Net als in de echte wereld, is het in de autowereld op het moment goed mis. Gesloten autofabrieken, stagnerende verkopen en een ernstig dalend consumentenvertrouwen. Geef ze eens ongelijk, voor veel mensen is een nieuwe auto op dit moment bepaald geen prioriteit. John Plette, commercieel directeur XLLease: “Ook op dit soort momenten moet je er zijn voor je klanten en bereid zijn ze te helpen met creatieve oplossingen.”

De problematiek verschilt van bedrijf tot bedrijf maar actief meedenken met je klanten en helder en duidelijk communiceren over het juiste mobiliteitsadvies zijn volgens Plette meer dan ooit aan de orde. Rasoptimist Plette: “Dit is geen recessie die jaren gaat duren, het gros van de bedrijven pakt over een paar maanden de draad weer op en dan komen de inkomsten ook weer op gang.” Toch nog even over auto’s: ondanks het feit dat ook de beurs van Genève niet doorging is er toch nog wel het één en ander aan autonieuws te melden, hierbij een kleine selectie.

2020 Honda e

Hoge aaibaarheidsfactor
Behoorlijk retro en toch hypermodern: de Honda E biedt een leuke mix van twee werelden. Standaard voorzien van twee digitale buitenspiegels, de topversie beschikt ook over een digitale binnenspiegel. Absolute eyecatcher in het interieur is het dashboard: de gehele breedte van de auto wordt gevuld door vijf beeldschermen. Leuk klassiek element is de deels houten afwerking. Honda introduceert de komende drie jaar zes volledig of gedeeltelijk elektrische noviteiten.

John Plette: Van alle kanten leuk. Helaas blijft de actieradius met zo’n dikke 220 kilometer wat achter bij de verwachtingen. Gelukkig wel voorzien van een snellaad mogelijkheid.

Lex van Velzen: Dankzij z’n vijf deuren net iets praktischer dan de Mini Electric en de nieuwe Fiat 500 E. Die dashboards over de volledige breedte van de auto konden nog wel eens een trend worden.

Audi e-tron 55 quattro: Endurance test

ELEKTRISCHE INSTAPPER
Audi breidt z’n e-tron range fors uit. Aan de onderkant van de modelreeks zijn de uiterst concurrerend geprijsde Edition-modellen toegevoegd, waardoor volledig elektrisch rijden voor Audi-liefhebbers nu ineens een stuk bereikbaarder is geworden. Aan de bovenzijde van het gamma e-trons vinden we nu de imposante e-tron S, versies waarbij drie elektromotoren tot een systeemvermogen van ruim vijfhonderd pk komen. De prestaties zijn verbluffend, het onderstel is volledig aangepast op het overdonderende geweld.

John Plette: De Audi e-tron 50 quattro edition is nu leverbaar vanaf 62.700 euro of een netto bijtelling van 295 euro per maand. En natuurlijk nog steeds uitermate compleet uitgevoerd met standaard leuke extra’s als de luchtvering en de snellaad mogelijkheid.

Lex van Velzen: Dit najaar verschijnt het volgende model in de reeks, de e-tron GT. at wordt een bijzonder fraaie en slanke vierdeurs coupé.

Skodra Octavia Combi 8

Nog ruimer en nog slimmer
Dit voorjaar arriveert Skoda’s bestseller de Octavia bij de dealers. De nieuweling is in eerste instantie leverbaar in een uiterst complete en aantrekkelijke First edition, waarbij de berijder profiteert van een bijzonder riante standaarduitrusting in combinatie met de bijzonder krachtige 1.5 TSI motor. Als eerste verschijnt de Combi in de showroom, de hatchback volgt tegen de zomer. De overige versies worden na de zomer geïntroduceerd.

John Plette: Deze nieuwe generatie Octavia lijkt bijna weer gemaakt voor de Nederlandse leaserijders: ruim, betrouwbaar en zonder overbodige opsmuk maar toch lekker dik in de spullen.

Lex van Velzen: Fraaie Skoda met weer veel leuke en vooral praktische details. De Combi doet het in Nederland altijd beter dan de hatchback.

Audi A3

Herkenbaar vernieuwd
Het had één van de sterren van de beurs van Genève moeten worden, maar omdat die werd afgelast moesten we het met de virtuele presentatie doen. Maar niet getreurd: dit voorjaar staat Audi’s nieuwste generatie A3 bij de dealers. En alhoewel de kersverse A3 nog duidelijk herkenbaar is, zijn zowel het onderstel als de carrosserie geheel nieuw. Het meest in het oog springt de grille, waarbij de lamellen zijn vervangen door een gaasrooster. Een sedanversie volgt in een later stadium, de driedeurs versie keert niet terug.

John Plette: Veel meer personalisatiemogelijkheden dan bij de uitgaande editie, liefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de samenstelling van hun nieuwe A3.

Lex van Velzen: Vanaf dit voorjaar leverbaar als 35 TFSI en met een tweetal dieselmotoren, later volgen nog veel meer versies, onder andere op aardgas en als plug-in hybride.

VW Golf GTI 4

Herboren klassieker
Een vaste waarde sinds 1976: geen Volkswagen Golf generatie is compleet zonder een rasechte GTI. De achtste generatie van Volkswagens populaire ‘hot hatch’ stelt niet teleur: even praktisch als iedere andere Golf maar tegelijkertijd onderscheidend genoeg om als echte GTI puur rijplezier te leveren. Naast de GTI lanceert Volkswagen ook de overtreffende trap bij de diesels: de GTD en een supersterke plug-in hybride: de GTE.

John Plette: De GTE heeft ten opzichte van de vorige generatie behoorlijk aan kracht gewonnen, de GTI blijft de benchmark in z’n segment.

Lex van Velzen: Naast deze topversies introduceert Volkswagen aan de andere kant van het spectrum ook een superzuinige 1.0 TSI voor de Golf. Later dit jaar volgt nog de praktische Variant.

Fiat 500 E

ELEKTRISCHE RUGZAK
Dertien jaar na de introductie van de Fiat 500 presenteren de Italianen z’n opvolger. De nieuwe generatie van Fiat’s populairste model wordt in eerste instantie alleen met een 119 pk sterke elektromotor geleverd, benzineversies zijn nog niet aangekondigd. Vooralsnog heeft Fiat ook alleen beelden van de dakloze versie vrijgegeven. Leuk detail: de nieuweling komt in de showroom naast z’n voorganger te staan, die als milde hybride aan z’n derde jeugd begint.

John Plette: Met zo’n 320 kilometer bereik snelt de 500 E de Mini Electric en de Honda E ruimschoots voorbij. Nu nog even afwachten wat de prijs wordt, dat kon nog wel eens tegenvallen.

Lex van Velzen: Fraai, mooi detail zijn de koplampen in twee delen. De voorganger is dankzij een nieuwe motor en een zesbak een stuk zuiniger geworden.

Cupra Formentor

Spaans temperament
Officieel gaat het volgens Cupra nog om een studiemodel, maar de heftig vormgegeven Cupra Formentor kon later dit jaar wel eens geheel ongewijzigd in de Seat showrooms belanden. De Formentor, die z’n naam ontleent aan een schitterend schiereiland van Mallorca, is het allereerste volledig ‘eigen’ model van Cupra, en dus niet gebaseerd op een Seat.

John Plette: Dit kon nog wel eens de doorbraak voor Cupra betekenen, eindelijk een stap verder dan een gepimpte Seat. Olé Cupra!

Lex van Velzen: Fraaie vormgeving, vertrouwde techniek. Vooralsnog staan een 310 pk benzinemotor en een 245 pk plug-in hybride in de planning, beide bekend uit de VAG-magazijnen.

Peugeot 208e

Auto van het jaar
Een sterke winnaar en gelijk de zesde Peugeot die de titel in de wacht sleept: de uitermate kekke Peugeot 208 is Auto van het jaar geworden, voor de Tesla Model 3 en de Porsche Taycan. De eerste Auto van het jaar trofee werd in 1964 uitgereikt, de destijds hypermoderne Rover 2000 was toen de winnaar. De eerste Peugeot die de titel in de wacht sleepte was de nog steeds bloedstollend mooie Peugeot 504 in 1969. Zowel de Rover als de Peugeot 504 zijn gewaardeerde klassiekers geworden.

John Plette: Leuke vormgeving en totaal vernieuwend door z’n keuze uit drie motortypes: benzine, diesel of elektrisch. En het bereik van de elektrische versie is ook nog heel redelijk.

Lex van Velzen: De 208 deelt z’n techniek met de Opel Corsa, die iets conventioneler vormgegeven is.

- Advertentie -