Nieuws

04-09-2024 14:04

Wat zijn de voordelen van een vaststellingsovereenkomst voor een werkgever?

In Nederland speelt de vaststellingsovereenkomst een cruciale rol bij ontslagprocedures. Deze overeenkomst, ook wel bekend als een beëindigingsovereenkomst, biedt zowel werkgevers als werknemers een eenvoudige mogelijkheid een arbeidsovereenkomst op een ww-veilige wijze in onderling overleg te beëindigen. Voor werkgevers biedt deze vorm van ontslag vele voordelen die zowel tijd als kosten besparen. Hieronder lees je meer over de voordelen van de vaststellingsovereenkomst vanuit het perspectief van de werkgever.

Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Een vaststellingsovereenkomst is een schriftelijke overeenkomst tussen werkgever en werknemer waarin zij afspreken om het arbeidscontract met wederzijds goedvinden te beëindigen. In deze overeenkomst worden alle voorwaarden van het ontslag vastgelegd, zoals de einddatum van het dienstverband, de ontslagvergoeding, eventuele vrijstelling van werk en andere belangrijke afspraken.

De voordelen van een vaststellingsovereenkomst voor werkgevers
Er zijn veel voordelen voor werkgevers om een vaststellingsovereenkomst aan te gaan. Hieronder een toelichting.

Tijd- en Kostenbesparing

Het gebruik van een vaststellingsovereenkomst kan aanzienlijk sneller verlopen dan een ontslagprocedure via het UWV of de kantonrechter. Er zijn geen langdurige procedures nodig, wat tijd en juridische kosten bespaart. Dit maakt de vaststellingsovereenkomst een efficiënte oplossing voor werkgevers die snel tot beëindiging van een arbeidsovereenkomst willen komen.

Beperking van reputatierisico

Een vaststellingsovereenkomst stelt werkgevers in staat om het ontslag op een respectvolle en discrete manier af te handelen. Hierdoor wordt reputatieschade, die kan ontstaan door een publiekelijke rechtszaak of een conflictueus ontslag, beperkt. Dit is vooral van belang voor bedrijven die waarde hechten aan hun imago.

Geen toestemming nodig van externe instanties

Bij een vaststellingsovereenkomst is geen toestemming voor ontslag van het UWV of de kantonrechter nodig. Dit betekent dat de werkgever direct met de werknemer kan onderhandelen zonder afhankelijk te zijn van rechterlijke instanties. Hierdoor heeft de werkgever meer controle over het proces en kunnen zaken sneller worden afgehandeld.

Vermijden onzekere uitkomst

Bij een ontslag via de rechter bestaat altijd het risico dat de werknemer een hoge(re) ontslagvergoeding eist. In een vaststellingsovereenkomst kunnen werkgever en werknemer duidelijke afspraken maken over de hoogte van de ontslagvergoeding. Dit biedt de werkgever zekerheid en beperkt financiële risico's.

Voorkomen van hoger beroep

Een uitspraak van de rechter of het UWV is niet direct definitief. Werkgever en werknemer hebben de mogelijkheid beroep aan te tekenen tegen de uitspraak, waarna de kwestie nog altijd niet definitief is opgelost. De afspraken vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst zijn – na afloop van de 14-dagen bedenktermijn van werknemer – definitief.

Maatwerkoplossing

De werkgever heeft in onderhandelingen over de vaststellingsovereenkomst de flexibiliteit om maatwerkoplossingen te bieden die passen bij de situatie. Bijvoorbeeld door een hogere ontslagvergoeding te bieden in ruil voor een snelle beëindiging van het arbeidscontract. Deze flexibiliteit kan bijdragen aan een vlotte en positieve afwikkeling van het ontslagproces.

Conclusie
Een vaststellingsovereenkomst biedt werkgevers tal van voordelen bij het ontslaan van een werknemer. Het zorgt voor een snelle, kostenbesparende en flexibele afhandeling van het ontslag, met minimale juridische risico's. Bovendien kan het gebruik van deze overeenkomst reputatieschade beperken en zekerheid bieden omtrent de financiële verplichtingen. Het is daarom van groot belang dat werkgevers zich goed laten informeren over de mogelijkheden en voorwaarden van een vaststellingsovereenkomst, om zo de voordelen maximaal te benutten.
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by