Besparen is volgens projectleider Fred Sambeek de basis van goed energie management en wordt steeds actueler. Als bedrijf met een elektriciteitsverbruik van 50.000 kWh per jaar heb je de plicht te investeren in maatregelen die zich binnen 5 jaar terug kunnen verdienen. Moderne elektrotechnische systemen zijn vele malen zuiniger dan ca. 10 jaar geleden. Ledverlichting verdiend zich binnen 5 jaar terug t.o.v. een tl-verlichting systeem ouder dan 10 jaar, en dan is de kwaliteit en het comfort van het licht nog beter. Ook voor kleinere bedrijven is investeren in energiebesparing vele malen effectiever dan het geld op de bank laten staan.

Opwekken van energie volgens Dirk Hoogers projectleider bij Mulder Duurzaam en Elektro de volgende stap. Een groot deel van je eigen energie verbruik kan je met een zonnepanelen installatie duurzaam en zonder CO2 productie opwekken. Bijna voor ieder daktype zijn er toepasbare oplossingen. Ook oude ventilatie systemen zijn de moeite waard te vervangen voor moderne systemen. Hoogers vult aan dat de ontwikkelingen de laatste jaren snel gaan. Het onnodig branden van verlichting dus alleen branden bij aanwezigheid levert al veel besparing op. Het is zinvol om een energiescan te maken naar besparingspunten.

De basis van iedere installatie is natuurlijk wel een deskundig ontwerp en uitvoering.  Gerwin Keuterink verantwoordelijk voor alle Service, onderhoud en keuringswerkzaamheden maakt het dagelijks mee, in het begin besparen op kwaliteit kost achteraf altijd meer geld. Technische installaties hebben een gemiddelde levensduur tussen 15 en 25 jaar,  de Total Cost of Ownership is bij een goede installatie het laagst. Denk daarbij aan verplichte periodieke controles zoals de NEN 3140 inspectie die ook steeds vaker geëist worden door verzekeraars.  Ondeskundig aangelegde installaties leveren achteraf veel noodzakelijke aanpassingskosten op.

Keuterink  ook specialist in o.a. video- intercomsystemen ziet ook parallellen dat deskundigheid zich altijd terugbetaald in minder aftersales “ellende” voor de opdrachtgevers. Hij zegt lachend de betaalde prijs voor kwaliteit ben je zo vergeten, maar het zorgenvrij gebruiken van een goede installatie levert je minimaal 15 jaar plezier op.

Mulder Elektro en Duurzaam, zijn onderdeel van Mulder Systems.

- Advertentie -