Het coronavirus (COVID-19) heeft de hele wereld in zijn greep. De impact van het virus is enorm en leidt niet alleen tot een humanitaire ramp, maar heeft ook zijn weerslag op economisch en maatschappelijk gebied. We zitten onverwachts midden in een coronacrisis. Wat kunnen bedrijven en instellingen doen om het hoofd boven water te houden? Dirkzwager heeft een corona crisisteam samengesteld. Dit team van gespecialiseerde advocaten, notarissen en fiscalisten houdt u via een speciaal kennisportal op de hoogte van alle relevante coronainformatie. Daarnaast creëren zij virtuele mogelijkheden voor bijeenkomsten of overleg en staan zij voor al uw specifieke vragen 24/7 voor u klaar.

CORONA CRISISTEAM
Dirkzwager wil cliënten en relaties de helpende hand toesteken en juist die corona-gerelateerde informatie met u delen. Daartoe heeft het kantoor een corona crisisteam in het leven geroepen. Een team van advocaten, notarissen en fiscalisten van diverse rechtsgebieden die alle ontwikkelingen rond het coronavirus op de voet volgen en vertalen in relevante adviezen, infographics en rekenmodellen. Zo geven zij u inzicht in de gevolgen van alle coronamaatregelen voor de uiteenlopende rechtsgebieden. Deze kennis en informatie delen zij met u in de vorm van artikelen, blogs, video’s en webinars, die alle gebundeld zijn in een nieuw kennisportal op de website van Dirkzwager (zie dirkzwager. nl/coronavirus-covid-19). En aangezien de ontwikkelingen rondom het coronavirus razendsnel gaan, vult het coronateam dit kennisportal dagelijks aan met nieuwe content.

JURIDISCHE OPLOSSINGEN
Het corona crisisteam beantwoordt op het kennisportal alle denkbare vragen over de consequenties en juridische gevolgen van het coronavirus voor ondernemers en instellingen. Daarnaast geven zij praktische tips om de gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Ook staan zij ondernemers met specifieke vragen over hun eigen situatie persoonlijk te woord, zowel telefonisch, per mail als met videocalls. Daarvoor zijn de teamleden dag en nacht bereikbaar op hun 06-nummers. Want het coronavirus leidt tot de nodige implicaties. Zaken die u als ondernemer mogelijk direct aan den lijve ondervindt, maar ook zaken waar u misschien niet direct bij stilstaat. En wat kunt u doen om de impact nog enigszins te temperen? Daarvoor vindt u in dit kennisportal heel veel tips en adviezen. Zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden om onder uw contractuele verplichtingen uit te komen, met een beroep op overmacht of onvoorziene omstandigheden? En hoe zit het met de financiële compensatie voor zorgaanbieders? Hoe zit het met de privacy? Mag ik bijvoorbeeld de lichaamstemperatuur van mijn werknemers of van bezoekers aan mijn bedrijfspand opnemen? Mag ik een werknemer vragen of er sprake is van coronabesmetting? Van arbeidsrechtelijke kwesties en contractenrecht tot privacyaspecten en gezondheidszorg; het crisisteam bespreekt alle mogelijke juridische oplossingen en antwoorden voor alle mogelijke rechtsgebieden.

FINANCIËLE VRAGEN
Of misschien heeft u vragen over de steunvoorzieningen van de overheid, de maatregelen die de overheid voor ondernemers treft om financiële steun te bieden ten tijde van de coronacrisis. Kunt u als ondernemer een beroep doen op één of meerdere van deze voorzieningen? Wilt u weten wat de voorwaarden zijn om voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) in aanmerking te komen? Misschien biedt de versoepeling van kredieten in uw situatie een uitweg of is uitstel van belastingen mogelijk. In een overzichtelijk artikel over alle maatregelen kunt u dit alles terugvinden (zie kader). Sowieso rijzen er momenteel heel wat vragen op het gebied van financieringen. Door de coronacrisis staat de liquiditeits- en winstpositie van veel bedrijven en instellingen immers onder druk. Ondernemers willen bijvoorbeeld weten of zij de bank eventueel kunnen dwingen om de kredietcondities te versoepelen. Of is er meer ruimte te creëren door bijvoorbeeld een noodkrediet of versoepeling van betalingsverplichtingen? De financieel juristen van het coronateam gaan in hun kennisartikelen uitgebreid op dit soort onderwerpen in. Ook creëren zij digitale oplossingen om direct met de diverse betrokken partijen te kunnen overleggen. Denk bijvoorbeeld aan een virtuele rondetafelbijeenkomst over liquiditeitsproblemen.

FISCALE MOGELIJKHEDEN
De overheid probeert ook met fiscale spoedmaatregelen de pijn te verzachten. Onder meer door aanvullende mogelijkheden tot uitstel van betaling van belastingschulden en andere belastingaanpassingen. Maar ook de bestaande fiscale wet- en regelgeving biedt in bepaalde situaties nog aanvullende mogelijkheden om liquiditeiten binnen uw organisatie beschikbaar te houden. En het is zaak juist in moeilijke tijden fiscale risico’s en aansprakelijkheden tijdig te inventariseren en preventieve maatregelen te nemen. Wat zijn dan de concrete fiscale aandachts- en actiepunten? Dat doen de fiscaal adviseurs u nauwkeurig uit de doeken, in hun kennisartikelen en desgewenst in een persoonlijk gesprek.

VERSOEPELING
De regering, brancheorganisaties en toezichthouders doen er om dit moment alles aan om waar nodig de wet- en regelgeving aan te passen en de versoepelende maatregelen uit te breiden, om zo de economie draaiende te houden en getroffen bedrijven en instellingen te steunen. Denk bijvoorbeeld aan het notariaat, een branche waarin niet alles digitaal af te handelen valt. De notariële akten moeten volgens de wet in het fysieke bijzijn van een notaris worden ondertekend. De overheid komt nu met een noodwet die het mogelijk maakt om dit in bepaalde gevallen ‘op afstand’ te regelen. Zo volgen ongetwijfeld op meer gebieden noodwetten en aanpassingen. Het crisisteam volgt hierin elke beweging en rapporteert direct als er veranderingen zijn die voor u van belang kunnen zijn.

UP TO DATE
Het is raadzaam om het kennisportal regelmatig te bezoeken, want het aanbod van artikelen, blogs en video’s groeit met de dag. Om automatisch op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen, kunt u zich via het kennisportal aanmelden voor de gratis digitale nieuwsbrief.  Met op dit moment ruim 150 items biedt het portal een schat aan informatie. Dirkzwager hoopt dat deze verzameling aan kennis voor u en andere geïnteresseerden een nuttige leidraad kan zijn in deze moeilijke tijden.   Kunt u het antwoord op uw vraag of de gewenste informatie niet vinden? Neem dan gerust vrijblijvend telefonisch of per e-mail contact op met één van de leden van het corona crisisteam. U vindt hun gegevens in het kennisportal (dirkzwager.nl/coronavirus-covid-19).

- Advertentie -