Adventure Veluwe organiseert sportieve en avontuurlijke activiteiten voor tal van groepen, zoals bedrijfsteams. Net zoals in tal van andere branches zorgt de coronatijd voor veranderingen. Die zijn bij het bedrijf van Alex Kaper en zijn vrouw Yvette zeker niet negatief. Adventure Veluwe ontwikkelde in eigen beheer een inmiddels populaire WhatsApp game. En de verwachting is dat de blijvende aard van thuiswerken (zoals deskundigen van de arbeidsmarkt voorspellen) zorgt voor een toenemende behoefte aan groepsactiviteiten. Zodat collega’s elkaar op een ontspannen manier toch blijven ontmoeten.

Tekst: Toon van der Stappen
Fotografie: Pascal Goudkuil

“Wij verzorgen groepsactiviteiten met een beleving,” benadrukt de eigenaar van de Harderwijkse onderneming. “Ik weet dat beleving een containerbegrip is geworden. Voor ons betekent beleving het toevoegen van spannende, avontuurlijke en onverwachte elementen aan onze activiteiten. Wij organiseren bijvoorbeeld veel droppings. We zijn bezig om rondom die droppings de deelnemers verhalen te laten ervaren. Een van die verhalen is een speurtocht (met behulp van acteurs) naar fictieve dumpplaatsen van drugsafval op de Veluwe. De deelnemers moeten in het bos zien te achterhalen wie de daders zijn.”

Escaperooms
Een ander aansprekend voorbeeld vormen de escaperooms, waarvan er twee, verdeeld in diverse ruimtes, zijn ingericht in de vestiging van het bedrijf aan de Gelreweg in Harderwijk. “Een daarvan heeft het decor van een plek waar een criminele daad dreigt plaats te vinden. De tweede escaperoom is ingericht als laboratorium, met een gestoorde professor als hoofdrolspeler. De maximaal acht deelnemers moeten in de weer met opdrachten, puzzels, codes enzovoorts om uit de ruimtes te ontsnappen en wanen zich een uur lang in een totaal andere wereld.

Grote variatie aan activiteiten
Nog een populaire activiteit is de ‘City Challenge’. Deelnemers wandelen door de binnenstad van Harderwijk, Apeldoorn of Arnhem met een tablet. Ze voeren opdrachten uit die op hun scherm verschijnen als ze een historisch gebouw of een ander markant punt naderen.

Voor alle buitenactiviteiten geldt dat ze op maat kunnen worden samengesteld. Met de keuze uit uiteenlopende onderdelen zoals een mountainbike clinic, een speurtocht, een Land Rover safari, een Segway tour, klootschieten, een survival expeditie, handboogschieten, een tandemtocht enzovoorts, enzovoorts. Voor de arrangementen werkt Adventure Veluwe nauw samen met vele, vaak fraai gelegen, horecalocaties op de Veluwe. Activiteiten in en om het bedrijfspand van de opdrachtgever behoren eveneens tot de mogelijkheden.

De juiste vragen stellen
Voor de keuze van de activiteiten en de invulling van een arrangement overlegt Alex Kaper uitgebreid met de opdrachtgever. “Essentieel daarbij zijn de samenstelling van de groep en de algemene interesses van de deelnemers. Moet de nadruk liggen op actief, sportief, cultureel, vermaak, verrassing of avontuur? De activiteiten moeten uiteraard wel passen bij de voorkeuren van een groep. Dat is een kwestie van vooraf de juiste vragen stellen en doorvragen.”

Fanatiek
Alex Kaper volgde de opleiding voor sportinstructeur bij CIOS Arnhem. Daar kwam hij in aanraking met buitensportactiviteiten, maar dat was nog geen eindexamenrichting. Hij specialiseerde zich in sportschoolmanagement en werkte als instructeur bij een sportschool. Na zijn studie bleef hij zelf erg veel sporten. Met name basketbal, hardlopen en mountainbiken. Hij deed mee aan Nederlandse kampioenschappen en behoorde tot de nationale top honderd. De Olympisch kampioen van Atlanta 1996, Bart Brentjens, was ooit een van zijn tegenstanders. “Ik kwam toen wel op grote achterstand van hem over de finish.”

Onderscheidende factoren
“Geboren en getogen in Harderwijk trok ik als kind al vaak de natuur in. Het bos beschouw ik als mijn tweede thuis. Voor de sportschool waar ik werkte, ging ik weekendjes met outdoor activiteiten organiseren. Bijvoorbeeld in de Ardennen. Dat alles vormde de basis voor dit bedrijf dat ik in 1994 heb opgezet. Het was en is mijn intentie om blije gezichten te zien tijdens en na een activiteit. En voor mezelf vind ik het fantastisch om zoveel mogelijk buiten te zijn. Ik wil mensen deelgenoot maken van de schoonheid van de Veluwe.

Kwaliteit staat wat mij betreft voorop. Het materiaal moet top zijn. Onze instructeurs zijn optimaal opgeleid, de ervaren acteurs waar we mee werken stralen enthousiasme uit. We kennen onze regio, het noordelijk gedeelte van de Veluwe, op ons duimpje. Dat is ook een onderscheidende factor. En verder koester ik onze samenwerkingsverbanden en hecht ik veel belang aan transparante communicatie. Onze activiteiten zitten vol met verrassingen, maar die zitten nooit in de afspraken die we maken. Die zijn glashelder. Bovenal beschouw ik het als mijn passie om continu op zoek te zijn naar nieuwe vormen van activiteiten en belevenissen.”

Verschuivingen van de vraag
Met de verwachting dat het aantal thuiswerkende werknemers, ook na de coronaperiode, groot zal blijven, zal de behoefte aan onderlinge contactmomenten in een ontspannen sfeer stijgen. Dat is althans de inschatting van arbeidsdeskundigen.

Alex Kaper constateert inderdaad verschuivingen van de vraag. “Logisch dat de veranderingen  meteen merkbaar waren bij het begin van de crisis. Wij ontwikkelden een WhatsApp game en die sloeg meteen gigantisch aan in binnen- en buitenland. In die game onderzoeken twee karakters oude gebouwen. Een van hen raakt opgesloten en de deelnemers moeten helpen hem te bevrijden. Door middel van allerlei uitdagingen, puzzels en codes, waarvan de oplossingen via internet te vinden zijn.

Thuiswerkers
Ook werden we benaderd door bedrijven die ons vroegen om activiteiten te ontplooien waar hun medewerkers gezamenlijk vanuit huis aan konden deelnemen. Zo zijn we bezig met een kwis waaraan de thuiswerkers van een bedrijf met elkaar via hun beeldscherm aan deel kunnen nemen. Bijvoorbeeld als alternatief voor de vrijdagmiddagborrel.

Je mag aannemen dat we nog een hele tijd rekening moeten houden met de anderehalvemetersamenleving. Daarom bieden we onze activiteiten nu ‘corona proof’ aan. Een dropping kan nog steeds. Met plastic schermen in de legertrucs en een maximale groepsgrootte van dertig personen. Na 1 september hopen we dat we ook weer voor grotere groepen activiteiten kunnen organiseren. En ik merk dat de belangstelling daarvoor nu al toeneemt. Er komen behoorlijk wat vragen en aanvragen binnen voor de herfst- en winterperiode.”

- Advertentie -