Your Progress

Wolven worden vaak geassocieerd met dood en gevaar. Echter wolven kunnen juist ook voor leven zorgen. In Yellow Stone National Park werd in 1995 een wolvenroedel geherintroduceerd. Het gevolg was dat herten en reeën alerter werden en bepaalde valleien en kloven gingen mijden. Hierdoor kon de vegetatie zich herstellen en keerden insecten en vogels terug. Bomen kregen weer de kans om te groeien en bevers hadden meer te knagen en gingen als waterbouwkundige ingenieurs aan de slag. Goed nieuws voor otters, vissen en andere dieren. Zelfs de loop van rivieren veranderde op deze wijze volgens een mooi filmpje hierover op Youtube ‘How wolves change rivers’ (scan de qr code). Er zijn wetenschappers die dit verhaal sterk overdreven vinden maar bevestigen dat de wolven hebben bijgedragen aan een bepaald herstel van wilgen in het park.

Omdenken
Personen die ons lijken tegen te werken kunnen juist gebruikt worden om je business case sterker te maken. Net als de wolf niet alleen voor de dood van elanden zorgt maar ook voor een zeker herstel van het ecosysteem. In een team kunnen ook mensen zitten met uiteenlopende profielen. Dat kan botsen. Juist dan is het van belang om een ieder in zijn kracht te zetten. Maar hoe weet je wat de uitzonderlijke kwaliteiten zijn van je teamleden en welke vervormingen van die kwaliteiten kun je dan ook verwachten? Als teamleden dat van elkaar begrijpen dan wordt samenwerken eenvoudiger. Als je vervolgens ook bereid bent om constructieve feedback te geven en te ontvangen dan kun je gaan groeien. Laat die wolf maar komen, hij brengt immers ook leven.

Midden Zweden
In Midden-Zweden, in een gebied met relatief veel beren en wolven, staan we stil bij persoonlijke uitdagingen op gebied van leiderschapsontwikkeling. Het is heerlijk om in de stilte van de wildernis na te denken over de visie, missie, strategie van je bedrijf en van jou persoonlijk. Zit ik nog op de juiste koers en waar wil ik bijsturen? Christiaan Buis (jurist bij Alfa Consultants) zegt over de training “Het zet wel aan tot nadenken. Het is goed om hier nog verder bij stil te staan”. De eerstvolgende expeditie en training staat gepland voor begin mei 2020. “Er zijn nu al genoeg mannen om het door te laten gaan en wij hebben er zin in!” aldus Dick Bos (gecertificeerd DISC trainer) van Your Progress.

- Advertentie -