De trotse winnaars: Steffen van Rijs en Frans Temmermans (foto: Innovatiehuis De Diamant)

De Ruwbouw Groep in Harderwijk ontving onlangs de Veluwse Innovatieprijs voor de CO2mpensatiesteen die het bedrijf ontwikkelde.Een revolutie in de productiewijze van bouwelementen’, aldus het juryrapport.

Hoofd Research & Development, Frans Temmermans, begon vijf jaar geleden met de ontwikkeling van de Compensatiesteen. Via een Belgische relatie raakte hij betrokken bij een proces om koolstofdioxide te binden met restmateriaal van de staalindustrie. Vrij snel ontstond de gedachte om uit deze techniek bouwblokken te vervaardigen. De CO2 trekt in de steen en wordt chemisch omgezet tot een nieuw bindmiddel dat de steen een uitzonderlijke sterkte geeft.

Revolutionair, aldus de jury. ‘Zeker ook omdat er per steen een grote hoeveelheid CO2 voorgoed uit het ecosysteem verdwijnt. Bovendien is er in het productieproces geen toevoeging van energie nodig. Er komt zelfs energie bij vrij.’ Frans Temmermans stond samen met business development manager, Steffen van Rijs, stralend op het podium. “De Veluwse Innovatieprijs voelt voor iedereen die hieraan heeft meegewerkt als een bekroning.”

De twee andere sterke finalisten waren Jan Kuipers (Nunspeet) en SBS Innovations (’t Harde). De Willie Wortel Award voor studenten ging naar Daniël Nijland en Roel van der Helm van ROC Landstede. Deze studenten Interieur & Architectuur projecteerden op een groot scherm wat zij zelf door hun virtual reality bril zagen. Zo overtuigden zij het publiek van de kracht van hun idee om met behulp van sensoren in kartonnen meubels virtueel en driedimensionaal een interieur in te richten. De organisatie van de Veluwse Innovatieprijs voor de onderneming met de meest duurzame technologische ontwikkeling was in handen van de Diamant van Midden-Nederland.

- Advertentie -