De drijfveren, voorkeuren en achtergronden van de ondernemer zijn onlosmakelijk verbonden met het zakelijk functioneren. Die gedachte is voor Driesteden & Noord-Veluwe BUSINESS aanleiding om elke twee maanden een aantal ondernemers te trakteren op een lunch in restaurant ’t Diekhuus in Terwolde. De lunchtafel onderbreekt de dagelijkse beslommeringen en is de behaaglijke plek om ontspannen over jezelf te keuvelen.

Groot keukenonderhoud
Op de vraag ‘Met wie zou je een tijdje willen samenwerken en wat zou je dan tot stand willen brengen, antwoordt Kees Hulzebos: “Ik denk dan aan een oud-collega van mij. Zijn naam is Patrick van Meeuwen. Wij hadden ooit het plan om een project te gaan doen op het gebied van groot keukenonderhoud. Het plan speelt nog steeds in mijn achterhoofd om dat samen met hem op te pakken. Ik zie daar nog steeds potentie in. Twaalf jaar geleden hadden we het hier voor het eerst over. Ik sluit niet uit dat we dit plan daadwerkelijk nog eens uit gaan voeren.”

Martijn Assen:

 “Ik laat me inspireren door mensen met een andere kijk op de dingen, oftewel die buiten de gebaande paden denken”

Los van de gebaande paden
Martijn Assen: “Ik laat me inspireren door mensen met een andere kijk op de dingen, oftewel die buiten de gebaande paden denken. Met dit soort mensen vind ik het altijd interessant om mee samen te werken. En het maakt me dan niet uit op welk terrein die samenwerking dan zal plaatsvinden.”

Erwin Getreuer:
“Als makelaar werk je altijd samen met anderen. Ik vind het daarnaast interessant om met iemand samen te werken die met een heel andere tak van het ondernemerschap bezig is. Ik houd me bijvoorbeeld niet bezig met bedrijfsmakelaardij, ik zou er wel voor open staan om met iemand samen te werken die daar meer verstand van heeft.”

Aernout Weijerman: “Ik ben al enige jaren bestuurslid van de Bedrijvenkring Apeldoorn. We hebben nu een binnenstadfonds in Apeldoorn. Dat is een goed middel voor verdere samenwerking tussen de binnenstadondernemers. En de gemeente doet er op een positieve manier aan mee. Ik ben daar heel tevreden over.”

Bartje
Het dierbaarste object in de woning van Kees Hulzebos is een beeldje van Bartje. Een herinnering aan de Drentse afkomst van zijn vader. “Veel van mijn familieleden wonen daar en telkens als ik daar naartoe ga, voel ik de nog steeds de verbondenheid. Het credo van mijn vader zit voor altijd in mijn genen: “Doe wat je zegt, dan lieg je niet.”

Het bureau van overgrootvader
Voor Aernout Weijerman is het dierbaarste object in zijn woning het bureau van zijn overgrootvader. “Wij delen dezelfde voorletters. Hij werkte in Indonesië, terug in Nederland was hij directeur van de Haagse Trammaatschappij. Hij woonde toen in Epe en reisde dagelijks op en neer. Destijds een behoorlijke lange reis. Ik heb de goede man nooit gekend, zijn bureau houd ik wel in ere.”

Schoorsteen
Martijn Assen: “Ik heb een oud huis gekocht uit 1920. Alle muren en plafonds zijn verdwenen, maar de schoorsteen die tot de nok zichtbaar is, is behouden gebleven. Die schoorsteen is de kern van het huis. Die geeft de woning karakter en bepaalt de sfeer. Trouwens, als we die schoorsteen zouden slopen, stort waarschijnlijk ons huis in.”

Symbool voor ons gezin
“Wij wonen al sinds 1993 op dezelfde plek,” vertelt Erwin Getreuer. “Elk beeldje of schilderij in onze woning heeft een verhaal. We gaan altijd naar dezelfde regio in Italië op vakantie. Daar, in Toscane, woont een plaatselijke kunstenaar. Van hem hebben we een werk gekocht dat symbool staat voor ons gezin. Een zuil met een glanzende cirkel, waar vier mensen omheen zweven die nauw met elkaar verbonden zijn.”

Kees Hulzebos:

 “Het belastingstelsel moet in mijn ogen radicaal vereenvoudigd worden, terwijl de belastingdruk omlaag moet”

Belastingdruk
Als Kees Hulzebos een politieke partij zou oprichten, stonden het verlagen en verlichten van de belastingdruk bovenaan het partijprogramma. “Het belastingstelsel moet in mijn ogen radicaal vereenvoudigd worden, terwijl de belastingdruk omlaag moet. De overheidskosten kunnen anders verdeeld worden als we logischer na gaan denken over de privatisering van de zorg, winsten op geneesmiddelen en andere taken.”

Basisinkomen
“Ik zou graag zien dat er een basisinkomen ingevoerd wordt,” zegt Aernout Weijerman. “Dat levert gelukkige mensen op, waardoor je bespaart op zorgkosten. En sowieso kost het minder geld aan de bureaucratie van uitkeringen. Ik ben voorstander van praktische oplossingen. Als ik leider was van een politieke partij zou ik pleiten voor het bereiken van doelen in plaats van het volgen van procedures.”

Erwin Getreuer:

 “Het democratische proces zoals we dat in Nederland kennen is het best mogelijke alternatief. Wel denk ik dat het goed is dat we ons beseffen dat ons land een stad in Europa”

Een stad in Europa
Erwin Getreuer: “Het democratische proces zoals we dat in Nederland kennen is het best mogelijke alternatief. Wel denk ik dat het goed is dat we ons beseffen dat ons land een stad in Europa is. De problemen waar we mee te maken hebben, kunnen we niet in ons eentje oplossen. Daarvoor hebben we de samenwerking in een groter verband nodig.”

Ook Martijn Assen is voorstander van een basisinkomen. “Daarmee kun je het pensioenstelsel anders invullen. En werken en ondernemen kunnen een betere vorm van beloning opleveren. Nu lijkt het er soms op dat belasting betalen een straf is op hard werken.”

Aernout Weijerman:

 

“Ik zou graag zien dat er een basisinkomen ingevoerd wordt, dat levert gelukkige mensen op, waardoor je bespaart op zorgkosten”

 

- Advertentie -