Voor de verkoop van Bureau Streefkerk per 1 januari 2013 had Pieter Streefkerk twee redenen: mantelzorg voor zijn ouders em de arme bevolking in Lwengo (Uganda) gaan ondersteunen.

Nu ruim 5 jaar later tijd om bij hem te informeren wat van die ideeën terecht gekomen is.

Pieter vertelt: “Wij hebben veel tijd kunnen besteden aan mijn ouders. Helaas is mijn moeder vorig voorjaar overleden. Mijn vader woont sinds september jl. in een verzorgingstehuis in Putten. Hem kunnen wij nu zeer intensief ondersteunen.”

Na een bezoek aan dochter Sanne die in 2012 een half jaar vrijwilligerswerk deed in een zeer arm district van Uganda, Lwengo, besloten we iets te willen doen voor deze mensen.

“Inmiddels ben ik 12 x in Uganda geweest,” vervolgt Streefkerk, “diverse ideeën om Lwengo structureel te ondersteunen, heb ik onderzocht en sommigen ook uitgevoerd. Zo heb ik schaaltjes, schorten, schrijfmappen en sieraden laten maken en die in Nederland verkocht. De verkopen liepen best goed maar het zette niet echt zoden aan de dijk. Ik heb de behoefte om echt het verschil te maken, substantieel te kunnen ondersteunen. Dat lukt niet door die kleinschalige handel.”

Lwengo Kids Foundation
In december 2016 vroeg Anthony, zeer bevlogen contactpersoon in Uganda, aan Marga en Pieter te helpen om meer kinderen de kans te geven op onderwijs (zie Driesteden Business, nr. 4, september 2018). Zo ontstond in maart 2017 Lwengo Kids Foundation. Intussen gaan 81 kinderen uit de allerarmste onderlaag van Lwengo naar school.

Congo
In juni 2017 ging Pieter met Hanno Kiezebrink en Kuma Kabare naar Congo, die daar diverse projecten hebben. Hun stichting Etike vangt primair tienermoeders op in Kinshasa. Zij bieden hen en hun kind(eren) een veilig (t)huis en zorgen o.a. voor scholing. Enkele jaren geleden werden zij door een ziekenhuis gevraagd een mortuarium te realiseren. Inmiddels zijn drie mortuaria operationeel. De winst van deze exploitatie wordt 50/50 verdeeld tussen het partner ziekenhuis èn Etike. Hierdoor is deze stichting niet langer (alleen) afhankelijk van donaties.

“Naast de sponsoring van individuele kinderen wil Lwengo Kids Foundation ook grotere projecten aanpakken om de bevolking te helpen. Hierbij denken we aan het realiseren van voortgezet onderwijs, met name een technische school. Maar ook het zorgen voor een betere watervoorziening en duurzame energie (zonnepanelen) staat op het verlanglijstje. Dit kan niet bereikt worden met donaties. De middelen moeten daar verdiend worden,” stelt Streefkerk.

Mortuarium
De aanpak van Hanno en Kuma sprak Pieter bijzonder aan en mogelijk ook in Uganda te realiseren.. “Dat vraagt onderzoek. Daartoe zijn we in augustus 2017 gezamenlijk naar Uganda gereisd,” vervolgt Pieter. ”Tijdens dit intensieve bezoek hebben we vastgesteld dat ook in Uganda veel behoefte is aan gekoelde mortuaria. Nu nog ontbreken die volledig.”

Met de opzet van mortuaria – het project heeft als werktitel Respectfull Fairwell- worden een aantal doelen bereikt:
+ Een bijdrage aan de hygiëne, de lichamen worden nu in niet gekoelde ruimtes bewaart, hetgeen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt en stankoverlast voor omwonenden
+ De overledene moet snel begraven worden waardoor familieleden van verder af niet aanwezig kunnen zijn voor de plechtigheid
+ Het creëert lokale werkgelegenheid
+ Het helpt de Ugandese partner aan middelen om de omstandigheden in het ziekenhuis structureel te verbeteren
+ Lwengo Kids Foundation kan een structurele bijdrage leveren aan toename van de welvaart voor de vergeten regio Lwengo

Uniek aan ons project
“Wij laten het koelgedeelte van het mortuarium in Nederland bouwen in een 40 ft zeecontainer,” vervolgt Streefkerk, “De containers wordt startklaar opgeleverd door onze Nederlandse koeltechniek specialist, Littel in Lopik. In principe hoeft in Uganda alleen de stekker in het stopcontact en we kunnen draaien. In Uganda worden op het terrein natuurlijk door lokale aannemers een werkruimte, wachtruimte en kantoor gerealiseerd.”

Naast de sponsoring van individuele kinderen wil Lwengo Kids Foundation ook grotere projecten aanpakken om de bevolking te helpen

Actuele stand van zaken
Inmiddels zijn er getekende overeenkomsten voor de bouw van 2 mortuaria in Uganda. De eerste komt in de medische Makerene University in Kampala, de tweede op het terrein van het Kitovu ziekenhuis in Masaka. Er lopen gesprekken met de Rijksdienst Voor Ondernemers. Zij zijn waarschijnlijk bereid (maximaal) €450.000,- te financieren. De overige ruim €150.000,- moeten de aandeelhouders van Make People Stronger Nederland BV zelf ophalen.

Wat kan u voor ons betekenen?
“Over 5 jaar verwachten we de lening afgelost te hebben. Tot die tijd gaat de ‘gewone’ fondswerving door. Wellicht kan u ons helpen bijvoorbeeld door ons (een deel van) het ontbrekende bedrag te lenen. Of door een gift te geven aan Lwengo Kids, door uw kerstkaarten bij ons te bestellen. Ook zouden we graag in contact komen met scholen die ons d.m.v. acties willen helpen de school voor voortgezet onderwijs in Lwengo te realiseren. Heeft u zelf ideeën, ik hoor ze graag,” besluit Streefkerk, “ik kom graag naar u toe om de mogelijkheden samen te onderzoeken. Heel graag zelfs.”

- Advertentie -