De focus binnen Helderecht Advocaten ligt op aansprakelijkheidsrecht, erfrecht, insolventierecht en ondernemingsrecht. Maar de werkelijke toegevoegde waarde van dit Apeldoornse allround advocatenkantoor is dat zij de taal van ondernemers spreken. “We weten hoe het werkt, omdat we zelf ondernemers zijn. We leveren niet alleen juridische dienstverlening, maar doorgronden ook de cijfers van een bedrijf en weten hoe we die moeten koppelen.”

TEKST: WILMA SCHREIBER FOTOGRAFIE EVERT VAN DE WORP

Aan het woord zijn Dennis Brugge en Hajo Coumou, beiden partner bij Helderecht Advocaten. Hun kantoor bestaat sinds de jaren 70 en telt momenteel negen medewerkers. Zelf zijn ze in 2009 toegetreden als partner, en sinds vorig jaar actief vanuit het verzamelgebouw Grift055, met verder een vergaderlocatie in Arnhem. “We zijn een allround kantoor en goed geschoold in de civiele praktijk. In feite kunnen ondernemers met alle vragen bij ons terecht”, zegt Brugge, die erop wijst dat Helderecht Advocaten een procespraktijk van betekenis heeft. “Wij hebben kennis van procederen. Dat gecombineerd met onze ervaring als ondernemer, zorgt ervoor dat wij de brug kunnen vormen tussen rechtzoekende woorden, wij helpen de cliënt risico’s in te schatten en leggen hem keuzes en oplossingen voor. Zo krijgt hij inzicht in hoe de rechter gaat oordelen en kan hij de juiste beslissingen nemen om het maximale resultaat te behalen.”

Geen drempel
De naam Helderecht is niet toevallig gekozen. Het geeft aan volgens welke kernwaarden dit advocatenkantoor te werk wil gaan: open, oplossend en ondernemend. “Bij ons hoeft een ondernemer geen drempel van moeilijke taal over. Hij heeft verstand van zijn bedrijf, wij van juridische zaken, we zijn dus gelijkwaardig”, aldus Coumou. “Daarnaast zijn wij duidelijk in ons advies. Het gaat ons er niet om om uurtjes te draaien, wij willen de oplossing voor een probleem aandragen en goed voorspellen hoe iets gaat uitpakken. Onze naam, daar zit alles in: we staan voor helder recht. Daarnaast zit er de klank van het Germaanse woord ‘hild’ in, dat ‘dapper’ en ‘strijdbaar’ betekent. Wij beschermen de belangen van onze cliënt.”

Open zijn richting opdrachtgevers betekent ook dat Helderecht exact aangeeft wat ze wel en niet kunnen betekenen voor een klant. “Verder zijn we open over onze tarifering en de kosten van procederen, zodat onze cliënten niet voor verrassingen komen te staan”, vertelt Brugge. Die openheid geldt ook de tegenpartij. “Als je procedure voert, is het tegenwoordig steeds belangrijker om in de fase ervoor je kaarten op tafel te leggen. Je kunt je verhaal bij de rechter tegenwoordig nog maar één keer houden. Dus zijn wij duidelijk. En zo partijdig als de hel, want we dienen alleen het belang van onze cliënt.”

Verjuridisering
In de huidige tijd, met een verjuridisering van de samenleving, worden regeltjes steeds belangrijker. “Wat dat betreft is er heel veel veranderd. Natuurlijk kun je als ondernemer overal en vaak ook online juridisch advies inwinnen of een contract laten maken. Dat is echter nooit juridisch bomvrij”, stelt Coumou. “Eerder werkten ondernemers nogal eens op basis van vertrouwen, in het vertrouwen dat ze eventuele claims wel onderling konden regelen. Nu er een verharding plaatsvindt, schrikken ze wakker, omdat leveranciers of klanten hen met hun eigen contract om de oren slaan. Op een gegeven moment wordt dat belangrijker dan de relatie en ontstaat er ruzie. Dat is schadelijk en kost geld. Dat kun je voorkomen door als ondernemer stil te staan bij afspraken en wat die juridisch betekenen.”

Bij veel ondernemers bestaat het beeld dat het in de arm nemen van een advocaat duur is. “Daar spelen wij op in met abonnementen. Tegen 695 euro per jaar heb je 24/7 een jurist ter beschikking die al je vragen deskundig beantwoordt”, zegt Coumou. “Regeren is vooruitzien, ook op juridisch vlak. Wij zijn de reisleider tijdens de safari van de ondernemer bij het zakendoen. Daarbij zeggen we hele slimme dingen als: niet de leeuw aaien, vandaag niet met de kano, maar wandelen. Dat kan alleen als je de omgeving goed kent, weet waar de wilde beesten zitten en waar de mooie plekjes zijn. Dit heb je nodig om te overleven in de juridische jungle.”

Heftige momenten
Helderecht Advocaten komt cliënten vaak tegen op de meest heftige momenten van hun ondernemersbestaan. “Onze toegevoegde waarde is dan dat we het standpunt en verhaal van onze cliënt verwoorden”, vertelt Brugge. “In zo’n geval schrijven we een brief namens de cliënt, die precies bevat wat hij wil zeggen, in de juiste wettelijke termen. Daarbij filteren we de emotie uit de mededeling, want de meeste schade ontstaat door iets wat je eruit floept en waarvan je later zegt: dat was niet zo handig.”
Op dit moment staat alles in het teken van de coronacrisis. Daarna wil Helderecht Advocaten de dienstverlening rond erfrecht gaan uitbreiden. Coumou: “Als gevolg van de vergrijzing gaan steeds meer ondernemers met pensioen, die lang niet allemaal een opvolger of koper hebben voor hun vaak mooie bedrijf. De komende vijf jaar zal de behoefte aan begeleiding op dit vlak toenemen. Vandaar dat we op zoek zijn naar een ondernemende advocaat met dit specialisme.”

- Advertentie -