De crisis onderstreept het belang van liquide middelen voor ondernemers. Mentoor biedt met leasing van materieel een aantrekkelijk alternatief.

Last van de crisis heeft directeur Jan Harm Kok niet. Na een dipje aan het begin van de recessie in 2010-2011 hervond deze Lochemer ondernemer met zijn bedrijf Mentoor in 2012 de opgaande lijn. “Je ziet dat er amper wordt uitgebreid qua machines, ik zit in een vervangingsmarkt. En machines moeten op een gegeven moment toch vervangen worden, anders zijn ze te oud”, verklaart hij. Een andere ontwikkeling die hem in de kaart speelt, is dat sommige bedrijven minder mogelijkheden zien om machines uit eigen middelen te financieren. “En misschien nog wel belangrijker: door de crisis zijn ondernemers bewust geworden dat het hebben van liquide middelen van levensbelang is. Waar ze eerder investeerden met eigen geld of via bestaande kredietfaciliteiten, kiezen ze nu voor aanvullende financiering.”

Een simpele rekensom maakt duidelijk wat hij bedoelt. Stel, een ondernemer heeft een kredietfaciliteit van 100.000 euro. Als hij daarvan 50.000 euro gebruikt om een nieuwe machine aan te schaffen, heeft hij minder ruimte meer om eventuele tegenvallers op te vangen of om zijn bedrijf te laten groeien. “Cash is king, dat is gebleken. En de terughoudende opstelling van de banken draagt eraan bij dat de vraag naar leasing toeneemt. Die vraag wordt trouwens ook steeds meer bij de leverancier neergelegd.”

Mentoor regelt de leasing van met name agrarisch materieel, grondverzetmateriaal, vrachtauto’s en trailers, heftrucks en bosbouwmaterieel. De klant bepaalt welke machine hij koopt en onderhandelt over de prijs. Mentoor kan vervolgens de fi nanciering verzorgen. “Daarbij streef ik altijd naar een win-win situatie. De leverancier wil een machine verkopen, de klant wil er eentje kopen en wij moeten er ook iets aan overhouden. De hele driehoek moet gelukkig zijn met de deal.” Daarnaast wordt Mentoor ook regelmatig benaderd door de leverancier, die voor zijn klant een offerte aanvraagt. “Zodra de onderhandelingen rond zijn, wikkelen wij dan de deal af.”

Volgend jaar bestaat Mentoor 12,5 jaar. Wat klanten in het bedrijf waarderen, is de onafhankelijke positie, aldus Kok. “We zitten niet vast aan één bepaalde leasemaatschappij of één bepaalde financier. Daardoor zijn er meer financieringsconstructies mogelijk.” Voor de rest is het vooral een kwestie van vertrouwen, meent hij. “Ik kan wel zeggen dat ik mijn klant de beste deal biedt, maar hij moet me op mijn woord geloven. Daarom wil ik gewoon kwaliteit leveren en investeer ik veel tijd in het onderhouden van de relatie. De dag van vandaag kan me gestolen worden. Het gaat mij erom dat ik volgend jaar weer zaken doe met die klant.”

 

- Advertentie -