Eind 2022, begin 2023 gaat naar verwachting de eerste schop de grond in voor de nieuwbouw van een campus voor IT-talent, die tegenover het NS-station in Deventer zal verrijzen. Opdrachtgever is IT-dienstverlener Topicus, die hiermee de eigen aantrekkelijkheid als werkgever verder wil vergroten. Een noodzakelijke stap, aldus directeur Henk Jan Knol, om zowel de groeiambities van het bedrijf als maatschappelijke impact met zijn IT-platformen te blijven verwezenlijken.

TEKST WILMA SCHREIBER
FOTOGRAFIE TOPICUS

Topicus is een echt Deventer bedrijf en groeide in de negentien jaar van zijn bestaan uit van zeven naar zo’n elfhonderd medewerkers. Naast de hoofdvestiging kent Topicus vestigingen in Utrecht, Gouda, Dodewaard, Den Bosch, Zwolle, Groningen, Wageningen en Leiden. “Topicus verbindt mensen, IT-systemen en data in inhouse ontwikkelde digitale platformen. Dat doen we in het sociaal domein, de gezondheidszorg, de financiële wereld en het onderwijs. Waar andere IT-bedrijven projecten voor opdrachtgevers uitvoeren of mensen detacheren, doen wij dat nadrukkelijk niet”, verklaart directeur Henk Jan Knol.

Sociale cohesie
Dat is ook een van de redenen waarom Topicus ervoor kiest een eigen campus op te zetten. “Productontwikkeling vraagt om een omgeving die mensen inspireert, uitnodigt tot interactie en gefocust is op (door)leren. Teams bestaan uit circa zeven medewerkers, van wie minimaal één uit de markt komt waar de oplossing voor bedoeld is. Bijvoorbeeld een arts die samen met ontwikkelaars een oplossing maakt voor een digitale huisartsenpost. Of een voormalig hypotheekacceptant die nu samen met collega’s het ideale hypotheekproces vormgeeft”, aldus Knol, die ondanks corona een fysieke werkplek voor medewerkers heel belangrijk noemt voor de binding en sociale cohesie. “Cruciale factoren als je veel investeert in je mensen.”

Met de zelf ontwikkelde platformen wil Topicus maatschappelijk relevant zijn en zaken ten positieve veranderen. “Dankzij onze oplossingen kunnen mensen binnen één dag de financiering voor hun huis rond hebben, krijgen kinderen het onderwijs dat past bij hun talent en ambitie en worden ziektes zoals darmkanker in een vroeg stadium opgespoord.” Nog een voorbeeld is Credion dat de software van Topicus gebruikt voor kredietaanvragen van het mkb – voor een financiële doorlichting, advies en een businessplan voor de komende jaren.

Aantrekkelijk werk
Een ander motief voor de eigen campus is dat Knol voorziet dat de strijd om IT-talent in de toekomst alleen maar heviger zal worden. “Op dit moment onderscheiden we ons met aantrekkelijk werk. Het RIVM gebruikt bijvoorbeeld ons Coronit-platform om coronatesten te plannen, te registreren en terug te koppelen, hoe relevant is dat om aan mee te werken? Maar onze honger naar nieuw talent is groot, zeker als je kijkt wat er in Noord- en Oost-Nederland afstudeert. Dan komen we tekort”, stelt Knol. “Dus willen we ons nog meer onderscheiden op de arbeidsmarkt door WWLL te bieden: werken, wonen, leren en leisure.” Dat concept moet ook toekomstige medewerkers elders in Nederland, waaronder de Randstad, aantrekken. “Als we mensen zo opleiden, zullen er sterke sociale banden ontstaan, medewerkers kennen elkaar, werken samen in projecten.” De Topicus-directeur ziet nog een pluspunt. “Je merkt dat mensen op zoek zijn naar een andere werk-privébalans en dat een aantrekkelijke woonomgeving zwaarder gaat wegen.” Nieuwe medewerkers kunnen maximaal twee jaar op de campus wonen; daarna is het de bedoeling door te stromen naar elders in de stad of regio en hun plek vrij te maken voor de volgende lichting.

De campus krijgt vierhonderd werkplekken, circa honderdtwintig woningen c.q. appartementen en een gespecialiseerde universiteit. Daarnaast werkt Topicus nauw samen met hbo-instellingen zoals Saxion. Op dit moment zijn de gesprekken met stakeholders, onder wie omwonenden en allerlei stichtingen, in volle gang. “Zo’n binnenstedelijke ontwikkeling is wat lastiger dan wanneer je een pand naast de A1 bouwt. Als Topicus staan we midden in de maatschappij en daar willen we ons ook vestigen. En Deventer kan een dergelijke impuls ook goed gebruiken. De campus kan zowel voor de stad als voor ons gunstig uitpakken”, zegt Knol. Nadat de input van stakeholders is opgehaald, hoopt hij dat het ontwikkelingsperspectief dat Topicus in samenwerking met de gemeente heeft opgezet, wordt vastgesteld in de raad. Na een bestemmingsplanwijziging zou dan eind 2022, begin 2023 de eerste schop de grond in kunnen.

Rooskleurige toekomst
De campus wordt onderdeel van Stadscampus De Kien, die de gemeente Deventer moet helpen haar ambitie van meest ingenieuze stad te realiseren. Naast Topicus zijn hier ook de ingenieursbureaus Tauw en Witteveen+Bos aangehaakt, andere grote werkgevers die zien dat ICT steeds meer verweven raakt met hun werkzaamheden. Verder is Topicus een fusie aangegaan met TSS, onderdeel van het Canadese Constellation Software, dat zich net als Topicus zelf richt op marktspecifieke softwareoplossingen en waarmee het Deventer bedrijf zich toegang verschaft tot nieuwe, internationale markten. De toekomst ziet er rooskleurig uit, aldus Knol. “IT is al zo geïntegreerd in het werken en leven van mensen, en dat wordt alleen maar meer. Ik heb niet de angst dat IT met kunstmatige intelligentie alles gaat overnemen. Integendeel, het zal de creativiteit van mensen ondersteunen en nieuwe banen opleveren. Kijk naar social media. Beroepen als digital marketeer bestonden vijf jaar geleden niet eens!”

- Advertentie -