Rode wijn hoort bij vlees, witte wijn hoort bij vis en rosé drink je óf in de zomer óf op een terras. Toch? Nou, nee! Leon van Oudenallen van het Deventer Wijnhuis heeft zo’n vijftien ondernemers uit de Stedendriehoek de ogen geopend tijdens de Wijn en Spijs avond in zijn proeflokaal in Deventer. “Er zit een wereld van verschil tussen wijnen onderling én combinaties van wijn met verschillende gerechten.”

Drie gerechten
Het doel van de avond was voor Leon om de bezoekers echt iets te leren. “Dat kun je doen door allerlei lekkere hapjes te serveren met steeds een nieuwe wijn, maar het leereffect is veel groter als je dingen constant houdt. Daarom serveerden we in vier ronden steeds drie dezelfde hapjes.” Elke ronde begon met een stukje Bawykov-zalm, een Noorse zal die in Nederland wordt gemarineerd en gerookt. Daarna volgde een stukje stoofvlees van sukadelappen met een verrassende kruidenmix. Het laatste gerechtje was echte boerenkaas die extra belegen was. “Allemaal kwalitatief hoogwaardige producten door onszelf bereid”, aldus Leon.

 

Vier wijnen
Voor de wijn en spijs avond selecteerde hij vier verschillende wijnen. Een volle chardonnay, een mooie rosé, een volle rode wijn met zachte looizuren en een met juist een hardere tannine. “Dat zijn heel verschillende wijnen met elk een eigen beleving”, zegt Leon. “Iedereen nam steeds een slok en analyseerde de smaak vervolgens. Er is een verschil tussen drinken en serieus proeven. De vraag was steeds of de combinatie met de geproefde wijn mooi past of juist niet.” De antwoorden bleken verrassend.

Verrassende ontdekkingen
“Natuurlijk is het deels persoonlijk, als jij van citroenachtige smaken houdt, dan zul je het prettig vinden dat een gerecht het zuur uit de wijn naar boven haalt. Als jij een echte zoetekauw bent, word je er waarschijnlijk helemaal niet blij van”, zegt Leon. Opvallend aan de avond was dat mensen leerden rosé op een geheel andere manier te drinken. “Dat kun je prima combineren met eten en we hebben ook ontdekt dat bij vis prima een zachte rode wijn past.” Het enthousiasme over de avond spat van de woorden van Leon.

Nieuwe kennis
Ook Theo Postma van Postma Makelaars kijkt terug op een goede avond. “Ik ben eigenlijk een soort erkend niet-wijndrinker. Geef mij maar een speciaalbiertje. Maar ik was benieuwd naar wat Leon ons zou leren en ik had wel interesse in een leuke netwerkavond.” Postma noemt zich na de wijn en spijs avond nog steeds geen wijndrinker. “Maar ik vraag nu wel in een restaurant wat voor wijn ze adviseren bij een gerecht. Het is leuk om zoiets nieuws in de praktijk te brengen.”

Nieuwe contacten
Het netwerken verliep volgens Postma ook op een prettige manier. “Ik heb goede gesprekken gehad, veel nieuwe gezichten gezien en flink wat kaartjes uitgewisseld. Ik vond het wel jammer dat we gedurende de avond niet van stoel wisselden. Op zich zit ik altijd goed, want ik ben geïnteresseerd in ieders verhaal, maar ik had het leuk gevonden om nog meer nieuwe contacten op te doen.”

Dat smaakt naar meer
Ondanks deze kritische noot, smaakte de avond letterlijk naar meer. Postma: “Ik heb veel nieuwe ontdekkingen gedaan, ik wist helemaal niets van wijn en dat is nu een beetje veranderd. Het was een mooie avond die wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar is.”

- Advertentie -