Vorig jaar zomer introduceerden Harold van der Werff en Erik de Leest hun Cognactheek aan de Apeldoornse Koninginnelaan. Vrienden sinds de lagere school, met een gezamenlijke passie en nu eigenaren van de grootste speciaalzaak in cognac in de Benelux.

Een franchise was geen optie vanwege de gewenste specialisatie in cognac dus werd gekozen voor een complete slijterij (zonder bier). “De BNIC, de Franse brancheorganisatie voor cognac, stelde bij de naam Cognactheek wel als voorwaarde dat meer dan 50 procent van ons assortiment uit cognac moest bestaan. Qua investering is dat het geval. We voeren maar liefst 55 merken en bijna 300 verschillende flessen”,

aldus De Leest. Het aantal whisky’s is met 220 verschillende flessen eveneens imposant te noemen. Naast particulieren heeft ook de horeca inmiddels de Cognactheek ontdekt.

Voor Van der Werff begon de fascinatie met cognac toen hij van zijn vader op 15-jarige leeftijd een glaasje mocht proeven: Rémy Martin VSOP. Natuurlijk maakt die fles deel uit van het assortiment. Dankzij de vele persoonlijke contacten met kleinere cognac-huizen heeft de Cognactheek 17 merken van eigen import in het assortiment, in een goede prijskwaliteitverhouding, waaronder diverse flessen van 50 jaar en ouder. “Die mooie flessen kunnen klanten hier gewoon proeven in ons proeflokaal. Want voor je een fles van 200 euro koopt, wil je wel weten wat je koopt”, lacht Van der Werff. “Tijdens openbare en besloten proeverijen presenteren we ook altijd het verhaal achter de cognac erbij. En na afloop kunnen mensen de flessen met 10 procent korting aanschaffen. Ook de week erna nog, zodat ze rustig hun keuze kunnen bepalen.”

Het interieur van de winkel weerspiegelt deze gastvrije houding: er is ruimte genoeg om op je gemak rond te kijken, de flessen staan overzichtelijk opgesteld in smaakvolle kasten en een leestafel completeert het geheel. “We zijn begonnen met een Club van 100. Leden kunnen een fles kopen, in de winkel achterlaten en dan langskomen om een goed glas van hun eigen cognac te genieten. Heel gemoedelijk allemaal, soms zijn mensen wel twee uur binnen.” Ook zelf raakt hij niet uitgekeken op zijn favoriete product. “Het is gewoon ontzettend lekker, de smaak komt in laagjes: van fruit naar kruidig naar truffels. Ik kan zo één of twee uur van een glas genieten. Dan dat ene nieuwe toontje ontdekken, geweldig!”

Slijterij de Cognactheek Apeldoorn
Koninginnelaan 42
7315 BT Apeldoorn
055 – 207 0471 | 06 – 4301 5216
www.cognactheek.nl

- Advertentie -