Wat gaat de economie doen dit jaar en wat is de rol van duurzaamheid daarbij? Die vragen stonden centraal tijdens het BOB Diner van eind november. In het nieuwe ING Huis in Apeldoorn vertelden Ron Jager, directeur zakelijk en Pim Boonekamp, relatiemanager groenbank van ING in een huiskamersetting hun verhaal.

Goede vooruitzichten
Ron blikte vooruit met een economisch verhaal dat begon op wereldniveau en eindigde bij de lokale economie in de Stedendriehoek. Moraal van het verhaal? “We hebben goede vooruitzichten. We blijven groeien, alleen op een iets lager pitje dan voorgaande jaren”, aldus Ron. “Over de hele linie zien we een positief beeld.” Het was voor Ron niet de eerste keer dat hij zijn voorspellingen deed, maar wel de eerste keer dat hij dat in het ING Huis deed. “Dat is erg fijn. Het werd een interactieve sessie in informele sfeer. De catering werd zeer gewaardeerd en doordat we een overzichtelijke club mensen bij elkaar hadden, konden we echt met elkaar in gesprek. Voor herhaling vatbaar.”

Duurzaamheid is de toekomst
Dat vindt ook zijn collega Pim Boonekamp. “Ik weet ook wel dat niet iedereen op mijn verhaal zit te wachten, maar we kunnen er nu eenmaal niet omheen dat duurzaamheid de toekomst is. Dan is het toch alleen maar handig om te weten dat investeren in duurzaamheid loont en dat ING Bank je daar graag bij helpt. Ik heb een groen hart, maar ondernemers kijken natuurlijk ook naar het economisch rendement. Een half procent korting op de financiering van je duurzame investering kan dan net het duwtje in de juiste richting zijn.” Pim kreeg kritische vragen op zich afgevuurd vanuit de zaal, maar dat is wat hem betreft alleen maar goed. “Niks doen is geen optie, dat is wel duidelijk. Het is interessant om de discussie aan te gaan over vragen als het nut van gasloos leven en de voor- en nadelen van een warmtepomp bijvoorbeeld.”

Relevante vraagstukken
Edwin Bouw van Armaere Incassospecialisten en Gerechtsdeurwaarders vindt het BOB Diner met ING altijd waardevol. “Het is de beste manier om in één avond op de hoogte te raken van alle economische ontwikkelingen. Je krijgt meer feeling met de regio en weet wat er speelt.” Voor Edwin en zijn collega’s zaten er relevante onderdelen in de presentaties. “Hoe zit het met de faillissementen landelijk en in onze regio? In welke sectoren ontstaan nieuwe bedrijven? Allemaal vragen die in ons werk van belang zijn.” Dat het dit keer zo’n interactieve bijeenkomst was, maakte het extra leuk, vindt Edwin. “Je kreeg echt de gelegenheid om de spreker aan te spreken en dat gebeurde ook. Ik heb ook nog eens nieuwe contacten opgedaan, dus wat mij betreft een meer dan geslaagde avond.”

- Advertentie -