nergens anders terecht. Het is mooi om andere mensen daarvan mee te kunnen laten genieten. In ons proeflokaal proeven mensen soms dranken die nergens meer te koop zijn en we verkopen alleen dingen die we zelf ook lekker vinden. Ons hart ligt echt bij dit vak en ik vind het geweldig dat we daar op deze avond weer een groep mensen kennis mee hebben laten maken.”

- Advertentie -