KENNISMAKEN MET WETHOUDER JEROEN JOON

Wethouder Jeroen Joon maakte op precies het juiste moment zijn entree in Apeldoorn. Nu de stad er financieel beter voor staat, is er ruimte om te investeren in het bedrijfsleven. Het speelveld ligt open en Joon staat aan de bal.

Jeroen Joon heeft zijn eerste honderd dagen als wethouder van Apeldoorn erop zitten. Hij is een nieuwkomer – Joon was wethouder in Grave – maar het was makkelijk wennen. “Apeldoorn is prachtig groen en de stad ademt een sfeer van vertrouwen. Je voelt je er snel thuis. Het viel me ook meteen op hoe levendig het hier is. Apeldoorn is een verborgen pareltje. Heel veel mensen weten niet dat we de elfde gemeente van Nederland zijn en dat we 95.000 arbeidsplaatsen hebben.”

Veel realiseren
Joon groeide op in een ondernemersgezin en werkte jarenlang in het internationale bedrijfsleven. Het thema ‘Ruimte, Economie en Ondernemende Stad’ is hem als wethouder dan ook op het lijf geschreven: “De afgelopen tijd had Apeldoorn weinig ruimte om te investeren, maar de komende jaren kunnen we gelukkig veel gaan realiseren. In het bestuursakkoord hebben we afgesproken dat we écht meer plaats gaan maken voor ondernemers, bijvoorbeeld door revitalisering van bedrijventerreinen, aanleg van nieuwe terreinen en het aanpakken van de arbeidsmarktproblematiek. Ik ga als wethouder ook vaker het land in om het verhaal van Apeldoorn te vertellen: waarom zijn ondernemers juist bij ons op hun plek?”

‘Ik ga als wethouder ook het land in om het verhaal van Apeldoorn te vertellen’

Helder profiel
Om Apeldoorn voor te sorteren op een ondernemende toekomst, werkt het college momenteel aan een economisch profiel. In een open gesprek met ondernemers en organisaties wil Joon in beeld krijgen waarin Apeldoorn uitblinkt als economische speler. “Dan kun je denken aan onze unieke ligging aan de A1 en de A50, de goede bereikbaarheid, het hoge voorzieningenniveau voor bedrijven en inwoners, of onze diversiteit. Maar duurzame technologie is ook een kernpunt. We zijn tenslotte een grote speler binnen de Cleantech Regio. Tijdens mijn werkbezoeken aan bijvoorbeeld Kiwa en Remeha heb ik gemerkt hoe enorm actief bedrijven bezig zijn met verduurzaming. Op dit vlak zouden we echt een verschil kunnen maken in Nederland. En dat trekt vanzelf nieuwe bedrijvigheid.”

Speelruimte
Als je de deuren openzet voor groei, is er natuurlijk wel plek nodig. Is die er – en staat die groei niet op gespannen voet met de leefbaarheid van de stad? “Het groene en comfortabele karakter van Apeldoorn staat natuurlijk op één. Juist dat is wat werknemers naar de stad trekt. Daarom maken we heel duidelijke keuzes. We zetten nu vol in op de ontwikkeling van Ecofactorij 2: een groen bedrijventerrein buiten de stad, in de kom van de A1-A50. Daarmee komt er 35 hectare aan bedrijfskavels bij. Zo kunnen we groeien op een manier die past bij Apeldoorn als gezinsstad.”

- Advertentie -