STICHTING STARTERSCOLLECTIEF VELUWE

Stichting Starterscollectief Veluwe helpt startende ondernemers met kennis, informatie en een netwerk. Daarmee levert de organisatie een bijdrage aan de groei en het succes van startende ondernemers. Het bestuur bestaat uit ondernemers die vaak zelf ook nog niet al te lang geleden met een bedrijf zijn gestart.

Geert Jan Dalhuisen is voorzitter van de stichting. In 2015 begon hij met zijn bedrijf Omzetgroeier – Online marketing & webdesign. (Epe). “Met een team van professionals ondersteunen we bedrijven met het vergroten van hun online vindbaarheid, websitebouw en het adverteren via Google en sociale media. Met name waar het gaat om het genereren van zakelijke leads en aankopen via websites en webshops.”

Over zijn functie als voorzitter van Starterscollectief Veluwe zegt hij: “Ik heb een groot hart voor starters. Ik wil ze graag helpen om verder te komen. Zelf heb ik ondersteuning gemist toen ik begon met mijn bedrijf. Ik kon alleen een startersbijeenkomst van de Kamer van Koophandel bijwonen. Daar waren alleen een paar grote organisaties aanwezig, zoals de Belastingdienst. Dat was het. Er zat wat mij betreft een frictie tussen de vragen die ik had en de antwoorden die ik daar kon krijgen. Wat mij betreft lost het Starterscollectief Veluwe die frictie op.”

Laagdrempelig
Peter van den Berg
startte in februari vorig jaar samen met twee compagnons het bureau Tweezaken (Putten), gespecialiseerd in financiële en fiscale dienstverlening. “Bij de opstart merkten we hoe belangrijk het is om een goed netwerk te hebben. Via via zijn we in contact gekomen met de initiatiefnemers van Starterscollectief Veluwe. We werden al vrij snel gevraagd om de financiële administratie op ons te nemen. Vandaar dat ik als penningmeester van de stichting ben aangetreden.

Geert Jan Dalhuisen

‘Ik heb een groot hart voor starters. Ik wil ze graag helpen om verder te komen’

Met de stichting bieden we een platform voor startende ondernemers. Dat doet de stichting op allerlei manieren. Wij organiseren tien keer per jaar een netwerkavond rondom een thema. De thema’s zijn bijvoorbeeld: herkenbaarheid via sociale media, andere vormen van acquisitie, administratie en het houden van presentaties en pitches. Het is de bedoeling dat de starters niet alleen informatie komen ophalen, maar ook hun eigen kennis en ervaring inbrengen. Daarnaast organiseren we jaarlijks een startersdag. De afgelopen keer waren daar ongeveer 140 starters bij aanwezig. De netwerkavonden trekken gemiddeld zo’n 40 belangstellenden. Starters kunnen zich vooraf aanmelden voor deze bijeenkomsten via onze website ‘starterscollectiefveluwe.nl’. Er zijn geen kosten aan verbonden. We doen ook niet aan lidmaatschappen. We willen het graag laagdrempelig houden.”

Frisse blik
De stichting richt zich op starters in de regio die zich uitstrekt van de Noord-Veluwe (inclusief Zeewolde) tot en met Apeldoorn en omgeving. Ondernemers die korter dan vijf jaar actief zijn, worden tot de doelgroep gerekend. De bijeenkomsten zijn brancheonafhankelijk. Iedereen is welkom.

Een van de trouwe deelnemers aan de bijeenkomsten is Rowan Lageweg. Ongeveer anderhalf jaar geleden richtte zij haar bedrijf Annerow (Heerde) op. Ze is gespecialiseerd in online marketing en het organiseren van zakelijke evenementen, zoals een jubileum of de opening van een nieuw bedrijfspand. “Ik regel alles van a tot met z: het plan van aanpak, de organisatie en de communicatie.

Rowan Lageweg

‘Het wiel dat is uitgevonden, hoeft niet noodzakelijk nog op dezelfde manier te rollen’

Tijdens de dag zelf help ik mee met sjouwen en de ontvangst van de gasten. Ik ben een planner en een uitvoerder. Ik was ook betrokken bij de organisatie van de bijeenkomsten van het Starterscollectief. Telkens neemt een roulerende groep starters deze taak op zich.”

Bij de start van haar bedrijf had ze vooral behoefte aan contacten met ondernemers in Zwolle en omgeving. Dankzij Starterscollectief kon ze haar netwerk uitbreiden. “Ik heb er geen moeite mee om samen te werken met ondernemers die al tien, vijftien jaar of langer actief zijn. Het wiel dat zij destijds hebben uitgevonden, hoeft niet noodzakelijk nog op dezelfde manier te rollen. Ik kan zorgen voor een frisse blik.”

Profijt
Ook Jonathan Schepenaar slaat nauwelijks een bijeenkomst over. Zo’n jaar geleden startte hij zijn bedrijf Scrubbertools (Ermelo). Daarmee is hij leverancier van professionele schoonmaakmachines, zoals schrobmachines en veegmachines voor garages, bedrijfspanden en supermarkten. “Met mijn busje bezoek ik alle mogelijke bedrijven met de vraag of kan helpen met het realiseren van een schone en veilige werkomgeving.”

Hij doet vooral mee aan de bijeenkomsten van Starterscollectief Veluwe om te leren. “Ik vind het interessant hoe anderen zich presenteren als ondernemer en hoe ze bijvoorbeeld de sociale media inschakelen. Tegelijkertijd merk ik dat mijn netwerk groter wordt, zodat ik nog meer bedrijven kan interesseren voor mijn producten.”

Hoger plan
“Ik kom uit een echte ondernemersfamilie,” vertelt Rowan Lageweg. “Ik had altijd de wens om ook voor mezelf te beginnen. Ik vond het wel essentieel om eerst ervaring op te doen in loondienst. Op een gegeven moment heb ik de knoop doorgehakt en ben ik gestart met Annerow. Met wat ik doe waren daar gelukkig nauwelijks investeringen voor nodig.

Waar ik al goed in was, heb ik voortgezet met mijn eigen bedrijf. Ik geniet van de veelzijdigheid en ik bezoek veel verschillende ondernemingen. Van elk contact leer ik weer iets bij. De onzekerheid vind ik het mindere aspect van het ondernemerschap. Je moet altijd bereikbaar zijn. Tot nu toe krijg ik mijn opdrachten via via binnen. Ik heb het voordeel dat ik bij de evenementen die ik organiseer aan een groot publiek kan laten zien wat ik allemaal kan. Dat wil niet zeggen dat ik het belang van stevige netwerken onderschat. Het opbouwen, uitbouwen en het versterken daarvan blijft altijd belangrijk. Ik heb het doel en de ambitie om mijn bedrijf binnen nu en tien jaar naar een hoger plan te tillen. In eerste instantie om het zo te regelen dat de werkzaamheden op dezelfde goede manier doorgaan als ik zelf even afwezig ben.”

Verdere groei
Jonathan Schepenaar: “Ik was klaar met school en werkte parttime in een restaurant. Het leek me altijd al geweldig om voor mezelf te beginnen. Mijn oom is accountmanager voor het merk schoonmaakmachines dat ik nu verkoop. Dankzij hem ging het balletje sneller rollen. Het leukste aspect van het ondernemerschap is voor mij het contact met veel verschillende mensen. Ik kom overal over de vloer. Daarnaast geniet ik van mijn ontdekkingstocht als beginnende ondernemer. Ik leer elke dag bij, want ik kom pas net om de hoek kijken.

Jonathan Schepenaar

‘Het leukste aspect van het ondernemerschap is voor mij het contact met veel verschillende mensen’

Het bijhouden van de administratie is uiteraard noodzakelijk, maar dat vind ik niet per se leuk om te doen. Het geeft me voldoening dat Scrubbeltools groeit. Met de webshop die ik nu aan het ontwikkelen ben, verwacht ik meer klanten te kunnen bedienen. Ook voer ik momenteel gesprekken met een grote opdrachtgever. Die kunnen eveneens leiden tot een verdere groei.”

Peter van den Berg

‘Het is de bedoeling dat de starters niet alleen informatie komen ophalen, maar ook hun eigen kennis en ervaring inbrengen’

Digitaal loket
Ondertussen is Stichting Starterscollectief Veluwe bezig met het opzetten van een nieuwe service. Geert Jan Dalhuisen legt uit: “Het gaat om een vraagbaakfunctie, oftewel een digitaal loket waar beginnende ondernemers met al hun vragen terecht kunnen. We bekijken dan wie in ons netwerk het beste in staat is om een specifieke vraag te beantwoorden of om verder te helpen.

De gemeenten van de Veluwe zijn voorstander van zo’n vraagbaak. Ze hebben daar een ook een budget voor, maar laten de uitvoering graag aan ons over. Ook dit aanbod willen we gratis houden. Dat wordt mogelijk gemaakt dankzij de ondersteuning van de gemeenten, de Rabobank Noord-Veluwe en Randmeren en andere zakelijke partners.”

- Advertentie -