Victor Taverne (60) is eigenaar van Hotel Restaurant Taverne aan de H.W. Iordenseweg in Twello. Zijn zoon Olivier (24) is als assistent-manager zijn rechterhand. Olivier zorgt voor nieuwe inzichten. Dat kan wel eens botsen met de bedachtzame aard van Victor. “Dat is helemaal niet erg. Als je het altijd met elkaar eens bent, kom je niet vooruit.”

Hotel Restaurant Taverne is gevestigd in een karakteristiek pand met veel historie. Wanneer begint de geschiedenis?

Victor Taverne: “Het pand stamt uit omstreeks 1880. Het was de uitspanning op de weg tussen Deventer en Apeldoorn. Voor de deur stalden de reizigers hun paarden die hooi en water kregen. Binnen werd de inwendige mens verzorgd. Het pand heeft altijd een horecabestemming gehad met onveranderd de sfeer van een dorpsherberg. Toen ik de zaak in 1987 overnam heette het ‘De Kroon’.”

Met welke ideeën nam u destijds de zaak over?

Victor Taverne: “Ik was 28, had de hotelschool in Tilburg afgerond en ik dacht dat ik alles aankon. Zoals gebruikelijk bij jeugdige overmoed kwam ik er snel achter dat ik nog veel moest leren. Ik woonde toen in Arnhem, mijn ouders in Twello, dus ik kwam hier vaak langs. ‘De Kroon’ was toen een wat vervallen bedrijf. Na enig aandringen kon ik het samen met mijn vrouw Nardy kopen. Met het aanvankelijke idee om een goed restaurant op te zetten. We hadden niet eens goed in de gaten dat het bedrijf ook beschikte over een hotelfunctie. We hadden ook te maken met de tijdgeest. We moesten gordijnen voor de ramen hangen, omdat de gasten niet wilden dat hun dorpsgenoten zagen dat ze een horecagelegenheid bezochten.

Stukje bij beetje hebben we elke vijf jaar een stukje verbouwd en gemoderniseerd. Bij alle vernieuwingen hebben we wel steeds goed in de gaten gehouden dat we de authentieke sfeer niet aan zouden tasten. Bij de laatste renovatie hebben we de serre aan de voorkant gebouwd en de hotelkamers op de eerste verdieping aangepakt.”

Wat is het karakter van het restaurant?

Victor Taverne: “Toen we hier begonnen was het aanbod van eetgelegenheden in Twello nog beperkt. Wij wilden en willen een dorpsherberg zijn voor iedereen. Met een lunch en een diner op een goed niveau. De laatste jaren is het aanbod in Twello fors toegenomen. Dat komt de levendigheid in het dorp ten goede. Wij willen ons in dat aanbod onderscheiden, bijvoorbeeld door in de keuken zoveel mogelijk zelf te maken.”

De hotelkamers hebben een belangrijkere functie gekregen?

Victor Taverne: “Die hotelkamers waren bij de aankoop dus min of meer een verrassing. Toen de eerste logeergasten zich spontaan meldden, dat waren overigens Amerikanen, moesten we flink improviseren om hun verblijf te kunnen organiseren. Nu vormen de hotelkamers een belangrijk deel van onze omzet. We hebben nu twaalf kamers en een appartement, die vanaf de zomer vorig jaar bijna voor honderd procent bezet zijn. Door de week verwelkomen we zakelijke gasten en in het weekeinde fietsers, wandelaars en mensen die een bruiloft of een ander feestje bijwonen.”

Hoe is het om op te groeien in een gezin met een horecazaak?

Olivier Taverne: “Ik heb dat altijd als positief en plezierig ervaren. Als kleine jongen zat ik op de basisschool hiernaast. In de middagpauzes ging ik hier samen met mijn vriendjes een tosti of een pannenkoek eten. Ik leerde het bedrijf spelenderwijs verder kennen. Op een gegeven moment stond ik in de afwas en mocht ik helpen in de keuken, eerst met dessertjes maken en later ook met de voor- en hoofdgerechten. Daarna werd ik ook actief in de bediening. Ik merkte dat het me voldoening gaf als gasten met een tevreden gevoel de deur uitliepen. Dat maakt het een prachtig vak. Voor mij was het dan ook een logische keuze dat ik ging studeren aan de Hogere Hotelschool in Leeuwarden.”

Hoe werkt die studie nu uit in de praktijk?    

Olivier Taverne: “Het pand biedt heel veel ruimte en daarmee ook heel veel mogelijkheden. We zitten op een perfecte locatie. En daarmee kunnen we profiteren van tal van ontwikkelingen. Twello wordt groter, Deventer groeit in tal van opzichten en de toeristenstroom wordt groter. Als assistent-manager houd ik me nu vooral bezig met het verbeteren van de automatisering van het bedrijf, het vergroten van de inzet van sociale media en het aanbrengen van een efficiëntere werkstructuur.”

Op welke manieren kan de ruimte beter benut worden?

Olivier Taverne: “Een van de ideeën is om de faciliteiten in de zaalruimte te vergroten en de zaal tevens afsluitbaar te maken. Zodat we daar meer feesten en partijen kunnen houden. De plannen en tekeningen liggen er al. Ook het terras aan de achterzijde kunnen we beter benutten.”

Zijn jullie het altijd eens als het gaat om grotere veranderingen?

Victor Taverne: “Vanzelfsprekend botst het wel eens. Olivier heeft frisse ideeën en ik ben conservatiever. Olivier wil zaken snel tot stand brengen, ik denk er liever wat langer over na. Wat het beste voor het bedrijf is, ligt waarschijnlijk ergens in het midden. We hebben dezelfde gedachten over de lijn waar we naartoe willen. Maar ik vind dat we niet alles tegelijkertijd aan kunnen pakken. Het komt er dus een beetje op neer dat ik mijn zoon een beetje af wil remmen met zijn enthousiasme en dat hij me vooruit wil duwen. Dat is overigens zeker geen onplezierige manier van samenwerken.”

Olivier Taverne: “En ook ik ben me ervan bewust, net zoals mijn vader destijds, dat je de finesses van het vak echt niet meteen allemaal doorhebt. Ik ben nog elke dag aan het leren.    

- Advertentie -