Acht Chileense wijnen

Chili is een uitgestrekt land met veel verschillende klimaten. In het noorden is het tropisch warm, in het zuiden juist arctisch koud. Je zou denken dat dat veel verschillen in smaak oplevert als je in zo’n land wijn gaat maken. Maar de noord-zuid verschillen blijken klein.

“De verschillen tussen oost en west zijn veel groter”, zegt Leon van Oudenallen van Het Deventer Wijnhuis Slot-Kleverkamp. “In de breedte meet Chili nog geen tweehonderd kilometer, maar de druiven uit het oosten leveren heel andere smaken dan die uit het westen.” Om die verschillen te proeven, was er dinsdag 26 juni weer een wijnproeverij waar verschillende ondernemers uit de Stedendriehoek aan deelnamen.

Verschillen
Een van hen was organisatieadviseur Douwe Meetsma, wijnliefhebber die graag bij leert. “Ik heb wel een wijncursus gedaan, maar ik ben absoluut niet foutloos. Ik merkte op de proeverij wel verschillen tussen de wijnen, maar ik kon lang niet altijd benoemen waar ‘m dat in zat.”

Klimaten
Dat legde vinoloog Leon van Oudenallen met liefde uit. “De verschillende smaken in Chileense wijnen komen door de verschillende klimaten tussen oost en west. In het oosten van Chili vind je het Andesgebergte met grote hoogtes waar bijzondere smaken door ontstaan. Het midden van Chili is een vallei waar het relatief warm is. Het oosten kent juist een koude golfstroom door de ligging aan de Grote Oceaan. Dat vind je terug in de wijnen, ik heb er acht laten proeven en iedereen kon de verschillen merken.”

Ongedwongen
Van Oudenallen vindt het mooi om mensen te verrassen. “Veel deelnemers aan de proeverij kenden de Chileense wijnen nog niet, leuk om ze dat dan toch bij te kunnen brengen.” Danny Hollering en Meike Brinkman van MailStreet uit Deventer hebben genoten van de avond. “Wat mij betreft is het zeker voor herhaling vatbaar”, aldus Brinkman. “Ik heb veel nieuws geleerd en daarbij ook leuke, nieuwe contacten opgedaan.” Haar collega vult aan: “En het was prachtig weer. We konden buiten zitten en in een ongedwongen sfeer kennismaken met elkaar en de wijnen uit Chili.”

Van Oudenallen:

VEEL DEELNEMERS AAN DE PROEVERIJ KENDEN DE CHILEENSE WIJNEN NOG NIET, LEUK OM ZE DAT DAN TOCH BIJ TE KUNNEN BRENGEN

Genieten
Ook Robert-Jan van den Bos van BJK Gerechtsdeurwaarders en Incassospecialisten kijkt terug op een leuke avond. “Ik ben geen echte wijnkenner, maar ik heb lekkere wijnen geproefd en leuke gesprekken gehad. Het was heerlijk genieten met een wijntje in de zon. Ik vond het een geslaagde avond.”

Tekst: Lizanne Wesselink / Fotografie: Evert van de Worp

- Advertentie -