Bij het Sandton IJsselhotel in Deventer was een restaurant altijd al een groot onderdeel van de bedrijfsvoering. Om in de stad en regio meer bekend te maken dat je hier uitstekend kunt eten, kreeg het restaurant een eigen naam: IJssel Restaurant. Na een renovatie werd in januari dit jaar gestart met Dutch Cuisine onder leiding van een nieuwe chef-kok en menu’s met vooral lokale specialiteiten. “Echt een feestje aan tafel!”

TEKST: WILMA SCHREIBER FOTOGRAFIE: EVERT VAN DE WORP

De nieuwe chef-kok Joris Gerrits heeft een geheel eigen stijl en kookt zijn leven lang al Dutch Cuisine. “Er zijn hier heel veel mooie producten in de omgeving, daar wil ik gebruik van maken en zo mijn eigen stempel drukken op het restaurant. Deze nieuwe signatuur was een hele overgang voor onze koks, die gewend waren aan de internationale keuken. Nu is veel lokaal, regionaal en seizoensgebonden”, vertelt hij.

En ja, Gerrits gaat er graag op uit om paddenstoelen, kruiden en eetbare bloemetjes te plukken. Daarnaast werkt het team van het IJssel Restaurant met regionale toeleveranciers. Bijvoorbeeld met Ecofields in Wekerom, een bedrijf dat als een van de weinige in Europa een driesterrenkeurmerk voert. Verder met Brans Oesterzwamkwekerij in Deventer en zuivel van Landwinkel de Knapenvelder in Raalte. “Uiteraard hebben we als groot concern te maken met inkoopafspraken en daar houden we ons aan. Maar de mooie dingen halen we ook lokaal weg”, stelt general manager Miranda Bouwmeester.

Begin dit jaar werd de nieuwe menukaart gepresenteerd. De bedieningsploeg, onder leiding van restaurantmanager Florian Willighagen, krijgt dagelijks uitleg om gasten mee te kunnen nemen in Dutch Cuisine. “Nu staat er Hollandse paling op de kaart. Die rook ik zelf en combineer ik met een lekker aardappelgerechtje en palingschuim op een apart bordje. Zo verwerk ik alles van het product”, zegt Gerrits. Als het IJssel Restaurant straks weer op volle toeren kan draaien, wordt de huidige ‘anderhalvemeterkaart’ naar het oude niveau uitgebreid. Bouwmeester kan niet wachten: “Aardbeien en rood fruit met een krokantje van huisgemaakte granola en watermunt uit de IJssel, echt een feestje aan tafel!”

De general manager wijst ondernemers nog even op de voordelen van IJssel Restaurant: gratis parkeren op de Worp en fantastisch uitzicht op de skyline van Deventer. “En kleinschalig, ideaal als je nu drukte wilt vermijden en bovendien heb je bij een vergadering de etage bijna voor je alleen. Daarnaast kun je hier ontbijt, lunch of diner gebruiken om je voor te bereiden op een zakelijke afspraak in de stad.” De eerste reacties zijn positief, meldt Gerrits: “Gasten noemen het IJssel Restaurant een aanrader en in deze coronatijd krijgen we complimenten over het feit dat we ondanks de anderhalve meter afstand toch persoonlijke bediening kunnen realiseren. Dat vinden mensen heel plezierig.”

- Advertentie -