Het Noord-Veluws Museum organiseert in samenwerking met de Heemkundige Vereniging Nuwenspete en het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe een expositie rond François Adriaan Molijn (1853-1912). Deze industrieel en weldoener speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het dorp Nunspeet rond het jaar 1900.

Als één van de vroege sociaal ondernemers stichtte Molijn in 1895 de N.V. Maatschappij ‘De Veluwe’ in Nunspeet, die in de loop der jaren bekend zou worden als de Veluvine-verffabriek. Hier probeerde hij zijn idealen te realiseren: door het moderniseringsproces van het industriële tijdperk de wereld verbeteren voor zo veel mogelijk mensen.

Eerder dit jaar werd voor het cultureel centrum Veluvine een standbeeld ter zijner ere onthuld van kunstenaar Nicolas Dings. Frans Molijn kwam uit een kunstzinnige familie. Zowel zijn zussen Albertina en Marie als zijn vader schilderden. Op de expositie zijn acht kunstwerken van de familie Molijn en aanverwanten te zien. In de Museumwinkel is verder het boek François Adriaan Molijn (1853-1912), Nunspeet op de drempel van de moderne tijd verkrijgbaar, geschreven door Ben van Wendel de Joode.

 

- Advertentie -