Nieuws

10-09-2024 13:53

Duitse IT-bedrijven op zoek naar strategische partners in Nederland

Duitse IT-bedrijven zijn in toenemende mate geïnteresseerd in overname van, of fusie met Nederlandse IT-bedrijven. Ook voor Nederlandse bedrijven liggen er veel kansen bij de oosterburen. Die stijgende interesse in samenwerking ziet ook IT-advies bureau Burnt Oak Partners, dat is gespecialiseerd in Sourcing, M&A en Executive Search in IT. Burnt Oak helpt Duitse, Nederlandse, Belgische en Scandinavische bedrijven aan strategische partners.

Ondanks de onzekerheid door de oorlog in Oekraïne is er volgens de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) in de laatste jaren een sterke groei zichtbaar in handel en samenwerking tussen Nederlandse en Duitse (IT-) bedrijven. Vanaf 2021 bedraagt die groei ongeveer 15% (Bron: Jaarverslag 2023 DNHK). Momenteel zijn er ongeveer 2.500 bedrijven in Nederland onder Duitse zeggenschap, met in totaal 200.000 werkzame personen. Nederland is met 220 miljard euro in 2023 de op een na grootste handelspartner van Duitsland (na China, maar voor de VS).

“Duitse IT-bedrijven zijn geïnteresseerd in Nederlandse IT-bedrijven omdat Nederland een sterke focus heeft op digitale innovatie en transformatie, geavanceerde security en hoogwaardige software development, in voor Duitsland aantrekkelijke marktgebieden zoals Productie, Retail, Logistics en FinTech” legt René Baas, Partner bij Burnt Oak uit.

René Baas, Partner Burnt Oak Partners: “Ook is het ondanks de complexe GmbH structuur en wetgeving in Duitsland goed mogelijk om een Nederlands IT-bedrijf over te nemen. Daarnaast spelen gemeenschappelijke aspecten zoals taal (Engels/Duits), cultuur en de internationale gerichtheid van beide landen een belangrijke rol. In Nederland zijn vooral middelgrote IT-bedrijven (scale-ups) geïnteresseerd in samenwerking of overname. Zij hebben vaak al klanten met vestigingen in Duitsland die graag lokaal willen worden ondersteund en zij zien daardoor groeimogelijkheden in Duitsland.”
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by