ONTBOEZEMINGEN AAN DE LUNCHTAFEL…

De drijfveren, voorkeuren en achtergronden van de ondernemer zijn onlosmakelijk verbonden met het zakelijk functioneren. Die gedachte is voor Driesteden & Noord-Veluwe BUSINESS aanleiding om elke twee maanden een aantal ondernemers te trakteren op een middagmaaltijd. De lunchtafel – dit keer in Hotel Hof van Gelre in Lochem – onderbreekt de dagelijkse beslommeringen en is de behaaglijke plek om ontspannen over jezelf te keuvelen.

Totaaloverzicht
De vraag luidt: “In welk aspect van het ondernemerschap ben je minder bedreven? En waar ben je goed in?” De opa van Dennis Martens zei altijd: “Ik ben niet eigenwijs, ik ben eigenzinnig. Eigenzinnigheid is een karaktereigenschap die ook bij Dennis Martens past, constateert hij. “Dat kan een positieve eigenschap zijn, die tegelijkertijd negatief kan uitpakken. Het werkt in mijn voordeel dat ik vasthoudend ben. Daar staat tegenover dat ik moeite heb om dingen los te laten en taken over te dragen aan anderen. Terwijl je als ondernemer juist groeit als je los kunt laten. Toch ervaar ik dat ik tevreden ben met mijn vermogen om het totaaloverzicht te bewaren. Daardoor kan ik ook gemakkelijk schakelen.”

Plezier en voldoening
“De commerciële verkoop is een aspect van het ondernemerschap waar ik niet zo goed in ben,” zegt Henk Broekema. “Ik ben niet voor mezelf begonnen omdat ik persé een eigen bedrijf wilde hebben. Ik wil gewoon mijn werk als psycholoog doen, omdat ik daar veel plezier en voldoening uithaal. Mijn sterkste kant ligt bij de inhoud en daarmee bij de uitvoering van mijn vak. Ik heb heel snel door hoe een persoon in elkaar zit en even snel verbanden leggen.”

Makkelijk delegeren en plannen
Ben Hulscher: “Ook voor mij geldt dat de commerciële vaardigheden niet geweldig ontwikkeld zijn. Ik doe bijna niet aan netwerken. ’s Avonds ga ik liever sporten. Ik heb daar overigens zakelijk geen last van. Ik ga ervan uit dat je er altijd voor moet zorgen dat de kwaliteit van je werk goed is. Daarmee trek je vanzelf klanten aan. Ik beschouw het als mijn sterkste kanten dat ik makkelijk kan delegeren, prima kan plannen en er geen moeite mee heb om mijn afspraken stipt na te komen.”

Snel doorgronden
“Ik ben evenmin een goede netwerker,” zegt Michael Bordeaux. “Je moet er in mijn ogen getraind in zijn om jezelf en je bedrijf tijdens netwerkbijeenkomsten te profileren. Het team van ‘Wijzijnwolf’ barst van de technische kennis. Ondanks dat we nauwelijks aan actieve acquisitie doen, stroomt het werk binnen. We hebben de toekomstrichting van het bedrijf uitgestippeld en daarin hebben we een duidelijke groeiambitie uitgesproken. Ik realiseer me dat een training voor netwerken en actieve acquisitie dan noodzakelijk is. Ons vak staat nooit stil. De ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Mijn sterkste kant is het snel kunnen doorgronden van nieuwe technieken.”

Sociaal en stressbestendig
Fokko van Gennep: “Ik ben creatief en ik kan me uitstekend inleven in de wensen van mijn klanten. Die wensen vertaal ik naar visuele uitingen en mijn klanten vinden dat ik daar goed in ben. Ik ben sociaal en stressbestendig. Ook dat beschouw ik als een voordeel als je ondernemer bent. Wat ik lastig vind? Ik heb best wel een uitgebreid netwerk, maar ik heb er moeite mee om uit die contacten daadwerkelijke opdrachten te genereren. Ik heb liever dat iemand anders mij aanprijst, dan dat ik dat zelf moet doen.”

Gymleraar
Ben Hulscher
wilde in zijn kinderdromen gymleraar worden. “Op de middelbare school stelde een docent mij de cruciale vraag waar mijn voorkeur lag: bij sporten of bij lesgeven. Ik antwoordde dat ik vooral sporten leuk vond. ‘Dan moet je geen gymleraar worden,’ reageerde hij. ‘Dan moet je vooral lekker veel gaan sporten.’ Ik ben hem nog steeds dankbaar voor dat advies. Mijn hele leven sport ik al heel veel en dat geeft me enorm veel ontspanning.”

Michael Bordeaux:

‘Je moet er in mijn ogen getraind in zijn om jezelf en je bedrijf tijdens netwerkbijeenkomsten te profileren’

Astronaut
“Ik vond als kind de ruimtevaart buitengewoon interessant,” zegt Michael Bordeaux. “Ik las veel boeken en zag veel documentaires over dit onderwerp. Astronaut worden, leek me wat te hoog gegrepen, maar een carrière als piloot was ook prima. Het leven beantwoordt niet vaak aan kinderdromen en dat gold voor mij ook. Ik koos voor computertechniek. Of er raakvlaken zijn met de techniek van de ruimtevaart? Die zijn er uiteraard, maar daar heb ik nooit zo over nagedacht. Dat ik nu vlieglessen volg, ligt natuurlijk wel in het verlengde van mijn jongensdromen.”

Michael Bordeaux:

‘Astronaut worden, leek me wat te hoog gegrepen, maar een carrière als piloot was ook prima.’

Striptekenaar
Fokko van Gennep
wilde striptekenaar worden. “Ik was als kleine jongen altijd aan het tekenen. Ik kwam erachter dat je om een stripalbum te maken ook een goed scenario moet kunnen schrijven en daar ben ik minder bedreven in. Wel heb ik korte strips getekend als ondersteunend illustratiemateriaal. Tekenen beschouw ik als een goede basisvaardigheid voor een grafisch ontwerper. Nog steeds pak ik mijn schetsboek om eerste opzetten te maken.”

Vanaf de zijlijn observeren
“Toen ik jong was, had ik niet echt een beeld van wat ik later wilde worden,” vertelt Henk Broekema. “Nog niet zo lang geleden zag ik mijn kleuterjuf van vroeger terug. Het verbaasde haar niets dat ik psycholoog was geworden. Ze zei: ‘Op de kleuterschool was je al vanaf de zijlijn aan het observeren hoe andere kinderen met elkaar aan het spelen waren.’”

De baas
Dennis Martens: “Ik wilde altijd de baas worden. Maakte me niet uit van wat. Mijn oma wilde bijvoorbeeld niet meer oppassen, omdat ik haar had gezegd dat wanneer mijn ouders niet thuis waren ik de baas was. Bij spelletjes en sportwedstrijden nam ik snel het initiatief. Ik heb veel vrijwilligerswerk gedaan. Niet zelden werd ik dan bestuurslid of voorzitter van de organisatie.”

- Advertentie -