De economie draait goed, er wordt weer geld verdiend. Tegelijkertijd is lenen bij de bank goedkoop en staat de spaarrente laag. Ideale omstandigheden om een pand te kopen of daar in te investeren en veel ondernemers gaan dan ook van huur naar koop. Duurzaamheid bepaalt mede de waarde van een pand, maar het loont evenzeer om te investeren in aspecten die het welzijn van medewerkers beïnvloeden. Dat is de filosofie van Roy Alofs, directielid van de REBO Groep.

Alofs is als managing partner verantwoordelijk voor de takken bedrijfsmakelaardij, valuation & research en beleggingsmakelaardij in de vestigingen in Deventer, Doetinchem en Zwolle. Hij signaleert dat klanten meer oog krijgen voor duurzaamheid en de energieprestatie van hun gebouw, mede vanwege het feit dat elk bedrijfspand voor 2023 voorzien moet zijn van minimaal een energielabel C. “Mkb’ers hier in het oosten zijn al wel bezig met duurzaamheid, maar worstelen nog met de vraag hoe ze hun pand minimaal naar C moeten krijgen”, stelt hij. “Een belangrijke vraag daarbij is: hoe verdien ik het terug, kan ik dan bijvoorbeeld een hogere huur vragen? Een verhuurder wil immers altijd weten of zijn investering wel rendeert.”

Het advies van Alofs luidt: ga het gesprek aan met de huurder en trek dit breder dan je wens het pand te verduurzamen. “Bijvoorbeeld door de ruimtebehoefte van de huurder tegen het licht te houden. Zit hij te krap of juist te ruim? Heeft hij 100 vierkante meer of juist 100 vierkante meter minder nodig? Met meer meters heb je een gesprek, bijvoorbeeld over verbouwen, en zijn er meerdere knoppen om aan te draaien en een hogere huurprijs bespreekbaar te maken”, zegt hij. “Het onderzoeken van ruimtebehoefte is een relatief kleine investering om te ontdekken of een huurder nog goed zit. En je laat tegelijkertijd zien dat je als verhuurder proactief bezig bent.”

Hoewel een energielabel niet verplicht is voor bedrijfshallen, adviseert Alofs mkb’ers deze toch te verduurzamen. “Bijvoorbeeld door middel van ledverlichting, zonnepanelen en warmtepompen. Dat zorgt niet alleen voor energiebesparing, maar brengt ook je exploitatiekosten omlaag”, verklaart hij. “Bovendien zijn er hele interessante investeringsvormen, zoals subsidies en leningen van banken, die zonnepanelen voor 100 procent financieren. Voor hen zijn dergelijke investeringen interessant vanwege de groene uitstraling die ze daarmee krijgen.”

Meten is weten
Naast energieverbruik zijn er echter meer factoren van invloed op het bedrijfsresultaat. “Mkb’ers moeten niet alleen letten op de vierkantemeterprijs, maar ook op de totale huisvestingslasten, dus huur, stookkosten, parkeerkosten, etc. En niet te vergeten het ziekteverzuim. Als het personeel prettig werkt in een gebouw, is er sprake van minder ziekteverzuim en een hogere productiviteit”, stelt Alofs. Hoe achterhaalt een ondernemer of hij een goed of een slecht gebouw heeft? “Tegenwoordig kun je alles bemeteren. Sensoren op de bureaustoel of op een deur in een spreekkamer vertellen je alles over de bezettingsgraad: hoe vaak een werkplek of ruimte gebruikt wordt. Andere sensoren meten de temperatuur in een ruimte. Als veel mensen klagen over het klimaat, kun je aan de hand van die data zo’n probleem heel gericht oplossen.”

Via de vestigingen van REBO Groep in het westen van het land, waar de organisatie veel transacties doet en contacten heeft met beleggers en ondernemers, heeft de organisatie de nodige ervaring opgedaan met zogeheten Well-normen die het welzijn van medewerkers bepalen. “In de Randstad zitten veel internationale bedrijven die daar veel verder in zijn. Als REBO Groep proberen we zo innovatief mogelijk te zijn en met die kennis over factoren rond de gezondheid van medewerkers willen we ons hier in het oosten onderscheiden”, vertelt Alofs. “Bij een gezond gebouw heb je een heel ander gesprek dan alleen over zoveel vierkante meter. Als marktleider in de kantorenmarkt in Deventer zien we de uitdagingen en willen we ernaar handelen in aanbod, verhuur en verkoop. Al onze disciplines grijpen daarbij in elkaar, met steeds als doel waarde toe te voegen voor onze opdrachtgevers.”

Vooruitstrevende oplossingen
Mkb’ers doen er goed aan stappen te zetten op het vlak van Well-normen, aldus Alofs. “Het is belangrijk om de mogelijkheden te onderzoeken, zeker omdat het tegenwoordig lastig is om personeel te vinden. Met een prettig werkklimaat heb je wat extra te bieden ten opzichte van de concurrent qua werkomgeving. Een andere optie is diensten toe te voegen aan je gebouw. Denk aan een dakterras waar mensen kunnen werken of lunchen, aan horeca, een sportschool of simpelweg vers fruit.”

Practice what you preach: in september 2019 verhuist REBO Deventer naar het in het oog springende kantoorgebouw l’Arc en ciel aan de Zutphenseweg. “Ons huidige pand aan de Keizerstraat wordt te klein vanwege de groei, maar een belangrijker reden is dat we een comfortabeler werkomgeving voor onze medewerkers zoeken. In een monumentaal pand is het in de zomer soms warmer dan buiten en bovendien is het niet duurzaam, vanwege de hoge stookkosten”, stelt Alofs. “Nu maken we de stap naar een A-label gebouw en gaan er qua werkklimaat op vooruit. Het ziekteverzuim was al laag, maar een beter klimaat kan bijdragen aan een hogere productiviteit. Die is bij 32 graden in de zomer toch wat minder.” Daarnaast zorgen parkeerplaatsen bij het pand dat de nieuwe locatie makkelijker bereikbaar is voor klanten. Niet alleen in Deventer, maar ook in Amersfoort heeft REBO gekozen voor een A-label pand en in Amsterdam is de organisatie ernaar op zoek. En in Doetinchem is REBO gevestigd in De STECK, een broedplaats voor ondernemers, die zich gezamenlijk inspannen voor een beter woon- en werkklimaat in de regio. “We streven steeds naar betere, vooruitstrevende oplossingen. En niks is zo leerzaam om zelf zo’n verhuizing mee te maken”, besluit Alofs.

REBO Groep heeft vestigingen in Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Deventer, Dieren, Doetinchem, Laag-Soeren, Utrecht en Zwolle en kent naast REBO Bedrijfs- en Beleggingsmakelaars en Valuation & Research meer vastgoedgerelateerde expertises, zoals REBO VVE Management, REBO Vastgoed Management, REBO Huurwoning en REBO ERA Makelaars. Dat maakt het mogelijk om adviezen te geven vanuit verschillende invalshoeken.

- Advertentie -