ONTBOEZEMINGEN AAN DE LUNCHTAFEL…

De drijfveren, voorkeuren en achtergronden van de ondernemer zijn onlosmakelijk verbonden met het zakelijk functioneren. Die gedachte is voor Driesteden & Noord-Veluwe BUSINESS aanleiding om elke twee maanden een aantal ondernemers te trakteren op een middagmaaltijd. De lunchtafel – dit keer in Hotel Hof van Gelre in Lochem – onderbreekt de dagelijkse beslommeringen en is de behaaglijke plek om ontspannen over jezelf te keuvelen.

 

Rupal Chauhan (45)
Eigenaar Whitepoint Designs, Apeldoorn
“Ik noem mezelf ‘designpreneur’, een samenvoeging van ontwerper en entrepreneur. Als creatief ondernemer help ik kleine en grote bedrijven bij het vertalen van hun identiteit naar communicatie-uitingen. Ik wil het imago van mijn klanten laten stralen.”
Hobby: Reizen. “Een van mijn indrukwekkendste reizen was naar Bhutan. De cultuur in dat koninkrijk in de Himalaya is compleet anders dan wij gewend zijn. Dat zorgt voor een andere blik op het eigen leven.”
Boek: ‘Wie heeft mijn kaas gepikt?’ van Spencer Johnson.
Muziek: Queen, Kate Bush en Adele.
Tv-programma: ‘2Doc’.
Lievelingskostje: Libanees.
Laatste privéaankoop: Een paar schoenen.

Robert van Rossum (48)
Directeur Parkendaal Lyceum / Parkendaal School, Apeldoorn
“Parkendaal-Winford is een particuliere school voor primair onderwijs en voortgezet onderwijs (van mavo tot gymnasium). De doelgroep bestaat uit kinderen die niet goed aarden in het regulier onderwijs, omdat ze daar niet de aandacht kunnen krijgen die ze nodig hebben. Bij ons zijn de klassen klein.”
Hobby: Van het leven genieten. “Ik ga graag naar sportwedstrijden. Als ik ergens naartoe ga, probeer ik dat altijd te combineren met een bezoek aan bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd.”
Boek: “De complete serie over Harry Potter.”
Muziek: Stromae.
Tv-programma: De Israëlische politieke thrillerserie ‘Fauda’.
Lievelingskostje: Sushi.
Laatste privéaankoop: “Een waterrower, oftewel zo’n zelfde roeiapparaat als Frank Underwood gebruikte in House of Cards.”

Joost Hamming (35)
Directeur / eigenaar van De Kabath Vastgoedbeheer, Velp / Apeldoorn
“De organisatie is in 1991 opgericht, voortgekomen uit de kraakbeweging. Wij beschermen en beheren vastgoed. Wij verzorgen voor onze opdrachtgevers het technisch beheer, het financiële beheer, het juridische beheer en eventueel verhuur of een andere herbestemming.”
Hobby: Sporten. “Ik golf, ik tennis, ik loop hard, ik hockey en ik boks. Op mijn lijstje met dingen die ik nog graag wil beleven, staat het meedoen aan een bokswedstrijd hoog genoteerd. Ik wil ook graag een trektocht over de noordpool maken en nog twee van de hoogste bergen van de wereld beklimmen.”
Boek: ‘Het Duckdenken’, Michiel Hegener. (De invloed van Kwik, Kwak en Kwek op onze samenleving.)
Muziek: Bryan Adams.
Tv-programma: ‘2Doc’.
Lievelingskostje: Lasagne.
Laatste privéaankoop: Een iPad.

Eddie Klein Velthuis (50)
Operationeel directeur van HuninkDorgelo, Apeldoorn “Assurantiekantoor met dertig medewerkers. Wij adviseren mkb-ondernemers onder meer over hun verzekeringsvraagstukken. Particulieren komen bijvoorbeeld bij ons voor adviezen over pensioenen, hypotheken en hun financiële planning.”
Hobby: Tennissen. “Het voordeel van tennissen is dat je de sport kunt bedrijven op momenten dat je tijd hebt. Ik ben redelijk fanatiek, dus meestal kom ik behoorlijk bezweet van de baan af. Een paar keer per week ben ik op de tennisbaan aanwezig. Dat geeft me veel voldoening.”
Boek: ‘Oorsprong’ van Dan Brown.
Muziek: Prince.
Tv-programma: ‘House of Cards’.
Lievelingskostje:
Spaghetti.
Laatste privéaankoop: Een horloge.

Feedback
Op de vraag: “Hoe omschrijf je jouw manier van leidinggeven?” antwoordt Joost Hamming: “Ik ben daar nog niet zo lang geleden mee begonnen. Ik denk dat ik een combinatie hanteer van directief en sociaal. Als ik ergens iets van vind, dan zeg ik het ook. Dat verlang ik ook van onze medewerkers. Ik wil graag feedback krijgen. Met ja en amen schiet niemand wat op. Ik vind het uitdagend om mensen bij veranderingen mee te krijgen. Veel mensen hebben nu eenmaal de eerste neiging om het bekende en het vertrouwde de voorkeur te geven. Ik geef zo snel en zoveel mogelijk informatie, zodat ik de medewerkers in een vroeg stadium bij veranderingen kan betrekken.”

Harmonie
“Ik zoek meestal de consensus en de harmonie,” vertelt Eddie Klein Velthuis. “Ik kan op een directe manier reageren, maar ik probeer wel de menselijke maat te bewaken. Een olifant in een porseleinkast krijgt niets voor elkaar, behalve het veroorzaken van schade. Dat schiet dus niet op. Ik hou van open en transparant communiceren. Daarin geef ik anderen veel ruimte voor input. Als er eenmaal voor een bepaalde route is gekozen, hou ik daar wel stevig aan vast.”

Vrijheid binnen de spelregels
Rupal Chauhan:
“Ik werk samen met een team. Wat mij betreft is leidinggeven een dynamisch geheel. Ik ben een mensenmens en vind het niet lastig om samen beslissingen te nemen. Als creatief persoon heb ik altijd ideeën in mijn hoofd. Als ik daarover communiceer met anderen, hou ik er goed rekening mee hoe ik de informatie overbreng. Ik vind het belangrijk om vrijheid te geven, maar wel binnen de spelregels die we afgesproken hebben.”

Coachend leiderschap
“Ik ben een voorstander van coachend leiderschap,” zegt Robert van Rossum. “Ik vind het heel belangrijk dat collega’s hun verantwoordelijkheden nemen volgens de taakomschrijving. Die ruimte krijgen ze, maar ik wil ze daarin wel ondersteunen. Ik heb een helder beeld over waar ik met de organisatie heen wil. We zijn een onderneming en dat vereist een andere benadering dan in het regulier onderwijs. Dat uitgangspunt is wezenlijk voor het functioneren van het hele team. Tachtig procent van mijn werk bestaat uit praten, vragen stellen, luisteren, bijsturen en het oppikken van creatieve ideeën.”

Master
Als Rupol Chauhan een cursus of opleiding zou mogen kiezen, zou dat creatief management worden. “Met als doel om mijn kennis over creativiteit nog beter aan anderen door te geven. Bijvoorbeeld in het onderwijs. Daarom spreekt de cursus Master of Arts (Kunsteducatie) mij ook wel aan.”

Robert van Rossum wil nog graag een MBA-opleiding volgen. (Master of Business Administration.) “Vanuit het onderwijs ken ik de klappen van de zweep, als ondernemer heb ik te maken met een aantal facetten die ik beter zou willen beheersen.”

Piloot en hondenfokker
Bij een vrije opleidingskeuze met bijpassende studiebeurs zou Eddie Klein Velthuis gaan voor een pilotenopleiding. “Op mijn veertiende ging ik zweefvliegen. Dat heb ik zo’n vijf jaar gedaan en toen koesterde ik de ambitie om piloot te worden. Helaas werd ik niet aangenomen op de Rijksluchtvaartschool, dus kreeg mijn carrière een andere richting, waar ik overigens nooit spijt van heb gehad.”

Joost Hamming: “Zakelijk zou ik een cursus of opleiding over leiderschap willen gaan volgen. Privé lijkt het mij fantastisch om me op te laten leiden tot hondenfokker. Ik vind het fantastisch om met honden om te gaan.”

Passie
“Steve Jobs was voor mij een inspirerende man,” zegt Eddie Klein Velthuis. “Ik heb de biografie over hem gelezen en daar heb ik enorm van genoten. Het autonome karakter van de man, zijn creativiteit, zijn eigenzinnigheid en zijn visie spreken me nog steeds aan.

Joost Hamming noemt Nelson Mandela. “Ik had en heb diepe bewondering voor zijn natuurlijke en ontspannen aanwezigheid en vooral voor zijn kracht om te verbinden. Overal het algemeen raak ik geïnspireerd door mensen die met veel passie bezig zijn met waar ze goed in zijn.”

Underdog
“Ik raak geïnspireerd door mensen met een idee die zich voor de volle honderd procent inzetten om dat idee tot uitvoer te brengen,” zegt Rupal Chauhan. “Zo heb ik bijvoorbeeld grote bewondering voor Boyan Slat, die als tiener op het idee kwam om plastic uit zee te halen en daarna zijn methode verder ontwikkelde en tot uitvoering bracht.”

Robert van Rossum: “Ik voel me aangesproken door mensen die vanuit de positie van underdog iets moois bereiken. Ongeacht of het om de romanfiguur Don Quichot gaat, of om een sporter of sportploeg. De overwinning van een underdog geeft meer voldoening dan de winst van een favoriet.”

- Advertentie -