Ondernemer Johan Oltvoort

“‘Omdat bouwen gemakkelijker kan, dat is onze why. We willen duurzaam, circulair en betaalbaar bouwen en als het kan met veel plezier. Dan moeten we dingen anders doen. Klanten helpen naar de volgende stap in prefab bouwen en mee helpen om de wereld mooi te houden voor de komende generatie.” Dit zijn de woorden van ondernemer Johan Oltvoort van Olbecon uit Lochem. Het bedrijf houdt zich bezig met betonconstructies. In november zijn er aan de Leichelweg in een week tijd twee prefab modelwoningen onder de naam van het woonconcept Bloqz uit de grond gestampt. Een primeur op Lochems grondgebied.

Niet alleen wordt er aan de weg getimmerd aan de Leichelweg. Op het nieuwe kantorenpark Stijgoord bouwt Olbecon haar nieuwe bedrijfspand. Het Lochemse bedrijf, dat momenteel nog aan de Aalsvoort is gevestigd, is dus volop in beweging. “We hebben inmiddels 33 jaar ervaring op het gebied van betonconstructies”, geeft Oltvoort aan. “Een aantal jaren geleden gingen we nog door een bouwcrisis heen. We zijn gezegend dat we hier doorheen zijn gekomen en volop bezig zijn met de uitwerking van onze plannen.”

Nieuwe plannen
De nieuwe plannen hebben alles te maken met de conceptontwikkeling die Olbecon heeft geïntroduceerd. “Beton is hard en zwaar, maar je kunt er zeker het een en ander mee”, legt Oltvoort het principe van de duurzame prefab-woningen uit. Zoals die aan de Leichelweg zijn gebouwd. “Doordat we leidingen van te voren aanbrengen in de prefab verdiepingsvloeren voor koeling, verwarming, riolering, ventilatie, water en elektra kan een aannemer hiermee efficiënter en sneller bouwen.”

Bouwagenda versus handjes
Ook kleine aannemers zijn volgens Oltvoort aangenaam verrast dat het ze zo veel tijd scheelt. “Zij, en ook grotere aannemers, moeten vaak opboksen tegen een overvolle bouwagenda. Er is nu vraag naar ongeveer 100.000 nieuwbouwwoningen die energieneutraal of bijna energieneutraal zijn. Uitgaande dat er 65.000 woningen gebouwd kunnen worden, moeten we nog een gat dichten van 35.000. Want daar zijn simpelweg geen handjes voor. Dit gat is niet zo snel te dichten. Een woningconcept als Bloqz kan de oplossing bieden.”

Ervaren modelwoningen
De modelwoningen die in Lochem zijn gebouwd zijn eventueel demontabel. Hierdoor kunnen ze uitstekend worden opgebouwd op een andere locatie. Eén woning wordt volledig ingericht en gebruikt voor eventuele kopers die de Bloqz willen beleven door er een paar dagen te verblijven. Het andere huis is een ‘Willie Wortel woning’ waar nieuwe technieken kunnen worden getest. Het huis is ingericht door woninginrichters met een innovatieve inslag. Dit laatste past uitstekend bij de filosofie van Oltvoort.

Wees slim
Net als zijn drive om de wereld een stukje mooier te maken. “Ondernemen is je nek uitsteken. Ook voor de generatie die na je komt. Ga nooit voor het korte gewin. Ondernemen moet uit een goed hart komen, dan ben ik ervan overtuigd dat het je nog meer brengt. Daarnaast moet je als ondernemer slim zijn en altijd goed blijven nadenken. Hoe oud je ook bent, je moet niet denken: ik weet het wel. Blijf investeren in jezelf.”

‘Blijf als ondernemer altijd goed nadenken’

GEMEENTE LOCHEM TOONT LEIDERSCHAP
Het was 2017 toen Johan Oltvoort in gesprek kwam met bedrijvencontactfunctionaris Cor Bernard van de gemeente Lochem en hem over zijn plannen vertelde. “Cor was gelijk enthousiast. De toenmalige wethouder de Pagter bracht haar wijsheid in. De gemeente Lochem heeft mij een stukje grond gegund om te pionieren. Daar ben ik ze zeer dankbaar voor. Ze hebben leiderschap getoond. De samenwerking heb ik als zeer positief ervaren. De huidige wethouder Groot Wesseldijk heeft zijn nek ook uitgestoken. En nu zijn we in december toegekomen aan het memorabele moment van het in gebruik nemen. Hoe mooi is dat?”

NIEUWBOUW OLBECON OP KANTORENPARK STIJGOORD
Olbecon bouwt momenteel haar bedrijfspand op kantorenpark Stijgoord in Lochem. “Het is een prachtige plek waar je zo over het groen wegkijkt. Het ondernemersklimaat in Lochem is fijn en de bereikbaarheid via de A1 uitstekend. Ik zal hier niet zo snel weggaan. Ook omdat de gemeente altijd open staat voor overleg.”

- Advertentie -