Ze leveren betonelementen aan grote bouwprojecten als het hoofdkantoor van Roompot Vakanties, appartementencomplexen, stallen en zwembaden. Maar op dit moment staat Preco zelf volop in de steigers. In het voorjaar van 2019 opent Preco (voorheen Cervix Beton) zijn betonfabriek op de Ecofactorij in Apeldoorn. Algemeen directeur Teus Kuijsten kijkt reikhalzend uit naar de verhuizing naar Apeldoorn: “Met onze nieuwe vestiging brengen we werkgelegenheid naar Apeldoorn. En we gaan onze fabriek inzetten als opleidingsinstituut.”

Nieuwe plannen, nieuwe jas
Preco groeit uit zijn jasje. Het bedrijf dat in 2004 startte als kleinschalig producent van prefab betonelementen in Kootwijkerbroek, verhuisde in 2012 naar Ede. De naam Cervix Beton kreeg al snel naam in de aannemerswereld. En met de plannen om te verhuizen naar Apeldoorn, ging de huisstijl van Cervix ook op de schop. “We leveren niet alleen maar prefab onderdelen, maar ook complete casco’s aan aannemers. We kunnen inmiddels volledige projecten uit handen nemen. We leveren de betonelementen, inclusief engineering en montage. Ons bedrijf groeit. En met de verhuizing in het vizier werd het tijd voor een nieuwe naam: Preco.”

Ecofactorij
Het is niet toevallig dat Preco koos voor de Ecofactorij als locatie voor hun nieuwe betonfabriek. Kuijsten: “Het past goed binnen onze visie van Prefab Ecologisch Bouwen. In het proces van beton maken staat duurzaamheid hoog in het vaandel. We hergebruiken zoveel mogelijk materialen en maken bijvoorbeeld beton met regenwater. Binnen de organisatie maken we gebruik van zonnepanelen.”

Maar duurzaam werken gaat verder dan energiebesparende maatregelen. Duurzaamheid vind je ook in de bedrijfsvoering van Preco terug: “We zetten in op samenwerkingen met lokale toeleveranciers. En HR is een essentieel onderdeel van ons bedrijf. Op dit moment hebben we 28 fte’s van alle leeftijden in dienst. We willen samen verder groeien. En dat proef je in onze fabriek. Je ziet je partner minder vaak dan collega’s. Een goede sfeer op de werkvloer is heel belangrijk. Je moet je goed en veilig voelen op het werk. Het klinkt heel vanzelfsprekend, maar dat is het niet.”

Vakopleiding
Kuijsten ziet veel kansen in Apeldoorn. De ligging aan de A1 is gunstig voor de betonfabriek. Maar het is niet alleen nemen bij Preco. “In Apeldoorn vind je vakmensen. We willen wat terug doen op verschillenden vlakken. We bieden werkgelegenheid en gaan aan de slag met lokale ondernemers als toeleverancier. Daarnaast zijn we ook met Bouwmensen een opleiding voor prefab beton vakman aan het ontwikkelen. Er is een groeiende markt voor onze sector, maar een passende opleiding ontbreekt. Mensen worden nu veelal intern opgeleid. Het plan staat en we hebben er ruimte voor binnen onze nieuwe fabriek.”

ONDERNEMERSPEILING APELDOORN
Hoe denken Apeldoornse ondernemers over de aantrekkelijkheid en de economie van Apeldoorn? Om antwoord te krijgen op die vraag, hield de gemeente afgelopen mei een brede peiling onder een groot aantal Apeldoornse ondernemers. Met goed resultaat: zij waarderen het Apeldoornse ondernemersklimaat met een mooie 7,4. Dit rapportcijfer betekent een kleine stijging ten opzichte van drie jaar geleden, toen Apeldoorn een 7,2 scoorde.

Blijven of verhuizen?
Uit de peiling blijkt dat ondernemers hun eigen vestigingslocatie een ruime voldoende geven. Bijna 10% van de ondernemers heeft verhuisplannen vanwege ruimtegebrek op de huidige locatie. De waardering voor de gemeentelijke dienstverlening krijgt ook een voldoende en stijgt van 6,8 in 2015 naar 7,1.

Wat kan er beter?
Ondernemers zien ook verbeterpunten. Volgens hen verdienen digitale bereikbaarheid, een aantrekkelijke binnenstad, het up-to-date maken van de bestaande werklocatie, economische promotie van Apeldoorn, aanbesteding bij lokaal MKB én energiebesparing en energietransitie de komende jaren extra aandacht.

Wethouder Jeroen Joon bevestigd dat: “De zes thema’s die de ondernemers belangrijk vinden, staan in ons collegewerkprogramma en in de Uitvoeringsagenda Economie Apeldoorn, die is opgesteld door bedrijfsleven, onderwijs en zorg. Ook het ruimtegebrek heeft onze aandacht, zeker nu er steeds minder kavels beschikbaar zijn op de bedrijventerreinen. We onderzoeken dan ook de mogelijkheden om het bedrijventerrein Ecofactorij uit te breiden. Het zijn dus mooie cijfers, maar er is ook werk aan de winkel!”

- Advertentie -