Onlangs publiceerde het ING Economisch Bureau de nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de verschillende Nederlandse regio’s.

De groei van de Gelderse economie daalt in 2017 van 2,2% naar 1,7%. Dit is vrijwel gelijk aan de ontwikkeling voor Nederland. De Achterhoek vormt een uitzondering met een groei van slechts 1,3%. Groei-impulsen komen vooral van de elektrotechnische en machine-industrie en van de zorgsector. De gemiddelde werkloosheid in 2017 bedraagt naar verwachting 4,9%. Speciale vermelding krijgt het streven naar een economie zonder afval. Gelderland steekt de komende drie jaar ruim € 100 miljoen in duurzame innovatie. Ook nieuwe initiatieven zoals de Cleantech Regio in de Stedendriehoek, de World Food Center Experience in Ede en de verhuizing in 2019 van het Unilever innovatiecentrum (550 banen) naar Wageningen geven de provinciale economie een impuls. Positief is ook dat de regio optrekt met Overijssel (onder de noemer “De kracht van Oost-Nederland”) en met Duitse grensregio’s. De werkloosheid komt in 2016 waarschijnlijk uit op 5,6% en daalt in 2017 naar verwachting verder naar gemiddeld 4,9%, lager dan het landelijk gemiddelde (5,2%).

De economische groei in Overijssel is sinds 2015 ongeveer gelijk aan die van Nederland. In 2017 bedraagt deze 1,7%. Groeipijlers zijn de bouw, de zorg en de industrie. De werkloosheid in Overijssel in 2017 bedraagt gemiddeld 5,5%. De daling is minder sterk dan nationaal. In Twente is een sterk cluster van vooral elektrotechnische en machine-industrie, maar ook van rubber- en kunststofproducten industrie. In Noord-Overijssel is relatief veel transportmiddelenindustrie gevestigd en in Zuidwest-Overijssel chemische bedrijven. De zorgsector kan in 2017 een productiegroei van 2,5% tegemoet zien en daar profiteren alle regio’s van, maar vooral Zuidwest-Overijssel. Het gemiddelde werkloosheidpercentage ligt in 2017 in Overijssel naar verwachting met 5,5% iets boven het landelijke gemiddelde.

- Advertentie -