Mocht u nadenken over maatregelen om uw beveiliging aan te scherpen en daarbij peinzen over aanleiding, doel en middelen, dan komt de volgende ervaring wellicht van pas. Zeker om hilariteit en bijbehorende dwarsliggerij bij uw medewerkers en bezoekers te voorkomen.

De aanleiding van dit verhaal is uiterst serieus. In Parijs vond in 2015 een terreuraanslag plaats tijdens een concert van Eagles of Death Metal. Er vielen 89 slachtoffers. Logisch dat autoriteiten en organisatoren van concerten daarna een helder doel voor ogen hadden: dat nooit meer!

We verplaatsen het perspectief naar Duitsland, waar ze de laatste jaren eveneens het nodige aan fatale aanslagen voor de kiezen hebben gekregen. Een van de grotere festivals daar is Hurricane. De podia staan opgesteld in het plaatsje Scheessel. Drie dagen muziekpret voor zo’n 70.000 enthousiastelingen. Code rood, dus.

Het doel is duidelijk, nu de middelen… Die zijn door de autoriteiten en de organisatoren helder omschreven. Het is uitdrukkelijk verboden om het festivalterrein te betreden met een tas, rugzakje of buidel in welke vorm dan ook. De enige uitzondering geldt voor een doorzichtig rugzakje met een maximale afmeting van 21 x 30 centimeter. Voor het campingterrein gelden die regels overigens niet. Het valt namelijk niet mee om een tent, slaapzak en toebehoren in een plastic tasje van A4-formaat te proppen.

En dan de praktijk uit eigen vrolijke ervaring. De levendige handel in doorzichtige rugzakjes had alleen tijdens de eerste uren op de camping plaatsgevonden en daarna was alles uitverkocht. Wij bivakkeerden in een hotelletje een paar dorpjes verderop en dan wil je toch iets warms bij je hebben voor de late uren en regenbescherming omdat het festival nu eenmaal Hurricane heet. We smokkelden de noodzakelijke spullen langs de security in een licht doorzichtige roze vuilniszak die we aan een boomtak zagen hangen. Daar sjouw je niet de hele dag mee rond, dus we kochten op de festivalmarkt een rugzakje dat wel aan de afmetingen voldeed, maar absoluut niet doorzichtig was. Tijdens alle concerten bij de buitenpodia geen enkel probleem. De tweede dag wel, want geen enkel argument was geldig om dat rugzakje het terrein op te krijgen waar we het gekocht hadden. Het viel duidelijk op dat de ferme bewakers louter controleerden op de transparantie van het materiaal. Met een schiet- of steekwapen in een regenjas gerold in een doorzichtig tasje zou iemand moeiteloos door de controle komen. (Advies: toch nooit doen op een festival!)

En toen werd het een sport. Weer een ondoorzichtig tasje gekocht en daarmee op dag drie onder het aangetrokken warme vest en de regenjas verstopt, zonder moeite de security gepasseerd. Een gevoel van trots. Bij de grote podia opnieuw geen probleem. Bij het kleinere podium in de tent werd het even penibel. Een bewaker bespeurde de ondoorzichtigheid van ons tasje en hees zijn zware lijf overeind. Ik had hem op tijd in de smiezen en wurmde me ogenschijnlijk nonchalant tussen mijn vriendin en hem in. Hij gaf het op tijd op.

Het is gewoon leuk om regels te omzeilen die in de praktijk onzinnig blijken of erger nog: die van iedereen die verder nergens mee te maken heeft een verdachte maken. Maar toegegeven: er was drie dagen lang nergens onraad of onheil.

Pluisje

- Advertentie -