Professionals in het bedrijfsleven die de overstap naar het beroepsonderwijs overwegen kunnen op donderdag 3 juli terecht op de informatieavond van Instituut Mentoris in Zutphen. Dit instituut biedt behalve trainingen aan ervaren docenten ook docentenopleidingen aan vakmensen en specialisten aan.

Door de vergrijzing treedt op korte termijn een tekort aan gekwalificeerde docenten op. Dat vraagt aan professionals uit het bedrijfsleven en van maatschappelijke organisaties de inzet om hun actuele kennis en vaardigheden te delen met studenten. Lesgeven draait echter niet alleen om vakinhoud, maar vooral om pedagogisch inzicht en didactische vaardigheden. Zij-instromers beheersen dit vaak onvoldoende, waardoor het lesgeven zwaar valt. Een scholing om lesgeven als tweede vak eigen te maken helpt hen om goed voor de groep te staan.

Na de zomer start Instituut Mentoris met de opleiding Doceren als 2e beroep. Voor vakmensen die al in het bezit zijn van een trainersdiploma bestaat de mogelijkheid een verkorte opleiding te volgen. Tevens is het mogelijk om een opleiding tot gastdocent te volgen.

Na het volgen van de gecertificeerde opleiding zijn de deelnemers direct in staat om aan de slag te gaan in de onderwijspraktijk. De opleiding Doceren als 2eberoep vergt ongeveer 300 studiebelastingsuren, verspreid over ongeveer negen maanden. Cursisten die de opleiding volgen worden post-hbo gecertificeerd en zijn daarmee bevoegd les te geven in het mbo en hbo. De opleidingen worden op diverse centrale locaties in het land gegeven.

Tijdens de informatieavond op 3 juli wordt uitgelegd hoe belangrijk didactiek en pedagogiek zijn. De belangstellenden kunnen informatie krijgen over de onderwijsprogramma’s en kennismaken met de docenten. Wie serieus geïnteresseerd is, kan zich tijdens deze avond ook al inschrijven voor een van de opleidingen.

De informatieavond is van 18.30 tot 20.00 uur in het IJsselpaviljoen, IJsselkade 1 te Zutphen. Aanmelden voor de avond kan via de website www.instituutmentoris.nl.


Instituut Mentoris in Zutphen richt zich op scholing, training, recruitment en detachering van vakdocenten, met als doel de kwaliteit van het vakdocentschap in het beroepsonderwijs hoog te houden. Vakdocenten die de opleiding goed hebben afgerond worden opgenomen in het landelijke docentenregister. Daarnaast kunnen zij opgenomen worden in de database van Instituut Mentoris. Het instituut heeft nauwe contacten met mbo- en hbo-opleidingen waarvoor het ook vakdocenten werft en selecteert.

 

 

- Advertentie -