Op 17 augustus jl. bereikte ons het droevige bericht dat onze collega Toon van der Stappen (62) is overleden. Toon was samen met Pieter van de Mosselaar sinds negentien jaar de drijvende kracht achter Driesteden Business. Wij wensen zijn familie en geliefden veel sterkte en kracht toe bij het verlies van Toon.

Toon, geboren in Harderwijk, was lange tijd hoofdredacteur van Driesteden Business en bedacht in die rol concepten voor verrassende, informatieve en inspirerende artikelen over ondernemers en het bedrijfsleven in de regio. Na zijn afscheid als hoofdredacteur bleef Toon verbonden aan Driesteden Business als freelance schrijver. In die rol bleef hij een bekend en vertrouwd gezicht bij ondernemers.

Toon was ook (in het verleden) actief voor andere media. Zo verwierf hij bekendheid met columns in de huis-aan-huiskranten Het Kontakt en de Stadsomroeper. In zijn column ‘Pluisje’ schreef hij met milde ironie over Veluwse mensen en actualiteiten. Na dat Toon zijn studie Journalistiek afrondde ging hij aan de slag voor zijn bedrijf toonvanderstappenschrijft.

“De liefde voor taal kwam pas op latere leeftijd”, zei Toon nog in maart in het radioprogramma El Mundo op VeluweFM. “Op school is er geen opstel dat ik met plezier heb geschreven.” Toon was iemand met zelfspot en relativeringsvermogen en was mede daardoor een graag geziene gast als journalist.

Toon schreef ook diverse streek- en doktersromans, maakte puzzelboeken en publiceerde verhalen in Playboy, reismagazine Meridian en woonblad In & Om. Hij won diverse literaire prijzen met korte prozaverhalen. Het ontroerende verhaal over zijn vader in Hollands Maandblad maakte veel los bij lezers.

Als vervolg op zijn boek ‘Als ’n Vlinder ’n Orkaan’ over het jongerenwerk in Harderwijk vanaf de jaren 50 tot de oprichting van jongerencentrum Park3 was Toon bezig met een tweede deel. Dat zou gaan over de hoogte- en dieptepunten van poppodium Estrado in Harderwijk. Het boek zou in het najaar verschijnen. Toon hield naast het schrijven van popmuziek en schaatsen. Zijn verjaardag vierde  hij jarenlang op 3 juli op het festival Roskilde in Denemarken. Dit jaar lukte dat voor het eerst in 25 jaar niet door het coronavirus. Toon bleef thuis en zijn gezondheid ging volgens zijn vriendin Karin snel achteruit in de laatste maanden.

Op vrijdag 21 augustus werd Toon gecremeerd in Amersfoort. We zullen zijn humor, schrijftalent en creativiteit missen. Bedankt voor alles, Toon!

- Advertentie -