Dat was het motto tijdens de EEGA Themadag die 10 oktober plaatsvond in De Gasfabriek in Deventer. Zo’n 125 deelnemers – van HR-managers, werkgevers, arbeidsdeskundigen tot coaches – maakten kennis met de nieuwe opzet van het evenement: tijdens expedities bijgepraat worden over de laatste stand van zaken rond participatie. Een inspirerende aanpak, die de aanwezige professionals praktische handreikingen bood voor directe acties in hun eigen organisatie.

De expedities in de ‘jungle’ van De Gasfabriek werden georganiseerd met medewerking van onder andere organisaties als Saxion, Deventer Ondernemershuis, MKB Deventer, Azerty, Kommotiv, Deventer Werktalent, TijdLab, De Gasfabriek en Chain Logistics. Alle expedities hadden tot doel deelnemers meer te vertellen over de mogelijke oplossingen voor de krapte op de arbeidsmarkt en hoe mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hier een rol in kunnen spelen. Daarbij konden ze het gesprek aangaan met zowel werkgevers als werknemers van de betrokken organisaties. “De insteek dit jaar was pragmatisch van aard, van inspiratie naar participatie. Door simpelweg te dóen, ontstaan vaak praktische en verrassende ideeën en initiatieven, die tot mooie resultaten kunnen leiden”, betoogt Sietze Henstra, algemeen directeur EEGA Groep.

Meindert Pesman, medeoprichter van 1618 Vastgoed, een bedrijf dat bouwt aan een duurzame onroerendgoedportefeuille in en rondom Deventer – opende de EEGA Themadag, gevolgd door een Jungle-gesprek tussen Paul Blankhorst (De Gasfabriek), Vera van Proosdij (Veer & co), Elisabeth Roddeman (Chain Logistics) en Zjos Dekker (twitteraar, gediagnosticeerd met het syndroom van Asperger) onder leiding van Sabine Uitslag. De kern van de discussie was dat we moeten stoppen met het benaderen van mensen vanuit beperking en wat ze niet kunnen en het vooral moeten hebben over wat ze wel kunnen. Immers, ‘Iedereen heeft wel een een beperking’, ‘Niet iedereen kan alles’, zo klonk het uit de zaal. Henstra: “Heel vanzelfsprekende zaken, maar in de praktijk wordt vaak nog stigmatiserend gesproken over mensen met een beperking, dan heb je een afstand tot de arbeidsmarkt. Als je het omdraait, zaken minder zwaar aanzet vanuit diagnoses en beperkingen, ga je kijken naar wat mensen wél kunnen, wat ze wél te bieden hebben.”

Andere dynamiek
Na de pauze was het tijd voor de expedities. Alle deelnemers werden verdeeld over acht expedities en volgden hun gids naar een aparte ruimte. Daar wachtten een werkgever en werknemer om hun unieke verhaal – successen én uitdagingen op gebied van inclusiviteit – met hen te delen. Onder hen Linda Roes, manager Roomservice en Horeca bij het Deventer Ziekenhuis, die haar expeditie organiseerde samen met Deventer Werktalent. “Je kunt het hebben over mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, wij noemen het talenten. Op dit moment hebben we binnen facilitaire zaken vier plekken beschikbaar, we kijken of het er meer kunnen worden”, zegt ze. “Door de aanwezigheid van die mensen verandert de dynamiek op de afdeling, iedereen gunt het hun heel erg dat ze zaken leren. Dat begint met op tijd komen tot omgaan met collega’s en patiënten, een praatje durven maken en het tempo van het werk.”

De talenten beginnen met een werkervaringsplek van drie maanden, waarin ze echt de tijd krijgen ervaring op te doen en het ziekenhuis kijkt of er een match is. Bij de expeditie was ook Jikke aanwezig, een van de talenten van het Deventer Ziekenhuis, die er al 2,5 jaar werkt als afdelingsondersteuner: bedden schoon- en weer opmaken. “We zien doorgroeimogelijkheden voor haar en laten haar nu uitstromen naar een andere werkervaringsplaats om meer te leren. Misschien komt ze in de toekomst weer bij ons terug en kan ze hier ook een stapje verder”, vertelt Roes, die ook inging op de samenwerking met Deventer Werktalent.

“Zij zorgen voor een goede begeleiding en een goede match. Daarnaast komt één keer per twee weken de jobcoach langs, die heeft ook contact met de thuisomgeving. Dan zie je dat zaken goed op elkaar afgestemd zijn.” Dat bleek meteen ook het leerpunt van de expeditie: als je bij jobcoaching of re-integratie de disciplines met elkaar in verbinding brengt, kun je met elkaar het beste voor je cliënt bereiken. Roes: “Duidelijkheid en vertrouwen zijn daarbij heel belangrijk. Je moet ook in de organisatie iemand treffen die daar voor openstaat. Het gevoel was dat de nieuwe generatie meer geneigd is mensen die kans te bieden, waardoor het makkelijker wordt om het gewoon te gaan doen.” De overige expedities werden georganiseerd door The Skills Company, Open Hiring, Azerty, Droomstatus en EEGA Plus; ter afronding vond een plenaire terugkoppeling plaats.

Accepteren
De EEGA Themadag 2019 werd afgesloten met Jungle Food, waarbij deelnemers onder het genot van hapjes van diverse continenten de gelegenheid hadden na te praten over de ervaringen van de dag – een mooie gelegenheid om de nieuw opgedane contacten verder te verstevigen. Als klap op de vuurpijl sprak schrijver-columnist en special guest Özcan Akyol. Hij had het slot van de einddiscussies meegekregen en zorgde voor een hele mooie afsluiting, aldus Henstra. “Het was hem opgevallen dat de term ‘tolerantie’ vaak viel. Dat is in zijn ogen helemaal het verkeerde woord: het gaat niet om tolereren, maar om accepteren. Als je het hebt over tolereren, zit daar een niveauverschil in. Maar als je iemand accepteert, is het in de volheid, zoals iemand is, gelijkwaardig.”

Henstra kijkt terug op een geslaagde themadag. “Wat ik heb opgepikt uit gesprekken, is dat mensen het een hele inspirerende dag vonden, veel mensen bleven ook tot het einde. Ook de discussies en de opzet van het programma werden goed gewaardeerd, met name dat je echt aan het doen werd gezet en samen met de expeditieleider aan de slag ging. Het was een mooie dag, een van onze betere themadagen.”

- Advertentie -