Ik ben alvast druk in de weer met bonnetjes, facturen en digitale bankafschriften ter voorbereiding van het jaarlijkse feest van de belastingaangifte. Mij hoor je niet klagen. Ik voldoe graag aan deze verplichting. Dankzij onze belastingcenten komen er prachtige dingen tot stand. Ik snap er dan ook weinig van dat grote internationale spelers er zo moeilijk over doen. Ze missen kennelijk de pret die ik beleef als ik op wandelschoenen of per openbaar vervoer stad en land doorkruis. Aan het fijne aangeharkte Nederland heb ik meebetaald. De bomen, de rivieren, de buurthuizen, de gezondheidscentra, de bruggen, de fietspaden, de bushaltes, de windmolens… en aan nog veel en veel meer heb ik mijn bijdrage geleverd. Dat voelt goed.

Naast de jaarlijkse inkomstenbelasting doe ik nog meer mijn best. Ik ben een tevreden roker en ik mag de dag graag afsluiten met een smaakvol drankje. Ook daarmee spek ik de staatskas van ganser harte. Het mag dan vreemd zijn dat de accijnzen op rookwaren en alcohol niet ten goede komen aan het verbeteren van de infrastructuur voor rokers en drinkers, zoals de wegenbelasting wordt ingezet voor het versterken van het wegennet, maar ik ben ook wel een warme voorstander van het nut van het algemeen.

Ik snap dan ook de kritiek op de grootverdieners die hun slappe belastingmoraal compenseren met gulle giften aan goede doelen. Die doelen zijn vaak tevens goed voor de orderportefeuille en het relatienetwerk. Zoals ik er voordeel bij zou hebben om noodlijdende tabaksplantages in ontwikkelingslanden te ondersteunen, in plaats van accijns af te rekenen. Maar zo dragen we het begrip samenleving naar de stortplaats van voornemens die qua individueel belang minder leuk uitpakken.

Van elke euro die ik met mijn geploeter verdien, lever ik ruim tachtig cent in aan verplichte verzekeringen en belastingen. Inclusief verhoogd Btw-tarief op mijn boterhammetje en opgeld op mijn energierekening. Als alles functioneert zoals zou moeten, is dat mijn aandeel in een steeds duurzamere samenleving. Tot uw dienst, ik profiteer ook mee van uw aandeel.

Het blijft evenwel de bedoeling dat we allemaal onze evenredige bijdrage leveren, dat de door ons gekozen volksvertegenwoordigers niet populair jokkebrokken over noodzaak van bestedingen en dat niemand ter zelfverrijking in de pot gaat graaien.

Pluisje

- Advertentie -