“Vanuit KMBV hadden we voor een vacature nog niet de juiste persoon voor gevonden. Vanwege een erg positieve ervaring met een andere Saxion Fast Forward-trainee, ging mij ineens een belletje rinkelen. Ik kon Fast Forward wel eens vragen of er opnieuw een interessante trainee beschikbaar was die zich aan ons wilde verbinden. Niet geschoten is altijd mis, dacht ik.”

Aan het woord is Ilse van Gent. Ze is hoofd operations bij Opleidingsinstituut KMBV, dat zorgprofessionals opleidt, in de breedste zin van het woord. Het instituut opereert onder de vlag van Meaningful Matters, dat binnen andere divisies ook een breed palet aan trainingen en leiderschapsprogramma’s aanbiedt. Ilse was degene die eind vorig jaar de telefoon pakte en Fast Forward belde.
Het Fast Forward-programma van Saxion biedt pas afgestudeerde starters de kans drie keer achtereenvolgens een periode van acht maanden aan de slag te gaan bij verschillende bedrijven. Daarnaast volgt de trainee een ontwikkeltraject op vrijdagmiddag, waarin hij met mede-trainees verschillende masterclasses krijgt aangereikt. Voor deelnemende bedrijven is het ook mogelijk met een eigen medewerker bij diverse masterclasses aan te haken. Fast Forward-trainees draaien verder volledig mee in de bedrijfsvoering en krijgen in korte tijd de gelegenheid zich verder te ontwikkelen en werkervaring op te doen.

Waardevolle toevoeging
Via Fast Forward kwam Ilse in contact met Lauren Bijen (22) die net haar opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) bij Saxion behaald had en zich graag verder wilde oriënteren. Lauren koos voor een traineeship bij Fast Forward en kon bij Opleidingsinstituut KMBV aan de slag. “In principe werken wij graag langdurig samen met mensen. Dat is onze insteek,” vervolgt Ilse. “Maar als je een bepaalde vacature niet goed ingevuld krijgt, is een Fast Forward-trainee een waardevolle toevoeging aan je team. Zeker als je na het traineeship ook aansluitend, of op termijn, iets aan elkaar kunt hebben. Zo is onze eerste Fast Forwarder hier ook langer gebleven. We zien Lauren daarom niet als een trainee of stagiair. Ze is onze collega en zo noemen we haar ook,” vertelt Ilse. Het bevalt Lauren goed bij haar eersteopdrachtgever: “Ik voel me inderdaad ook geen stagiair of trainee, maar onderdeel van het team. Het werk is interessant. Als projectmanager ben ik verantwoordelijk voor alles rond een aantal opleidingstrajecten. Ik leg contact met de opdrachtgever, schrijf voorstellen, maak planningen, zorg voor de nacalculatie, evaluatie en facturering. Alles van A tot Z eigenlijk.”

“Je merkt dat Lauren uit haar wekelijkse ontwikkelprogramma weer bepaalde inzichten meeneemt naar ons als organisatie,” vult Ilse aan. “Lauren deelt haar kennis zo met haar collega’s. Dat zorgt ervoor dat wij ook open blijven staan voor nieuwe dingen, soms uit onze vaste patronen worden gehaald. Lauren helpt ons als organisatie dus weer breder te kijken. Dat we zelf ook bij die masterclasses aan kunnen sluiten als het thema interessant voor iemand is, vinden we ook een plus. De Fast Forwarders zijn in hun ontwikkelprogramma bezig met zelfreflectie. Dat merken we op de werkvloer. Ze staan open voor feedback, willen graag leren en op een gerichte manier aan hun vaardigheden werken. Bij onze beide trainees viel mij ook op dat ze harde werkers zijn, maar misschien is dat toeval, een kwestie van karakter,” lacht ze.

Veel commitment
Op de vraag waarom organisaties en bedrijven hun deur open moeten zetten voor een Fast Forward-trainee antwoordt Ilse: “Ik denk dat een trainee een grote mate van loyaliteit meebrengt. We zien dat dit soort mensen veel commitment tonen. Ze willen zich ontwikkelen, gaan een goed contact met hun collega’s aan en willen echt onderdeel worden van het team, nog afgezien of ze na hun traineeship kunnen blijven. Ze conformeren zich aan wat de organisatie van hen nodig heeft en gebruiken dat in hun eigen leerproces.”

Ilse besluit: “Vanuit KMBV zou ik tegen andere organisaties en bedrijven willen zeggen: als je een Fast Forward-trainee met een hele andere achtergrond binnenhaalt, haal je iemand binnen die met een frisse blik naar je organisatie kijkt. Vanuit de opleiding of al vanuit een voorgaand traineeship. Dat voegt altijd iets toe aan je organisatie. Over Lauren zijn we erg tevreden, maar ik gun haar juist ook van harte het vervolg van haar Fast Forward-traject. Om zich verder te oriënteren en ontwikkelen, bijvoorbeeld in de financiële sector waar ze nieuwsgierig naar is. Onze deur staat in ieder geval daarna altijd voor Lauren open.”

Ook interesse in een Fast Forward trainee? Neem gerust contact op via saxion.nl/fastforward-bedrijven

- Advertentie -