Hoe actueel: de vraag hoe het aantal bezoekers op het Recycleplein aan Aruba beter gereguleerd kan worden. Nog voor de Coronacrisis uitbrak, leefde die vraag bij Circulus-Berkel. In april werd een WTM-pod versneld getest op het Recycleplein in Apeldoorn. Nu kunnen bezoekers voordat ze op pad gaan, op circulus-berkel.nl zien hoe druk het is of wordt.

Internetpartner JDI Smart Web Applications uit Spankeren (gemeente Rheden) ontwikkelde een systeem, de WTM-Pod, dat scant hoeveel mobieltjes er in de directe omgeving zijn. De scan moet vervolgens vertaald worden in een duidelijke weergave op mobieltje of desktop. Bij de openingstijden is nu te zien hoe druk het is: rustig, redelijk druk of erg druk. In eerste instantie was dat alleen een regel tekst, in de loop van april een visuele weergave in de vorm van een grafiek die ‘realtime’ en op basis van historische gegevens weergeeft wat de bezoekersaantallen zijn en hoe lang je in de wachtrij staat.

Nieuwe stap in online dienstverlening
Voor zowel bezoekers als voor Circulus-Berkel is dit een prachtige, nieuwe stap in de online dienstverlening. Bezoekers kunnen zich nu informeren voordat ze de wagen volladen en op pad gaan. Is of wordt het erg druk? Dan kunnen ze besluiten hun bezoek op een rustiger tijdstip te plannen of uit te stellen. Circulus-Berkel zal de informatie gebruiken voor het optimaliseren van de dienstverlening waardoor ook onveilige situaties op of buiten het Recycleplein kunnen worden voorkomen.

Primeur voor Apeldoorn
De WTM-pod zal zo snel mogelijk ook in Deventer worden geplaatst. Voorzover bekend is dit systeem bij andere afvalbeheerbedrijven nog niet in gebruik: een primeur voor Circulus-Berkel en de gemeente Apeldoorn. Het verzamelen van gegevens op basis van aanwezigheid van mobiele devices is overigens legaal en AVGproof. Het is volgens Edwin van Vliet, hoofd Informatie en Automatisering bij Circulus-Berkel, een mooi voorbeeld hoe de Coronacrisis versnelling kan brengen in ontwikkelingen die eerder in het vat zaten. Ze sluiten bovendien perfect aan bij de verwachting van een aantal inwoners om de kwaliteit van de informatievoorziening en service van overheidsdiensten vergelijkbaar te laten zijn met die van het bedrijfsleven.

Circulus-Berkel verzorgt het afvalbeheer en taken in de openbare ruimte voor negen gemeenten. Voor professionals die Circulus-Berkel willen volgen is LinkedIn en www.waardemagazine.nl aan te bevelen.

- Advertentie -