Slimme maatwerkoplossingen van kunststof

Wie een trein binnenstapt, heeft een grote kans om meteen een product van Innodeen te ontdekken. Want het Lochemse bedrijf heeft voor de NS nieuwe treeplanken ontwikkeld en produceert die zelf uit een kunststof op basis van houtvezels. Op termijn zijn de treeplanken in alle intercity’s ingebouwd. Het is een van de vele voorbeelden van de innovaties op maat van Innodeen die samen met de opdrachtgevers tot stand komen.

“We zijn gespecialiseerd in toepassingen met kunststoffen die we zelf of in eigen beheer produceren,” vertelt algemeen directeur Gijs Kreunen. “Maar eigenlijk leveren we producten met toegevoegde waarde, waarmee we onze opdrachtgevers ontzorgen. Dat doen we voor de bouw, civiele techniek, de agrarische sector, machinebouw & industrie en kozijnfabrikanten.”

Klantbehoeften
Afgelopen voorjaar veranderde de bedrijfsnaam van Kreunen Kunststoffen naar Innodeen. Samen met de slogan ‘Shared Solutions’ maakt het bedrijf duidelijk waar de kracht ligt. “Wij zijn dagelijks bezig met innovaties. Omdat we precies weten waar de klantbehoeften liggen, kunnen we samen met onze opdrachtgevers oplossingen ontwikkelen en fabriceren. Wij bieden meerwaarde als een klant problemen ondervindt in een proces, met een product of met de onderhoud van een bepaald materiaal.”

Synergie
Gijs Kreunen is de vierde generatie van het familiebedrijf dat zijn oorsprong heeft in een timmerbedrijf dat zijn overgrootvader Johan oprichtte. Opa Jan breidde de activiteiten uit met een bouwbedrijf. Vervolgens zorgde vader Hans voor de introductie van machinaal timmerwerk en eind jaren tachtig voor het verwerken van kunststoffen. “Door de synergie tussen de timmerfabriek, het bouwbedrijf en de kunststoffen is het succes geboren en zijn we ontwikkelaar geworden,” stelt de algemeen directeur, die zes jaar geleden in het bedrijf kwam. Eerder werkte hij bij VBI in Huissen, koploper op het gebied van het procesgericht ontwikkelen en produceren van producten. “Ik heb daar enorm veel geleerd.”

Bewerkingstechnieken
Innodeen fabriceert vier soorten kunststoffen. Thermoplastische en thermohardende varianten, rubberachtige kunststoffen met een groot elastisch vermogen en composieten die opgebouwd zijn uit verschillende componenten, waarbij alleen vezels met een biologische oorsprong gebruikt worden.

Kreunen: “Kunststof is de ideale vervanger van hout, staal of rubber, juist op die plekken waar te snel sprake is van veroudering, rotting of slijtage. Dankzij tal van bewerkingstechnieken kunnen wij de ideale kunststofproducten fabriceren of bewerken. Bij elk innovatief idee staat bij ons voorop of het gewenste resultaat maakbaar is.”

Duurzaam
“Met onze duurzame innovaties willen we de circulaire economie ondersteunen. We voelen ons verantwoordelijk voor alles wat we produceren. We werken met gesloten processen, zonder afval. Bijvoorbeeld bij de fabricage van de houtvezelcomposiet, brengen we alles wat we genereren aan krullen en spaanders weer in datzelfde product terug. En alle producten die we leveren moeten recyclebaar zijn.”

Verhuizing naar Aalsvoort 5
Innodeen verhuist in januari van de Hanzeweg naar Aalsvoort 5 in Lochem. Het nieuwe pand biedt alle mogelijkheden om de activiteiten van de 46 medewerkers voor de nationale en internationale markten optimaal te stroomlijnen. “We gaan meer branchegericht werken met korte en soepele lijntjes tussen onderzoek, ontwikkeling, verkoop, productie en levering.”

Broedkamer voor ideeën
Gijs Kreunen verheugt zich erover dat scholieren en studenten die Innodeen bezoeken meestal heel enthousiast reageren. Zeker als ze bijvoorbeeld een onderdeel van een kozijn zien dat er voor zorgt dat het hele kozijn een aanzienlijk langere levensduur krijgt. Of als ze de lichtgewicht oprijwiggen voor zwaar transport in de handen nemen, of de foto’s zien en de verhalen horen over het noodhospitaal op de Filippijnen dat Innodeen ontwikkelde en plaatste in opdracht van Artsen zonder Grenzen. Het ziekenhuis is opgebouwd met het bouwsysteem ‘Simply Housing’, dat bestaat uit holle wanddelen van houtvezelcomposiet.

“We kunnen jonge mensen ook aardig wat bieden als ze belangstelling hebben voor een baan bij ons. Er is altijd volop ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en ons uitgangspunt is het aangaan van een langdurige arbeidsrelatie. We voeden de kruisbestuivingen van kennis en ervaring tussen de diverse branches en we beschouwen Innodeen als een broedkamer voor ideeën. Dat is de essentie van ons bestaan.”

- Advertentie -