APELDOORN – De inovatiegraad van Apeldoornse bedrijven is hoog. Zo presenteerde het Apeldoornse bedrijf Bredenoord onlangs een nieuwe stroomvoorziening voor off-grid zonnesystemen. Deze installatie realiseert een brandstofbesparing tot 40 procent.

De Off-grid solar-based power plant koppelt een solarinstallatie aan een aggregaat dat door een slimme regeling zoveel mogelijk solarvermogen gebruikt voor de eindgebruiker. Het aggregaat waarborgt hierbij de stabiliteit en staat garant voor een maximaal beschikbaar vermogen. Door de combinatie van solar energie en een aggregaat kan men veel efficiënter draaien en veel brandstof besparen. Dit product is vooral bedoeld voor locaties buiten Europa waar grote behoefte is aan autonome, betrouwbare ‘power plants’.

De Off-grid solar-based power plant levert ‘stand alone’ energie (variërend van 3 kW tot 3 MW) en is daarom bij uitstek geschikt voor off-grid zonnesystemen waarbij geen koppeling is met het elektriciteitsnet. Door een unieke combinatie van bestaande technieken wordt het maximale uit de zonne-energie benut en wordt vermogen bijgeleverd door het aggregaat indien nodig. “Op vol vermogen draaien kost veel brandstof en veroorzaakt dus ook veel CO2-uitstoot”, zegt Franz Hullegie, manager Export Development van Bredenoord. “Door de inzet van deze technieken kunnen we onze Off-grid solar-based power plant zo inregelen dat deze alleen het echt benodigde vermogen levert. Tests wijzen uit dat de betrouwbaarheid van de ‘power plant’ gegarandeerd blijft, terwijl er tot wel 40 procent brandstof bespaard wordt, vergeleken met de inzet van enkel aggregaten.”

Pilot op eigen dak

Bredenoord heeft de nieuwe techniek zelf ontwikkeld en uitvoerig getest op het dak van het hoofdkantoor in Apeldoorn. Sinds februari liggen er 162 zonnepanelen met een totaal vermogen van 40 kWp. Bredenoord voert de testen uit met verschillende technieken, types zonnepanelen, batterijen en aggregaten en combinaties hiervan. “Elke praktijksituatie is anders en vraagt om maatwerk van optimale combinatie van technieken. Op deze manier kunnen we elke Off-grid solarbased power plant inregelen op de manier die het beste past bij de situatie en wens van de klant.”

Clear Concept

De Off-grid solar-based power plant is onderdeel van de Clear Concept-lijn. Daarin werkt Bredenoord vanuit drie richtingen aan het verbeteren en verduurzamen van energiesystemen: nieuwe techniek, alternatieve brandstoffen en het verminderen van emissie- en brandstofverbruik. Andere producten in de serie zijn onder meer een aggregaat met zelfreinigend roetfilter (ClearAir), het hybride aggregaat de ESaver, een aggregaat op waterstof (Purity), de Clear PLM (lichtmast) en Powermanagement.

Over Bredenoord

Het Apeldoornse familiebedrijf heeft ruim 75 jaar ervaring op het gebied van engineering, productie, verkoop en verhuur van betrouwbare, tijdelijke en permanente stroomvoorzieningen. Met circa 200 medewerkers richt Bredenoord zich steeds meer op de ontwikkeling van efficiëntere en duurzamere stroomaggregaten. Hiervoor maakt het bedrijf gebruik van eigen ontwikkelings- en productiefaciliteiten. Bredenoord is naast de West-Europese markt actief in markten over de hele wereld.

Bredenoord
https://www.bredenoord.com/nl/

Aggregaat
https://www.bredenoord.com/nl/huren/aggregaten/

- Advertentie -