Onlangs ontving Ventinova de CE-certificering voor het Evone® beademingsapparaat. Panton uit Deventer is de afgelopen jaren nauw betrokken geweest in het ontwikkeltraject, wat mede geleid heeft tot deze mijlpaal.

Evone® maakt gebruik van de door Ventinova gepatenteerde beademingstechniek. Deze maakt het mogelijk om zowel de ingeademde als de uitgeademde lucht volledig te controleren tijdens de kunstmatige beademing van een patiënt. Hierbij wordt de in- en uitademing actief ondersteund door de beademingsgassen in de longen te blazen en er actief weer uit te zuigen.

De vormgeving van het beademingsapparaat geeft de chirurg extra werkruimte, bijvoorbeeld bij ingrepen in en rond de luchtwegen. Verder blijkt uit studies dat deze techniek de anesthesioloog volledige controle over de beademing geeft en mogelijkerwijs ook leidt tot minder longcomplicaties bij de kunstmatige beademing van patiënten. Hier wordt momenteel aanvullend onderzoek naar uitgevoerd.

Panton was nauw betrokken bij de ontwikkeling van Evone® en verantwoordelijk voor het industrieel en mechanisch ontwerp van het beademingsapparaat alsook het ontwerp van de grafische userinterface. Daarnaast heeft Panton de kunststof disposable van Evone® ontwikkeld. In de komende maanden worden een aantal klinische studies uitgevoerd in diverse Europese ziekenhuizen. In 2018 zal Evone® commercieel verkrijgbaar zijn voor ziekenhuizen in CE-landen.

- Advertentie -