BEROEPSOPLEIDINGEN

Aventus steeg dit jaar van plaats 13 naar 6 in de Keuzegids Mbo. En ook het aantal studenten nam toe van 360 naar 450. Het geheim? Samenwerking met Bouwmensen, Technicampus in Deventer en Schildersvakopleiding, flexibele opleidingsmogelijkheden en continu voeling houden met studenten en bedrijfsleven.

De bouw schreeuwt om mensen. Dus probeert Aventus kinderen al op de basisschool en vmbo te enthousiasmeren voor het beroep van metselaar, tegelzetter, timmerman, stukadoor, meubelmaker en interieurbouwer. Daarnaast biedt dit regionale opleidingscentrum twee avondopleidingen aan voor zij-instromers. “Inmiddels hebben we veertig studenten die zich laten omscholen, van bakker tot verzekeringsagent en loonwerker. Een belangrijke doelgroep, die in de crisis helemaal was weggevallen”, zegt Annick Olthof-Kicken, teammanager branche Bouw bij Aventus. “En nu er weer zicht op werk is, mag je van je ouders ook weer bouwvakker worden.” Afhankelijk van hun capaciteiten kunnen ook statushouders instromen op opleidingen, die doorgaans BBL-georiënteerd zijn: vier dagen werken, één dag leren.

De samenwerking met Bouwmensen, Technicampus in Deventer en Schildersvakopleiding in Zutphen is een belangrijke succesfactor. “Via Bouwmensen en Schildersvakopleiding, die onze studenten uitplaatsen bij aangesloten bedrijven, vindt 95 procent een stageplaats. Zij begeleiden de studenten ook voor de duur van de opleiding. Zo leiden we hen samen op”, verklaart Olthof. “Als een bedrijf tijdelijk geen werk heeft of de klik ontbreekt, kan de leerling terug naar Bouwmensen om te oefenen in de eigen werkplaats, zodat de stage-uren toch gemaakt worden.” De samenwerking met de Technicampus betreft bouw, installatietechniek en metaal. Ook daar verzorgt Aventus de theorielessen en leveren bedrijven de praktijkopleiding of halen leerlingen in huis. “Voor meubel- en interieurbouw en stukadoors bestaat geen opleidingsbedrijf, die leerlingen plaatsen we zelf uit.”

Flexibel opleiden is een must, is de overtuiging van Olthof. “Wij hebben bijna 450 studenten met ieder een andere achtergrond en andere leerwensen. Een vader van drie kinderen heeft een ander traject nodig dan een 16-jarige met een rugzak”, zegt ze. “En die flexibiliteit tonen we ook richting bedrijven. Zo hebben we met Schildersvakopleiding de afspraak dat we de studenten van april tot oktober – als schilders het druk hebben – niet op de opleiding zien. Docenten hebben in de winter daarom een piek in hun rooster.”

Olthof heeft iets met bouwen. “Bouwvakkers zetten een zichtbaar resultaat neer, daar houd ik zelf ook van. Gesprekken met studenten en bedrijven over het onderwijs vormen het vertrekpunt voor ons team om continu te verbeteren. Dit leidt tot tevredener klanten en tot ontwikkeling in het onderwijs”, zegt ze. “En het is natuurlijk prachtig dat onze inspanningen zich vertalen in een hogere notering in de keuzegids en een grotere toestroom van studenten.”

Aventus is sectorwinnaar van de Sterkste Schakel Trofee 2019 in de categorie Bouw, Industrie & Transport.

- Advertentie -