Elk jaar publiceert dit magazine in de decembereditie de economische prognose voor de twaalf maanden na het vuurwerk en de champagne. Vooruitblikken op het nieuwe jaar is een fijne traditie. Ik loop dan ook naast mijn schoenen van trots dat ik dit keer de eer heb om de nabije toekomst te mogen duiden.

Het is wel een linke opdracht, want u knipt dit stukje ongetwijfeld uit, om over 52 weken met een rode pen te onderstrepen waar de werkelijkheid in 2019 een andere afslag nam. Daarom dek ik mij bij voorbaat in, net zoals de mannen en vrouwen van het weerbericht. Het is de weersverwachting, benadrukken zij, niet de weersvoorspelling.

Ik heb voor een prikkie op Marktplaats een economische barometer op de kop getikt. Op zolder lag nog een wichelroede. Op ouderwetse wijze heb ik koffie gezet, zodat ik in het drab kan speuren naar belangwekkende patronen. Mijn glazen bol heet internet. Nu is het alleen nog een kwestie van wikken en wegen. Oh ja… en van de actualiteiten nauwlettend in de smiezen houden. Want van echte economen heb ik geleerd om overal onheil in te zien. De Italiaanse begroting, een strenge winter, decreten van de hoogste baas van Amerika, de locatie van de grot van Ali Baba, de promotie van Mark Rutte naar Europa, een wolf gespot op de Veluwe, een bankdirecteur in Scandinavië achter tralies, onlusten in Tadzjikistan, verhoging van accijnzen op alles wat leuk is… alles kan schelen in de prognosecijfers voor en achter de komma. Meestal met een neerwaartse beweging, heb ik ook van de economen geleerd.

Nou daar gaat-ie dan. De trend is positief, maar wel met kans op bijwerkingen. Fluctuaties zijn niet uit te sluiten, afhankelijk van de interne opbrengstvoet. Als er geen extra loodgieters worden gevonden, valt er weinig lood te gieten. De prijselasticiteit blijft nauw verbonden met het producentensurplus. Ook voor 2019 geldt dat externe effecten de categoriale inkomstenverdeling beïnvloeden. De koopkrachtplaatjes blijven afhankelijk van de mate van automobiliteit en wel of geen kaasplankje met port na de maaltijd.

Mijn prognose komt derhalve uit op 3.1. Met een onzekerheidsmarge van 1.9.

Waarom mijn wichelroede nu irritant begint te wiebelen, de barometer van Marktplaats rondtolt, mijn glazen bol om een herstart vraagt en het koffiedrab naar de gootsteen wil, is me een raadsel.

Pluisje

- Advertentie -