Wat de netwerkevenementen van Driesteden Business al niet teweeg kunnen brengen. De cognacproeverij van 19 december bij de Cognactheek in Apeldoorn was voor sommige deelnemers een spannende eerste kennismaking. Anderen vonden er juist hun oude liefde voor deze drank weer terug. Harold van der Werff runt samen met zijn jeugdvriend en compagnon Erik de Leest de gespecialiseerde slijterij met het ruimste assortiment cognac met de meeste merken van de Benelux. Tijdens de cognacproeverij voor connaisseurs verraste hij verschillende ondernemers uit de Stedendriehoek met maar liefst zeven cognacs die alle 25 jaar of ouder waren. “Dat betekent complexe smaken”, zegt Harold. Een proeverij voor gevorderden dus.

Zeven verfijnde smaken

“We wilden niet zomaar wat standaardsmaken serveren”, legt hij uit. “Whisky die lang heeft gerijpt, is haast onbetaalbaar. Bij cognac ligt dat heel anders, onder de tachtig euro kun je bij ons gerust een fles van dertig jaar oud vinden.” Om de gasten kennis te laten maken met de bijzondere smaken van cognac, schonken Harold en Erik niet van de vier grote huizen. “We hebben zeven cognacs van kleinere huizen gekozen en die van licht naar steeds voller geserveerd. De stemming zat er goed in, iedereen deed dapper mee en mensen waren positief verrast.”

Eindelijk weer lekkere cognac

Dat gold zeker voor organisatieadviseur Douwe Meetsma. Tijdens de whiskyproeverij van september leerde hij de Cognactheek kennen en nu er cognac op het programma stond, meldde hij zich direct aan. “Vroeger dronk ik regelmatig cognac, maar eigenlijk kon ik al jaren niks lekkers meer vinden. Ik was heel benieuwd of Harold en Erik mijn oude liefde nieuw leven in konden blazen.” En dat is ze zeker gelukt. Douwe: “Ik heb zulke lekkere dingen geproefd! Ik weet zeker dat ik nu weer vaker cognac ga drinken. Dit voorjaar wil ik met mijn gezin eens langsgaan om te proeven en gezamenlijk iets aan te schaffen.”

Genoten van het enthousiasme

Ook Peter Ogerop van ZONZ sunsails uit Apeldoorn heeft zich vermaakt. “Maar niet vanwege de cognac hoor’, lacht hij hartelijk. “Ik vond het vrij heftig, ben ook helemaal geen cognacdrinker. Maar goed, ik heb gewoon zeven glaasjes geproefd en verder heb ik vooral enorm genoten van het enthousiasme van Harold en Erik. Prachtig wat zij voor elkaar hebben gekregen en het is echt heel leuk om van zulke enthousiastelingen het verhaal achter de merken en de inkoop te horen.” Peter kijkt terug op een leuke avond. “Het was mijn eerste evenement van Driesteden Business, maar dit ga ik zeker vaker doen.” En dan, met een knipoog: “Misschien is er binnenkort een portproeverij?”

- Advertentie -