ALI ARYAN & HANS VAN NOREL

Ali Aryan is manager vastgoed bij Quality Wellnessresorts. Hans van Norel is algemeen directeur van Van Norel Bouwgroep, gevestigd in Epe. Samen beantwoorden zij vragen over hun intensieve samenwerking bij de bouw van Thermen Berendonck in Wijchen, vlakbij Nijmegen. Het grootse wellnesscomplex in oosterse sprookjessferen opende op 1 mei de (paleis)poorten.

Wat is Thermen Berendonck?
Ali Aryan: “Een wellnessresort in de sfeer van ‘duizend en één nacht’. We hebben meerdere inspiratiereizen naar India gemaakt om die sfeer echt te beleven. In al onze resorts staat een ander thema centraal. Ook in Wijchen willen we de beleving zo puur mogelijk maken. We gebruikten bij de bouw echte en authentieke Indiase elementen, zoals deuren, kozijnen, tegelwerk en zandsteenproducten. We wilden echt niet met namaakspullen gaan werken.
In India bezochten we onder meer een dorp met een waterbuffer, genaamd Adalaj Stepwell. Van oudsher gingen mensen daar via vele trappen naar beneden om hun water voor thuis te halen. Wij hebben ons daar laten inspireren voor ons zoutwaterbad. We gingen op excursie naar werkplaatsen waar vakmensen producten uit zandsteen maken en we hebben tegelkunstenaars aan het werk gezien.”

Met een uitzonderlijke ervaring van de bezoekers aan Berendonck tot gevolg?
Ali Aryan: “Daar zijn we van overtuigd. We bieden hen een veelheid aan belevingsprogramma’s. Het complex beslaat 10.000 vierkante meter vloeroppervlak. Daar komt het buitenterrein dan nog bij. We kunnen gelijktijdig rond de achthonderd gasten per dag ontvangen, zonder dat iemand het idee heeft dat het druk is. De gasten komen immers voor de ontspanning. Er zijn tal van unieke faciliteiten. Er is een saunatheater, oftewel een ruimte waarin alle zintuigen worden geprikkeld, met videobeelden, een lichtprogramma, een super geluidsinstallatie en geurbeleving. We hebben de Taj Mahal stoomcabine, daarin zorgen videobeelden voor de levensechte illusie van de zonsopgang tot de zonsondergang in de tuin van dit imposante monument. Verder is er de cabine van de Maharadja: de schatkamer van de koning. Elk van de achttien faciliteiten vertelt een eigen verhaal. Bezoekers die alles mee willen maken, hebben echt niet genoeg aan één dag. En dan heb ik het nog niets eens over het vijftigmeter zwembad, met een Swim Up bar en bubbelbanken met een geweldig uitzicht op de omgeving.”

Ali Aryan:

‘We hebben meerdere inspiratiereizen naar India gemaakt om die sfeer echt te beleven’

Hoe luidt de missie van Quality Wellnessresorts?
Ali Aryan:
”Het is een familiebedrijf, opgezet door Hans en Ineke Dolman, de ouders van de huidige algemeen directeur Fabian Dolman. Thermen Bussloo was het eerste resort dat ze openden, met het idee voor ogen om van een saunabezoek een beleving te maken met top-kwaliteit en gastvrijheid. Onze missie is om de gasten rust in het hoofd en in het lichaam te bieden, waardoor ze op een positievere manier weggaan dan ze gekomen waren. In 2017 nam het familiebedrijf Thermen Soesterberg over. De vierde locatie wordt Thermen Bad Nieuweschans in Groningen, voorheen Fontana Resort Bad Nieuweschans. En onlangs ging dus Thermen Berendonck open.”

Het moet nogal een klus zijn geweest om Berendonck bouwtechnisch te realiseren?
Hans van Norel: “Het duurde vrij lang voordat de werkzaamheden konden beginnen. Laten we het erop houden dat er een voortraject was van acht jaar aan procedures. Uiteindelijk kon het startsein worden gegeven en toen lag er de wens om zo snel mogelijk te bouwen. Wij hebben in die fase kritisch bekeken of het gewenste tempo wel realistisch was. We hebben er intern overleg over gehad of we dit project met de gewenste tijdsdruk op wilden en konden pakken. Het ging om een intensieve en uitdagende opdracht. Ik kende Ali Aryan goed en dat maakte de gesprekken gemakkelijker.”

Ali Aryan: “Ik wist dat ik Hans van Norel en zijn organisatie in alle opzichten kon vertrouwen. Over zijn deskundigheid had ik al geen twijfels, maar bovendien wist ik dat hij naast mij zou staan bij eventuele moeilijkheden in het proces en niet tegenover mij.”

Tijdens de realisatie was er dus een hoog tempo vereist en een hoge kwaliteit. Factoren die elkaar wel eens kunnen bijten?
Hans van Norel: “De hoge standaard was niet zozeer een probleem. Daar proberen we altijd aan te voldoen. De complexiteit van het werk zorgde wel voor uitdagingen. Er moesten bouwproducten uit India komen. Dat duurde soms even. Daar hebben we gedurende het proces gewoon last van gehad. Bij de selectie van andere partijen hielden we voortdurend rekening met de knellende deadline. Dat hield ook in dat het organisatiewerk even belangrijk was als het bouwtraject. Maar goed, dat is ook waar we sterk in zijn.”

Berendonck is niet alleen een van de grootste saunaresorts in Nederland, maar afficheert zich ook als het meest duurzame wellnesscomplex in Europa. Waar blijkt dat uit?
Ali Aryan: “We hebben zeshonderd zonnepanelen op de daken geplaatst. Daarmee kunnen we ongeveer 150.000 kilowattuur per jaar opwekken. We maken gebruik van warmtepompen in het hele gebouw. Alle warmte wordt opgevangen, gefilterd en opnieuw gebruikt in het complex. Al het douchewater wordt opgevangen, de warmte daarvan onttrekken we voor hergebruik. Dat zijn slechts enkele voorbeelden. Een saunaomgeving is energie-intensief. Wij doen er alles aan om het energieverbruik zoveel mogelijk circulair te houden.”

Hans van Norel:

‘Ik kijk met gepaste trots terug op wat we met elkaar – binnen de afgesproken tijd – gepresteerd hebben’

Hoe kijken jullie persoonlijk terug op het bouwtraject?
Ali Aryan: “Als regisseur van het proces, moet je ervoor waken dat je zelf niet een vertragende factor wordt. Je moet er dus voor zorgen dat elke partij zonder oponthoud zijn werk kan blijven doen. Elke nieuwe keuze vereist een vertaling in andersluidende opdrachten met de bijbehorende juiste gegevens. Die moet je accuraat kunnen leveren. Tevens zijn open communicatie, plezier en betrokkenheid allesbepalend. en Ik wist dat ik in de samenwerking met Van Norel veel ruimte, vrijheid en verantwoordelijkheid kon geven. De dynamiek van die korte lijnen zorgde ervoor dat we, als dat nodig was, snel konden schakelen. Bovendien hebben we dankzij die flexibiliteit de geplande openingsdatum gehaald.”

Hans van Norel: “Ik kijk met gepaste trots terug op wat we met elkaar – binnen de afgesproken tijd – gepresteerd hebben. De netto bouwtijd was ongeveer 13 maanden. We zijn er in geslaagd om samen de nodige hobbels te nemen en met het oog op het resultaat snel knopen door te hakken. Wat Ali zegt over de dynamiek van de korte lijnen onderschrijf ik. Die heeft absoluut bijgedragen aan het succes van dit samenspel.”

- Advertentie -