Het verkoopaandeel van elektrische auto’s in de markt voor nieuwe personenauto’s neemt in 2020 behoorlijk toe. Het aanbod van elektrische en plug-in hybrides stijgt ook, net als de actieradius.

Nu komt de hamvraag:  kies je voor een nieuwe elektrische personenauto die in 2020 leverbaar is (zoals de Volkswagen ID.3, Hyundai KONA, Kia e-Niro of de Tesla Model 3) en heb je te maken met 8% bijtelling tot een cataloguswaarde van € 45.000,– (en 22% over het meerdere)? Of wacht je op de elektrische modellen die in 2021 uitkomen met een groter dan gemiddelde actieradius zoals de Skoda Enyaq, de Ford Mustang Mach-E en de Tesla Model Y? In 2021 stijgt de bijtelling tot 12% voor een cataloguswaarde tot € 40.000,– (en 22% over het meerdere). De fiscale voordelen voor elektrische personenauto’s zijn voor iedereen beperkt tot de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting.

Veel elektrische personenauto’s zullen operationeel geleaset worden. Met alle soorten auto’s was het reeds langer mogelijk dat er “kaal” operationeel geleaset wordt, wat inhoudt dat enkel de financiering wordt afgesloten en bijkomende servicecomponenten zoals verzekering, motorrijtuigenbelasting en onderhoud niet in de leasetermijn zitten. De eerdere voordelen van een full service operationele autolease komen nu grotendeels te vervallen, onder andere omdat een elektrische auto vrijgesteld is van motorrijtuigenbelasting. Daarnaast zijn soms het onderhoud (uitgezonderd de slijtagedelen) en APK inbegrepen voor de eerste 6 jaar bij bijvoorbeeld de Opel Corsa-e en de Volkswagen ID.3. Het leasende bedrijf kan vervolgens zelf zijn verzekering regelen bij zijn tussenpersoon of verzekeraar en profiteert van zijn zelf opgebouwde no-claimkorting. Kortom, de (resterende) componenten van een full operationele lease regel je slim bij de voordeligste partners. Je behaalt daarmee zeker een kostenvoordeel en je krijgt een vaste en interessante koopoptieprijs bij het einde van het leasecontract.

Voor extra fiscaal voordeel (MIA) op een elektrische auto dient bij leasing gekozen te worden voor financiële lease. Voor een elektrische personenauto wordt dan een aftrekpost verkregen van 13,5% van de aanschafwaarde van maximaal € 40.000,–. Voor een bedrijfswagen met een elektrische, hybride of waterstofaandrijving mag naast een hoger percentage MIA eventueel tevens VAMIL worden toegepast. Bij aankoop in 2021 kan een bedrijf met werknemers bovendien gebruik maken van de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) en ontvangt men bij een investering in een elektrische bedrijfsauto een korting van 3%.

Wilt u sparren over de lease voor een elektrische auto en het juiste aankoopmoment of wilt u een vrijblijvende leaseofferte? Neem gerust contact op met ons kantoor, we kijken graag samen met u naar een gunstige leaseoplossing.

drs. Jan Harm Kok
Mentoor Lease
(0573) 40 06 06
info@mentoorlease.nl

- Advertentie -