De drijfveren, voorkeuren en achtergronden van de ondernemer zijn onlosmakelijk verbonden met het zakelijk functioneren. Die gedachte is voor Driesteden & Noord-Veluwe BUSINESS aanleiding om elke twee maanden een aantal ondernemers te trakteren op een middagmaaltijd. De lunchtafel – dit keer in Hotel Restaurant Taverne in Twello – onderbreekt de dagelijkse beslommeringen en is de behaaglijke plek om ontspannen over jezelf te keuvelen

Onvermoede talenten
Over zijn manier van leidinggeven vertelt Marco Pleiter: “Ik zie mezelf als een ‘tandwielkast’. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat de radertjes draaien. Als er iets piept of kraakt, krijgt dat mijn aandacht. Ik moet mijn mensen trainen, ontwikkelen en munitie geven om na te denken. Ik heb er een hekel aan om als directeur op te treden. Je bereikt successen door de medewerkers de juiste informatie te geven. Op basis van intuïtie neem ik beslissingen. Ik ben alert op verborgen talenten van mijn medewerkers. Binnen je eigen organisatie kun je overdonderd worden door die onvermoede krachten. Als leidinggevende moet je op basis van gelijkwaardigheid de gesprekken aangaan om die in beeld te krijgen. Daarmee vergroot je ook de betrokkenheid.”

Marco Pleiter:

‘Ondernemerschap is uit je comfortzone stappen’

Dienend leiderschap
Jeroen Drabbe: “Ik ben een creatieveling. Als ik iets bedacht heb, loop ik voor de troepen uit. Dat is wel een aandachtspunt voor mij. In de loop der jaren heb ik gelukkig de nodige compagnons om me heen verzameld die me van repliek kunnen dienen. Op zich ben ik een voorstander van dienend leiderschap. In de horeca maakte ik de autoritaire vorm van leidinggeven mee. Die stond soms haaks op de beoogde uitstraling van gastvrijheid. Bijvoorbeeld als een leverancier uitgefoeterd werd bij de achterdeur, zonder te beseffen dat hij misschien morgen de klant kan zijn bij de voordeur.

Spannende film
“In de uitvoering van een evenement ben ik de regisseur die soms honderd mensen moet sturen die ik nooit eerder heb ontmoet,” zegt Theo Gerrits. “Toch levert dat doorgaans weinig stress op. Je moet het nu eenmaal doen met de club die beschikbaar is. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat alles gladjes en probleemloos verloopt. Als het uitpakt zoals ik het in mijn hoofd heb, is het genieten. Maar er zijn momenten dat ik in twee uur tijd allerlei improvisaties moet doen. Dan lijkt mijn werk op een spannende film.”

Brug
Geddy van Elburg: “Op het gebied van leidinggeven beschouw ik mezelf als een brug. In het vakgebied waar ik me in bevind is het een enorm probleem om aan gekwalificeerd personeel te komen. Dat betekent dus dat ik voortdurend bezig ben om jongeren op te leiden. Daarom moet ik én streng zijn én sturing geven. Er is geen draaiboek om tot succes te komen.”

Gastvrijheid
Alle gesprekspartners geven aan dat ze de beslissing om ondernemer te worden, beschouwen als de belangrijkste keuze van hun leven. Jeroen Drabbe: “Voor mij was dat besluit eigenlijk niet nodig. Ik was directeur van een hotel en alles ging prima. Toch was er dat onderbuikgevoel. Toen een vriend van mij plotseling overleed, kreeg ik het inzicht om daadwerkelijk de knop om te zetten. Met als drijfveer om gastvrijheid niet als marketingterm te gebruiken, maar werkelijk in de praktijk toe te passen.”

Groei naar volwassenheid
“Ik kan me als de dag van gisteren herinneren dat ik dertig jaar geleden de beslissing nam om voor mezelf te beginnen,” vertelt Theo Gerrits. “Gaandeweg kwam ik erachter dat dit besluit de grondslag was voor mijn groei naar volwassenheid. Je staat zelf voor de keuzes die je neemt.”

Geddy van Elburg:

‘Ik vind het jammer dat ik niet tien jaar eerder besloten heb om voor mezelf te beginnen’

Leeftijd
Geddy van Elburg: “Ik vind het jammer dat ik niet tien jaar eerder besloten heb om voor mezelf te beginnen. Het vakgebied waar ik actief in ben, wordt door mannen gedomineerd. En vooral door jonge mannen. Dat stoort mij niet, maar dat bepaalt wel het beeld. Ik was actief in de kunstwereld waar leeftijd geen enkele rol speelt. In de digitale wereld is dat wel het geval. Ik hou van het ontwikkelen van nieuwe ideeën. Daarin loop ik nu tegen mijn leeftijd aan. Niet in het buitenland waar leeftijd nooit een rol speelt, maar in Nederland wel.

Jeroen Drabbe:

‘Ik ben een creatieveling. Als ik iets bedacht heb, loop ik voor de troepen uit. Dat is wel een aandachtspunt voor mij’

Uit de comfortzone
Marco Pleiter: “Ondernemerschap is uit je comfortzone stappen. Ik was ooit in loondienst, ik was lid van een directieteam. Na een onenigheid ging ik de onbekende wereld in. Ik moest mezelf herpositioneren. Het was een teleurstellende ervaring dat ik benadeeld werd door mensen waarvan ik dacht dat ze heel dichtbij me stonden. Ik moet ervoor waken dat deze ervaring niet ten koste gaat van mijn onbevangenheid.”

Theo Gerrits:

‘Als het uitpakt zoals ik het in mijn hoofd heb, is het genieten’

- Advertentie -